1. Novsport
  2. Зимни спортове
  3. Русия се класира за четвъртфиналите на Световното първенство

Русия се класира за четвъртфиналите на Световното първенство

Франция постигна важен успех над Норвегия

Русия се класира за четвъртфиналите на Световното първенство

Русия се класира предсрочно на четвъртфиналите на Световното първенство по хокей на лед, след като в петия кръг от предварителните групи надви Латвия с 4:1 (3:1, 1:0, 070). За момчетата на треньора Олег Знарко два гола вкара Виктор Тихонов, в 11-ата и в 19-ата минута. По едно попадение добавиха Сергей Широков (16) и Сергей Калинин (29), а за латвийците точен беше Микс индрашис още в 8-ата минута.

При това положение руснаците имат 15 точки от 5 мача в група В, следват Латвия с 9 точки (5 мача), Финландия- 8 (5), САЩ - 8 (5), Беларус - 6 (4), Германия - 5 (4), Швейцария - 4 (5), Казахстан - 2 (5). Тъй като на четвъртфиналите отиват първите четири отбора от всяка група, то руснаците с този успех гарантираха поне 2-ата позиция. Следващият им мач е с Германия на 18-и май, а на Латвия - ден по-късно с домакините от Беларус.

В среща от група А на първенството Франция се наложи над Норвегия с 5:4 след изпълнение на дузпи (0:1, 3:1, 1:2, 0:0, 1:0). Французите събраха 7 точки и изпревариха днешния си съперник на 3-ото място. Начело е Швеция с 14 точки от 5 мача, пред Канада с 13 точки също от 5. По-късно днес е срещата между Чехия и Дания.

Петлите успяха да обърнат мача в своя полза, след като в началото резултатът беше 0:2 за скандинавците. В крайна сметка победата им дойде с точна последна дузпа на Стефан Да Коста.

Предвид изоставането на Чехия и Словакия, които се смятат за фаворити за място на четвъртфиналите, тази среща беше много важна за четвъртата квота. Антоан Русел вкара два гола и подаде за още един, а Пиер-Едуар Белмар беше с гол и два паса. Йорик Треле вкара четвъртия гол за Франция. За Норвегия братята Матис и Андре Олимб вкараха по един гол, а другите два бяха на Матс Триг и Мортен Ас, които се разписаха във вратата на ветерана Кристобал Юе.