БФС праща казуса с уредени мачове в парламента

Боби Михайлов подготви протестно становище по темата

БФС праща казуса с уредени мачове в парламента
БФС ще адресира пис­мо с протест и препоръки до председателя на На­родното събрание Михаил Миков. Становището ще стигне и до Четин Казак, председател на Комисия­та по правни въпроси към парламента. Централата иска промяна в проекта за Наказателен кодекс, къ­дето липсват текстове, за­сягащи преследването на манипулирани мачове ка­то престъпление.

„Заставаме категорич­но срещу отпадането на Глава VIII „а": „Престъпле­ния против спорта" от до­сегашния Наказателен кодекс. Липсват каквито и да са съображения в тази насо­ка", пише в становището на футболния съюз, под­писано от президента Бо­рислав Михайлов.

Същевременно „Труд" научи, че Министерство­то на спорта е било наясно с отпадането на текстове­те и не е казало и дума като забележка срещу то­ва.

Още преди да внесе проекта за разглеждане от правителството в нача­лото на годината, Минис­терството на правосъдие­то е изпратило проектозакона на ведомството на Мариана Георгиева за съ­гласуване. Оттам обаче не са дошли бележки по текстовете.

Запитването на „Труд" до министър Мариана Георгиева по темата оста­на без отговор до редакционното приключване на броя. От правосъдното минис­терство не можаха да по­сочат конкретен експерт, който е свел купуването на мачове в новия НК до един текст, който наказва само подкупа на състеза­тел. Кодексът се пише от 2010 г. и до завършването му се смениха трима ми­нистри и съставът на ра­ботната група.

В мотивите към проекта не се коментира фактът, че в него няма глава за престъпленията против спорта, а е записано само, че подкупът на състезател вече не е отделен от оста­налите корупционни пре­стъпления, а всички са в една глава. Проблемът, от който се опасяват в спортните среди, е, че новият НК не търси отговорност за уреждане на мачове от шефове на клубове, съдии и треньори. Той няма да наказва подкупването им или дру­го неправомерно влия­ние върху тях. Според проекта няма да е пре­стъпление и ако някой заплаши състезател, за да нагласи резултата със слаба игра и нарочни пропуски.

Футболният съюз е го­тов да приложи като аргу­мент към документация­та до НС и публикацията в „Труд" от 29 април, в която се описват пропу­ските в проекта за Нака­зателен кодекс. При необходимост БФС ще пред­ложи конкретни тексто­ве, които да запазят във висока степен защитата срещу манипулирането на резултатите от фут­болните срещи.

В духа на практиката от Европа, БФС участва ак­тивно в добавянето на текстовете към НК през 2011-а, а те до голяма степен бяха съобразени с изискванията на ФИФА и УЕФА.

През 2012-а хора от родната централа бяха на семинар в Рим, орга­низиран от УЕФА и Интерпол. Там бе открит нов фронт за битка с коруп­цията във футбола, като всяка федерация назна­чава „офицер по почте­ността и сигурността". У нас името му е Димитър Христов.

За неговите функции има и открит бюджет с европейски пари, а роля­та му е да обработва сигнали за съмнителни ма­чове и да ги представя на прокуратурата. Нейната (а и неговата) роли стават „кухи", ако Наказателни­ят кодекс не включва въз­можност за преследване на уреждането на мачо­ве като престъпление. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки