Музей, храм и техника-уникат на корабите на Тол Шипс

За да бъде управляван „Седов” на вахта са петима човека

Музей, храм и техника-уникат на корабите на Тол Шипс

Сертификат от Книгата на рекордите Гинес е сред най-ценните експонати на ветрохода „Седов”. Руският гигант, наречен на един от най-смелите полярни изследователи, е сред забелните участници в Черноморската Тол Шипс регата във Варна. На борда на ветрохода има морски музей. На лично място в него е документът от Гинес, който удостоверява, че баркът е най-големият платноход в света. Той е построен през 1921 г. в град Кил, Германия. През 1945 г. е преустроен от търговски в учебен. На мястото на един от трюмовете е оформен изискан капитански салон за гости със свещници и часовник-рул.

За да бъде управляван „Седов” на вахта са петима човека. Трима от тях са рулеви и движат огромния щурвал пред мостика във вятър и дъжд. На носа денонощни дежурства дават постоянно наблюдаващи. По стара морска традиция знаците между дежурните се дават със склянка /камбанка/.

„Седов” пристига във Варна след околосветско плаване, което започва през 2012 г. На борда му се обучават 102-ма курсанти от Мурманското държавно военноморско училище. Сред тях са и девет момичета, които учат за капитани, радисти, механици. Наравно с момчетата те се качват по 54-метровите мачти, за да отварят платната, въртят лебедки, за да движат реите, шкурят дървените части и лакирват, където е нужно.

„Нашият кораб не може точно да се нарече музей на техниката, той по-скоро е действащ експонат”, казва Кристине Хибер. Германката е ръководител на практикантите на руския ветроход „Крузенщерн”. Той е само с 4 метра по-къс и с 2 метра по-тесен от „Седов”. Преподавателката с възхищение показва механизми и рул от 1926 г., които работят перфектно и до днес. Модерни са само навигацията и средствата за сигурност. На мястото на зала за занимания по навигационни карти сега има малък православен храм. До Богородица с младенеца в него са образите на Свети Николай Чудотворец и Свети адмирал Ушаков.

Първо участие в Черно море на голяма регата прави учебният ветроход „Рах Навар” от Пакистан. На него се обучават курсанти от два морски колежа и Военноморската академия на Пакистан. Името на ветрохода означава „много бърз”, обяснява лейтенант Умаир Хир, помощник-капитан по навигацията.

Организатор на SCF Black Sea Tall Ships Regatta е международната благотворителна организация Sail Training International (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.

 

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024

Това стана възможно след преразпределение на 16-е вакантни места

Министър Глушков награди Любомир Епитропов

Българският плувец стана европейски шампион на 200 м бруст

Станимира Петрова и Петър Мицин знаменосци на България в Париж

Общо 45 спортисти представляват страната ни

България задава стандартите на Европейския плажен хандбал

Изграждат комплекса за първенствата във Варна с техника и оборудване от 24 тира

Първите вече се регистрираха за плувния маратон Галата-Варна

Още в първите дни се регистрираха онлайн 20 плувци, съобщават организаторите.

Нов скандал в шаха! Спират наш талант от международни изяви

Контролираната от Градев федерация задава странни критерии и дискриминира юноши и девойки

Истината за хаоса в българския шахмат според лицензираната федерация

Вижте какво написаха от Българска федерация по шахмат 2022

Тихомир Иванов спечели състезание на скок височина в Германия

Мартин Балабанов с личен рекорд на 800 метра във Виена

Европейските шампионати по плажен хандбал във Варна имат свой химн

Представят песента „По-добре късно, отколкото никога“ в сряда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки