Британски вестник разкри как Катар е станал домакин на Световно

Шефът на Азиатската футболна федерация е раздавал щедри суми на хора от ФИФА

Британски вестник разкри как Катар е станал домакин на Световно

Британски вестник направи разкритие, с което показва как Катар е спечелил домакинството си за Световното първенство през 2022 година. „Сънди Таймс” пише, че негов екип се е наел с тежката задача да разследва много документи по случая и така са стигнали до информацията, че шефът на азиатската футболна федерация Мохамед бин Хамам, бивш член на изпълнителния комитет на ФИФА, е злоупотребил с позицията си, за да осигури гласовете на по-голямата част от 24-членния комитет и така да спечели кандидатурата през декември 2010 година. 

 

Изданието допълва, че Бин Хамам е раздал щедри суми за въпросните гласове. Те са стигали и до 150 000 евро на човек. Общо той е дал 3.6 милиона евро, за да може страната да получи подкрепа за домакинство на Световното по футбол след осем години.

 

Английското издание твърди, че разполага с имейли, които показва, че Бин Хамам е платил на делегатите на ФИФА от Африка, за да получи тяхната подкрепа. Въпреки че само четирима представители на континента имат право на глас, идеята на бившия вицепрезидент на ФИФА е била да получи основна подкрепа, която да окаже влияние на африканските делегати при вота.

 

В Катар обаче категорично отричат Бин Хамам да е имал някаква официална роля около кандидатурата на страната за Световното първенство през 2022 година.

 

Припомняме, че президентът на ФИФА Сеп Блатер  вече призна, че Мондиал в средния изток е грешка, а главната причина е големите жеги по това време.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки