Ювентус и Бенфика в битка за европейска слава

Валенсия се надява на нов славен обрат в Лига Европа, този път срещу Севиля

Ювентус и Бенфика в битка за европейска слава
Сигурният шампион на Ита­лия Ювентус приема спечели­лия предсрочно титлата на Португалия Бенфика в тръпнещо-интригуващ полуфинален реванш за Лига Европа. Полу­ченото 2:1 за червените орли на „Луш" дава почти равно-стойни шансове и на двата съ­перника да мечтаят. Затова Юве и Бенфика влизат в же­стока битка за Торино, тъй като отново тук след две седмици ще е финалът за трофея. Трофей, който бианконерите не са печелили в този формат, а имат три успеха за Купата на УЕФА. Лисабонските орли пък са пълно капо, стигайки са­мо до калъфките през 1983 г. (УЕФА) и 2013 г. (ЛЕ).

Наставникът на домакини­те Антонио Конте няма ни­какви проблеми по състава си. Контузеният от доста време защитник Андреа Бардзали е на линия и дали ще започне ти­туляр вместо Мартин Касерес, ще е треньорско реше­ние. Ключовият халф Артуро Видал се появи в игра при успе­ха в понеделник срещу Сасуоло (3:1), не почувства болки в коляното и също ще е на разпо­ложение. Ако все пак Конте ре­ши да не рискува, то Клаудио Маркизио е готов да замести чилийската звезда. Диригент­ската палка е поверена на Андреа Пирло, подпомаган от мощния Пол Погба, а по фланговете ще са Стефан Лихтщайнер (отдясно) и Квадво Асамоа (отляво). В атаката непоклатим е Карлос Тевес, докато шансовете на Фернандо Йоренте пред Себастиян Джовинко са за предпочитане.

„Утре (б.р. - днес) срещу Бенфика ще излязат 12 играчи. Зад нас ще е най-важният - пу­бликата. Стигнахме дотук и трябва да направим само една крачка, за да сме на финала. Ювентус уважава този тур­нир и ще направи всичко възможно, за да го спечели", зая­ви треньорът на бианконери­те Конте, който е ликувал с Купата на УЕФА като играч на Старата госпожа.

В дните преди реванша се­риозно напрежение между два­та клуба предизвика случаят „Енцо Перес". На „Луш" аржентинският халф на Бенфика удари с лакът Джорджо Киелини незабелязано от съдията. Бианконерите изпратиха жал­ба до УЕФА играчът да бъде наказан по видеозапис, а от Лисабон ревнаха, че ако това се случи, значи от Нион толе­рират италианците. Вчера Дисциплинарната комисия към евроцентралата остави контестацията без послед­ствие и Перес ще може да играе.

Бенфика си осигури титла­та и два финала в Португалия (за купата на страната и на лигата срещу Рио Аве), но голя­мата цел е този за Лига Евро­па. В Лисабон се надяват про­клятието на Бела Гутман вече да е изтекло на половината от срока („100 г. след мен да не спечелите евротрофей") и след 7 поредни загубени еврофинала. Треньорът Жорже Жезуш взе група от 23-ма играчи за Торино, в това число и кон­тузеното аржентинско крило Едуардо Салвио, чиито шансо­ве да се появи са минимални. Не се очаква 59-годишният специа­лист да направи сериозни промени по състава в сравнение с двубоя в Лисабон. На мястото на наказания Андре Гомеш в халфовата линия вероятно ще се появи Рубен Аморим.

Индика­циите от лагера на лисабонски­те орли са, че в атаката на мястото на неубедителния на „Луш" Оскар Кардосо Жезус смя­та да пусне голмайстора Лима. Точно бразилецът се появи ка­то резерва и с единствения си точен удар донесе ценното 2:1 в първия двубой.
 

Ювентус – Бенфика (22:05, „Ювентус Арена”)
Съдия: Марк Клатенбърг (Англия)

Вероятни състави:

Ювентус: Буфон – Бардзали, Бонучи, Киелини, Лихщайнер, Пирло, Погба, Видал, Асамоа, Тевес, Йоренте
Треньор: Антонио Конте

 

Бенфика: Артур – Перейра, Луизао, Гарай, Сикейра, Перес, Аморим, Маркович, Сюлеймани, Родриго, Лима
Треньор: Жорже Жезуш

Билетите за „Местая" свършиха! Още във вторник всички пропуски за реванша от полуфиналите на Лига Ев­ропа срещу Севиля бяха изку­пени като топъл хляб. „Приле­пите” паднаха с 0:2 в първия мач, но са обнадеждени, че във втория двубой могат да обърнат в своя полза, както го направиха и срещу Базел в миналия кръг.

От шест години стадио­нът на Валенсия не е бил тол­кова пълен (капацитетът е 55 000), пише „Ас". За послед­но се случи на полуфиналите за Купата на краля срещу Бар­селона през 2008-а, когато на­чело на тима бе Роналд Куман. За да докара повече фенове на реванша срещу Севи­ля, ръководството пусна сравнително евтини билети за тамошните стандарти - от 30 до 70 евро, като зри­телите можеха да се възпол­зват от различни промоции, като например 50% отстъп­ка за притежателите на або­наменти.

Гостите от Севиля ще бъдат подкрепени от 2500 свои верни привържени­ци.

Наказан за двубоя е звезда­та на домакините Пако Алкасер, след като получи изми­слен жълт картон в края на двубоя на „Санчес Писхуан". Той ще бъде заменен в атака­та на Валенсия от бразилеца Жонас.

Валенсия – Севиля (22:05, „Местая”)
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)

Вероятни състави:
 
Валенсия: Гуайта – Перейра, Фуего, Матийо, Бернат, Кейта, Парехо, Феде, Фегули, Варгас, Жонас
Треньор: Хуан Антонио Пици

Севиля: Бето – Диого, Фасио, Пареха, Ф. Наваро, М’биа, Карисо, Витоло, Ракитич, Рейес, Бака
Треньор: Унай Емери
Ботев (Пд) съобщи за проблем с билетите за Марибор

Вижте какво разкриха „канарчетата“

Дъглас Луис мина прегледите си преди трансфера в Ювентус

Бразилецът ще парафира с торинци след края на Копа Америка

Байерн Мюнхен постави цена на Кимих

Баварците ще искат 40 милиона за полузащитника

Тен Хаг преподписва с Юнайтед до дни

Предстоят сериозни промени в щаба му

Валентин Антов потегля към Германия или Франция?

Има възможност и той да остане в Италия

Реал Мадрид с интерес към Рикардо Калафиори

Защитникът на Болоня впечатлява с представянето си на Евро 2024

Ювентус продаде нападател на Фиорентина

"Виолетовите" ще платят 13 милиона за Мойс Кийн

Десподов поднови тренировки с ПАОК

Националът ни получи по-дълга почивка

Какви са шансовете на Швейцария за подвиг срещу Италия

"Адзурите" живеят втори живот на Евро 2024

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки