Мадански:Наблюдаваме едно от най-силните Световни първенства

Като изключим Русия- Република Корея и Нигерия- Иран, не мога да се сетя за друг слаб мач след първите шест дни

Мадански:Наблюдаваме едно от най-силните Световни първенства

"Мисля, че наблюдаваме едно от най-силните Световни първенства от последните издания на най-големия футболен турнир. Като изключим Русия- Република Корея и Нигерия- Иран, не мога да се сетя за друг слаб мач след първите шест дни, коментира първите дни на Световното първенство по футбол Михаил Мадански.

Бившият селекционер на младежите на България до 21 години в момента е спортен директор на втородивизионния Монтана. Преподавател в НСА, смятам за един от най-подготвените специалисти у нас, доцент Мадански коментира пред БТА изминалите мачове от Мондиала.

"Първенството е интересно и затова, защото много отбори, които не ги брояхме за живи, сега диктуват модата. Свидетели сме на много интересни хрумвания от страна на треньорите и надигравания, а с две думи може да се каже, че турнирът е триумф на нападателния и резултатния футбол.

- за тактическите нововъведения
Няколко неща трябва да се отбележат. Отборите, които искат да побеждават, бързо изнасят топката. И когато я загубят, на секундата почват преса в същата зона. И има много примери от това първенство, когато отново се печели топката и се прави нова атака. Друго нещо от тактическите тенденции е, че отборите, които играят срещу Испания, са си извлекли поуките от Евро 2012. Тогава в предварителната група Италия им направи 1:1, като заложи на 3-5-2. Така сега и Холандия, и Чили играха по подобна система и напрактика задушиха халфовата линия на Световните шампиони. Двамата нападатели остават да пресират централните защитници и тук имаме числено равенство- двама на двама. Аз за първи път на това първенство виждам централните бранители на Испания да грешат толкова много, но явно и те не са очаквали постоянен натиск и преса.


Изключително добре са подбрани и нападателите и в чилийския отбор, и в Холандия- бързи, технични, остри. За Холандия това са Робен и Ван Перси, а за Чили- Алексис Санчес и Варгас, добави Мадански. Преди известно време на един семинар казах, че очаквам до няколко години по-голямата част от отборите да заложат на схема 3-5-2 или 3-4-3 с трима бранители. В сериозна част от мачовете това се оказа печеливш вариант.

- представянето на отборите
Най-приятната изненада за момента е Чили. Впечатлен съм от старанието им, от агресията, бързината при всяко изпълнение, имат убийствени контраатаки и бързо прегрупиране. И тъй като не са обременени с големи очаквания, виждам ги да стигнат доста напред на това първенство. Разочарованието до момента е отборът на Русия. Гледах ги с корейците, бяха много безлични. Но най-голямото разочарование е Камерун, който има пълни много звезди, но това изобщо не си личи.

Другото нещо при селекцията, което прави впечатление, е наличието на много млади футболисти в отборите. Специално искам
да кажа, че това се вижда при холандците. Четири от техния състав играха срещу нашия младежки отбор преди две години в Ловеч и ни победиха с 1:0. А сега са на Световното първенство. Това са Стивън де Фрай, Дейли Блинд и Джорджинио Вейналдум. Още тогава обаче колегата от холандския отбор Корнелиус Пот ги обяви за големи таланти. Същото се наблюдава в Италия, в Англия.

- отпадането на Испания
Явно е, че все повече младите ще получават шанс и играчите ще се амортизират все по-бързо. Показателно е, че много от топзвездите на Световното първенство от преди 4 години, сега изглеждат застаряващи и безсилни. Примерът с Испания е показателен.
Няма как играчи, които имат по 60 мача на година и са спечелили всичко до момента, вече са преситени от футбол и победи, да бъдат на същото ниво през цялото време. От друга страна, в днешно време се обръща внимание на всички новости, особено пък на испанците, така че доста от оръжията им бяха неутрализирани. Не е случайно, че Световните шампиони отпадат вече в първия кръг- Италия също си тръгна така в Южна Африка, сега Испания, а преди това и Франция. Така че когато си подготвен много сериозно, дори и Испания ще се затрудни". 

Дъглас Луис мина прегледите си преди трансфера в Ювентус

Бразилецът ще парафира с торинци след края на Копа Америка

Байерн Мюнхен постави цена на Кимих

Баварците ще искат 40 милиона за полузащитника

Тен Хаг преподписва с Юнайтед до дни

Предстоят сериозни промени в щаба му

Валентин Антов потегля към Германия или Франция?

Има възможност и той да остане в Италия

Реал Мадрид с интерес към Рикардо Калафиори

Защитникът на Болоня впечатлява с представянето си на Евро 2024

Ювентус продаде нападател на Фиорентина

"Виолетовите" ще платят 13 милиона за Мойс Кийн

Десподов поднови тренировки с ПАОК

Националът ни получи по-дълга почивка

Какви са шансовете на Швейцария за подвиг срещу Италия

"Адзурите" живеят втори живот на Евро 2024

Ще свърши ли приказката за Грузия на осминафинала с Испания

Феновете в Тбилиси вече мечтаят за нови чудеса

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки