1. Novsport
  2. Баскетбол
  3. Левски срещу историята и Лукойл

Левски срещу историята и Лукойл

"Сините" нямат титла от 2001 година

Левски срещу историята и Лукойл

Петият финален мач за титлата е каймакът на баскетбола. В един дву­бой се решава изходът на първенство, продъл­жило цели в месеца.

Днес от 18:00 часа в Самоков баскетболната война между шампиона „Лу­койл Академик" и „Лев­ски" ще приключи поне до есента. И ще изпрати титлата на познат и не­изменен от 11 години адрес или при „сините", които не са вдигали трофея от 2001-ва.

Затова „Левски" в „Арена Самоков" излиза първо срещу историята, а после и срещу тотал­ната доминация на тима на петролната компа­ния с 11 поредни титли. Върви петият опит за 5 години на „сините" да свалят от върха „Лукойл Академик". В първите 4 от 2010-а досега „Левски" катастрофира в двубоя с абсолютния доминант на родната баскетболна сцена вече повече от десетилетие. Сега обаче има шанс да пречупи гос­подството на „Лукойл Академик" под кошовете.

Двубоят в Самоков държи и всички шансове да концентрира внима­нието на фенове и спе­циалисти основно върху баскетбола и това, което се случва на терена, фи­налната серия досега предложи два, а може би и три много качествени двубоя, с които би тряб­вало да се гордее почти всеки европейски шам­пионат. Но вместо играта мачовете катализираха огромно напрежение из­вън терена, което в пър­вите два сблъсъка изби в не­запомнени скандали.

Междувременно стана ясно, че е имало шанс Александър Везенков да играе в плейофите за „Лу­койл Академик", където баща му Сашо Везенков е треньор и спортен ди­ректор на клуба. Попречили са правилата на Гръцката федерация по баскетбол.  Според разпоредбите, ако Везенков-младши бе излязъл за тима на петролната компания у нас, не е имало възможност след това да се върне в елитния "Арис", където направи страхотен сезон.