1. Novsport
  2. Тенис
  3. Гулбис изхвърли "двойнствения" Федерер на "Ролан Гарос"

Гулбис изхвърли "двойнствения" Федерер на "Ролан Гарос"

Швейцарецът не приличаше на себе си в големи периоди от мача и загуби от латвиеца в пет сета

Гулбис изхвърли "двойнствения" Федерер на "Ролан Гарос"
Ернестс Гулбис елиминира шампиона от 2009 г. Роджър Федерер и за втори път в кариерата си се класира за четвъртфиналите на "Ролан Гарос". 25-годишният латвиец спечели с 6:7 (5), 7:6 (3), 6:2, 4:6, 6:4 в зрелищен осминафинален сблъсък, продължил близо четири часа. 

Гулбис е номер 17 в схемата, но никога не беше печелил петсетов мач. Днес при петия си такъв мач той успя да наруши традицията и записа втора победа в четири мача срещу швейцарската легенда. Федерер пък не успя да стане първият в историята, който достига до четвъртфиналите на 'Ролан Гарос" в 10 поредни години.

В първия сет Гулбис имаше инициативата и проби за 4:2, но допусна веднага рибрейк. Стигна се до тайбрек, където латвиецът поведе с 5:3 точки след сбъркан смач на Федерер. Последва пълен обрат и Фед Експрес завърши сета след страхотен минаващ удар по късия диагонал от форхенд.

Необичайно за себе си, Федерер играеше на приливи и отливи и на моменти сякаш не беше на корта, защото правеше елементарни грешки. Във втората част  първо Гулбис проби от 40:0 за швейцареца, а след това Федерер веднага върна пробива благодарение на грешки на латвиеца. Швейцарецът проби за 5:3 след подлагане от бекхенд и грешка на сравнително лесно воле на Гулбис на мрежата. Федерер поведе с 40:15 при сервис за сета и сбърка първия сетбол от смач, пращайки го право на ракетата на чакащия Гулбис. Пак се стигна до тайбрек и този път Гулбис издържа психически и го взе със 7:3 точки за 1:1 в сетовете.

Два пробива за лативеца в третия сет доведоха до категоричното 6:2 гейма в негова полза. В тези минути играта на Федерер се срина, а грешките и от бекхенд, и от форхенд валяха.

Притиснат до стената, швейцарецът намали грешките и започна да диктува играта, с което принуждаваше Гулбис да играе от неудобни позиции. Федерер проби за 3:2 от втори опит, а след това проби отново за 5:2 след като Гулбис пробва екстравагантни удари. При този резултат латвиецът взе медицински таймаут, като с това успя да разбие тотално ритъма на Федерер и спечели общо 11 от следващите 17 точки, но все пак Роджър не допусна тотален обрат и успя да вкара мача в пети сет след 6:4 в своя полза в четвъртия.

В решителната пета част  Федерер не беше на себе си и допусна два пробива. Латвиецът съумя да задържи сервиса си, записвайки най-големия успех в кариерата си.

В четвъртфиналите Ернестс Гулбис ще играе с шестия в схемата Томаш Бердих.