1. Novsport
  2. Фен Зона
  3. Павел Колев за "Единакът": Сираков е развил хищнически инстинкти, които са по-силни от него (ВИДЕО+СНИМКИ)

Павел Колев за "Единакът": Сираков е развил хищнически инстинкти, които са по-силни от него (ВИДЕО+СНИМКИ)

Биографичният роман за синята легенда вече е на пазара на цена 16 лева, луксозното издание с твърди корици струва 20

Павел Колев за "Единакът": Сираков е развил хищнически инстинкти, които са по-силни от него (ВИДЕО+СНИМКИ)
Павел Колев представи биографичния роман за Наско Сираков „Единакът”, предаде репортер на Novsport.com. Пресаташето на БФС е автор на книгата, която ще се продава от днес в книжарниците на цена от 16 лева за изданието с меки корици, а ще има и лимитирано издание с твърди корици за 20 лева.

Идеята за книгата е била на съпругата на Сираков – Илиана Раева.

„Идеята е на Илиана Раева. Чухме се първоначално към септември - октомври 2010 година. Тя ми се обади да напиша автобиографична книга по повод 50-годишнината на Наско Сираков. През пролетта на 2011 година задвижихме нещата, защото оставаше една година до юбилея. Предложих да не се пише класическата биография, каквато сме свикнали да четем. Всеки популярен спортист пише по една такава автобиография. Аз предложих да напишем нещо като автобиографичен роман. Оказа се, че е много по-трудно, отколкото си го представях. Идеята не беше да представим спортната кариера на Наско Сираков, а човекът Наско Сираков. Как се е оформил като човек, още като дете. Как се е запознал с футбола за първи път, защо е избрал футбола, а не борбата например като баща му”, обясни Павел Колев.


В книгата подробно са описани съдбовните за Сираков години през 80-те на миналия век, когато излиза да играе в чужбина и получава тежка контузия.

„Относно първата част кулминацията е в края. Наско Сираков става много късно нападател. Той играе на различни постове, играл е като десен защитник, като десен халф. Той е част от легендарния отбор на Левски през 80-те години, когато дори Божидар Искренов в първите си една-две години не е титуляр. Продават го на Сарагоса за 1 млн. долара. Той тогава е на 26 години, а тогава е било забранено български футболисти да играят в чужбина преди да навършат 28 години. Сираков е бил и много близък до трансфер на Реал Мадрид, който тогава е бил много близък с президента на Сарагоса”.



Основен акцент в „Единакът” остава и психологията на Наско Сираков, който води затворен личен живот и допуска едва шепа хора в близкото си обкръжение.

„На Сираков прякорът му е бил Вълка, „Кумчо Вълчо” са му викали. Целият отбор на Левски са имали животински прякори. „Единакът” го описва много точно от гледна точка на това, че е много верен и лоялен, когато те допусне до тесния си приятелски кръг, но в същото време много внимателен и предпочита да се движи сам. На тази база е развил хищнически инстинкти. Сираков излиза пред обществото с маска на много твърд човек, който е самоуверен и дори на моменти груб. Но всъщност е много чувствителен и раним, Всеки от нас си избира такава роля в обществото. Но за него би било невъзможно да оцелее, ако покаже слабост. Още пт малък баща му го е учил да не показва никаква слабост”.



„Втората част от книгата ще се занимава от по-късния етап от кариерата на Наско Сираков след напускането на Левски. Процесът на работа се състоеше от много срещи с хора. Направил съм около 120-130 интервюта. В тях влизат много разговори с най-близките му – майка му, двете му дъщери. 95% от това, което фигурира в книгата, е истина. Има някои неща, които са художествена измислица, но фактологията е проверена”, поясни Павел Колев.

ЕТО И ВИДЕО ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БИОГРАФИЧНИЯ РОМАН “ЕДИНАКЪТ”, ПОСВЕТЕН НА ЛЕГЕНДАТА НА ЛЕВСКИ НАСКО СИРАКОВ. С УЧАСТИЕТО НА АВТОРА НА ПРОИЗВЕДЕНИЕТО ПАВЕЛ КОЛЕВ