Любопитни факти преди Белгия – Алжир (19:00 ч.)

Двата отбора ще търсят първа победа от много време на световни финали

Любопитни факти преди Белгия – Алжир (19:00 ч.)

17 юни 2014, 19:00 часа
Група Н
Белгия – Алжир
"Естадио Минейрао", Бело Оризонте


Белгия и Алжир ще изиграят първия си мач на световното първенство в Бразилия през това лято. Двата отбора са се срещали два пъти досега, като резултати са 0:0 в Брюксел през 2002 година и 3:1 в полза на „червените дяволи” през 2003 г. Интересното е, че сред футболистите, взели участие в нулевото равенство, днес е само селекционерът Марк Вилмотс.

Белгия е сред коравите отбори на световни финали. Тимът е стигал до равен в пет от последните седем мача. Това се случва в периода 1998 – 2002 година. След това обаче следва победа над Русия и загуба от Бразилия.

Сега обаче
всички очакват Белгия да е една от изненадите на това световното заради силната селекция, при която личат имената на Висент Компани, Тибо Куртоа, Еден Азар и Муран Фелайни.

Алжир е на другия полюс. „Пустинните лисици” имат шест мача без победа на световни финали. Последния успех на африканския отбор е през далечната 1982 година над Чили с 3:2, след което обаче следват две равенства и четири загуби.

Преди точно 60 години, на 17 юни 1954 година, Белгия направи най-резултатното равенство в историята на световните финали. „Червените дяволи” врътват впечатляващото 4:4 с Англия. На същата дата, само че през 2002 г., Белгия изиграва последния си мач в надпреварата срещу Бразилия.

Алжир имат серия от пет поредни мача без вкаран гол на Мондиал, рекорд, който „пустинните лисици” споделят с Боливия. В момента те са в суша от 517 минути, като последният гол е дело на Джамел Зидан при 1:1 срещу Северна Ирландия през 1986 г.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки