1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Прагматизмът на Челси и Моуриньо срещу ентусиазма на Атлетико и Симеоне

Прагматизмът на Челси и Моуриньо срещу ентусиазма на Атлетико и Симеоне

Лондочани чудотворно вдигнаха контузените, но "дюшекчиите" са във формата на живота си този сезон

Прагматизмът на Челси и Моуриньо срещу ентусиазма на Атлетико и Симеоне
Челси приема Атлетико Мадрид в реванш от полу­финалите на Шам­пионската лига. Миналата седми­ца двата тима играха пред­пазливо и завърши­ха 0:0 на „Висенте Калдерон". Резул­татът дава леко предимство на си­ните преди вто­рия мач, но равен­ство с голове ще прати дюшекчи­ите на финал, тъй като Челси не от­беляза попадение на чужд терен.

От домакини­те твърдо аут за двубоя са наказани­те Франк Лампард и Джон Оби Микел, както и Мохамед Салах и Неманя Матич, които нямат картотеки в ШЛ. Добрата новина за ме­ниджъра Жозе Мауринъо е, че контузените играчи в състава вече са на ли­ния. Петер Чех, Джон Те­ри, Еден Азар и Самуел Emo'o се включиха във вчерашната тренировка и се очаква да започнат като титуляри. За Чех и Тери първоначалните прогнози бяха, че ще отсъ­стват до края на сезона, но лекарският щаб на лон­дончани успя да ги изпра­ви на крака за по-малко от седмица.

Попитан дали може да играе, чешкият страж отговори: „Разби­ра се". Джон Тери пък е ра­ботил по 5 часа на ден, за да бъде готов. Травмите на Азар и Emo'o са от по-дълго време. Белгиецът пропусна последните 3 кръга във Висшата лига, не е играл от 8 април, ко­гато Челси отстрани ПСЖ с 2:0, а Еден бе сме­нен още в началото. Eтo'o пък пропусна сре­щите с Атлетико в Мад­рид и Ливърпул на „Анфийлд" във Висшата лига.

След като четирима­та се възстановиха, Жозе Мауринъо ще може да разчита почти изцяло на оптималния си състав. Браниспав Иванович също е на линия след като бе наказан за срещата в Мадрид. Той ще бъде десен бек, а Аспиликуета ще се върне на позицията като ляв бранител.

В Атлетико се готвят да се класират за първи финал в КЕШ/ШЛ от 1974 г. насам. Дюшекчиите владееха топката в 64% от времето в първия мач, но голмайсторът Диего Коста бе тотално неутрализиран от отбраната на сините. Кейхил и Джон Тери обраха всички виcoки тoпкu в пеналтa на Челси. Атлетико обаче е във върхова фор­ма, няма поражение в 14 мача от всички турнири, намира се в серия от 9 по­редни успеха в испанско­то първенство, където е убедително на първо мяс­то с 4 точки аванс пред Барса 3 кръга преди края.

Проблемът на Симеоне е, че не разполага с дос­татъчно дълбочина на състава, като в повече­то от играчите се нат­рупа доста умора. Трень­орът нямаше как да даде почивка на титулярите в неделя, когато дюшекчиите имаха важно госту­ване на Валенсия.

„Приме­ра дивисион няма нищо общо с Шампионската ли­га. Челси е силен тим, кой­то дори с резервите победи Ливърпул с 2:0. Осъзнаваме срещу какъв съперник се изправя­ме", предупреди Диего Си­меоне. Той няма да може да разчита на капитана си Габи, който натрупа картони и е наказан.

Докато Симеоне за първи път стига толкова далеч в треньорската си кариера, Жозе Мауриньо за пета поредна година е на полуфинал. Общо ще се опита да стигне тре­ти финал в ШЛ, след ка­то го направи с Порто и Интер, но с Челси никога не успяваше. Освен това се провали в три поред­ни полуфинала, когато бе начело на Реал Мад­рид.

Този път традицията може да бъде нарушена, а статистиката дава по­води за оптимизъм на Челси. Лондончани не са губили в последните си 16 мача срещу испански отбори в ШЛ, като в то­зи период записаха б по­беди и 10 равенства. За последно ги надигра Бар­селона през февруари 2006-а. Атлетико пък има само един успех на английски земя. Той е сре­щу Лестър Сити през 1997-а. През настоящия сезон обаче дюшекчиите са единственият тим, който няма загуба в ШЛ.

Преди мача ще има минута мълчание в па­мет на бившия треньор на Барселона Тито Виланова, който почина на 45 години в петък, и Вуядин Бошков, който по­чина в неделя на 82 годи­ни.

Челси – Атлетико Мадрид (21:45, „Стамфорд Бридж”)
Съдия: Никола Рицоли (Италия)

Вероятни състави:

Челси: Чех – Иванович, Тери, Кейхил, Аспиликуета, Луис, Рамирес, Оскар, Вилиян, Азар, Ето’о
Треньор: Жозе Моуриньо

Атлетико Мадрид: Куртоа – Хуанфран, Миранда, Годин, Фелипе Луис, М. Суарес, Тиаго, Арда, Р. Гарсия, Коке, Коща
Треньор: Диего Симеоне
Арсенал изравни Сити на върха с голове в 94-та и 99-та минута (ВИДЕО)

"Топчиите" стигнаха до успеха срещу Лестър в самия край

ОБЗОР: Исторически Палмър наниза четири гола на Брайтън (РЕЗУЛТАТИ)(ВИДЕО)

Челси отнесе "чайките" с 4:2

Кошмар за Стоилов в Турция (ВИДЕО)

Гьозтепе загуби мач, в който водеше с 3:1

Анчелоти: Свикнали сме и без Мбапе

Нападателят аут за дербито с Атлетико

Интер се надигна след дербито, Лаутаро най-накрая вкара

Нерен финал на визитата на Удинезе

Тежа контузия за халф на Славия, играещ за Мъри Стоилов

Соле откаран с линейка в болница

Хетафе най-накрая победи в Ла Лига

Мадридчани надвиха 2:0 Алавес

Ман Сити се подхлъзна и срещу Нюкасъл - 1:1 (ВИДЕО)

"Гражданите" остават първи в класирането с 14 точки, но може да го загубят до края на деня

Луис Енрике похвали Баркола след успеха над Рен

Треньорът на ПСЖ остана много доволен от младия талант