Хеттрик на Джердан Шакири прати Швейцария срещу Аржентина (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Часовникарите" изместиха Еквадор от второто място в група "Е" и ги чака мач срещу Лео Меси и компания

Хеттрик на Джердан Шакири прати Швейцария срещу Аржентина (ВИДЕО+СНИМКИ)
След хеттрик на Джердан Шакири срещу смел Хондурас Швейцария се класира за осминафиналите на Световното първенство. Нападателят на Байерн беше точен в 6-ата, 31-ата и 71-ата минути на двубоя от третия кръг в група "Е", игран край джунглите в Манаус, където имаше 40 322 зрители. С две асистенции се отличи Йосип Дърмич, който също се състезава в Бундеслигата.  
 
Успехът и нулевото равенство между Еквадор и Франция изкачи Швейцария на второто място в класирането с 6 точки, с 2 повече от южноамериканците. Преди мача тимът на Отмар Хитцфелд беше трети, като отстъпваше значително по голова разлика. Днес швейцарците дори успяха да наваксат тежката загуба от Франция 2:5, но трябва да са благодарни на „петлите”, че не загубиха от Еквадор.
 
„Часовникарите” достигат за пети път фазата на елиминациите на шампионата на планетата, като три пъти са били на четвъртфинал (1934, 1938 и 1954). Последните им изяви на осминафинал са през 1994 и 2006 г., когато отпадат на това стъпало.  
 
През 2014 г., на 1 юли от 19:00 ч в Сао Пауло ги чака Аржентина.

Двубоят беше открит, като Хондурас направи всичко възможно, за да спечели нещо. Положения имаше и пред едната, и пред другата врата, но Швейцария демонстрира доста по-голяма ефективност. 

 
В 3-ата минута Хондурас сбърка при изнасянето с любезното съдействие на Уилсън Паласиос. Дърмич тръгна по лявото крило и центрира от аутлинията, Шакири опита да засече, но подложен крак на Валадарес попречи на халфа.
 
Швейцария откри резултата три минути по-късно с великолепен удар на Джердан Шакири, който остави без шансове Валадарес, в горния ляв ъгъл. Нападателят на Байерн стигна пред границата на наказателното поле и оттам произведе фалцовия си шут в сглобката.

 
 
Най-добрата възможност за Хондурас бе в 22-ата минута, когато Бекелес се извъртя и стреля атрактивно, но далеч от вратата.
 
А Швейцария вкара втори гол след половин час игра. Шакири завърши успешно подаване на Дърмич при скоростна контраатака.

 
 
Дърмич можеше също да се разпише, но вратарят на Хондурас скъси навреме ъгъла и отрази неговия опит в края на полувремето.
 
Четири минути след подновяването на играта една от редките възможности на Хондурас завърши къде комично, къде жалко. Бенгстън плонжира, за да засече центриране, сякаш гмуркайки се във вода, като изобщо не успя да уцели топката.

 
 
Отново той можеше да намали в 52-ата минута, но Рикардо Родригес изчисти пред голлинията.
 
Валадарес спаси последователно удари отблизо на Дърмич и Шакири преди да изтече час игра.
 
Хондурас имаше претенции за дузпа в 62-ата минута, когато Джуру не успя да покрие Паласиос, който остави Родригес зад гърба си. Швейцарският централен бранител застана на пътя на нападателя, затваряйки в клещи своите глезени, и тук вероятно трябваше да бъде отсъдена дузпа, но не би.

 
Хеттрикът си Шакири оформи в 71-ата минута. Дърмич премина покрай Бекелес, върна на дузпата към Шакири, който отново не сгреши.
 
В 78-ата минута Нахар тества Диего Беналио, но вратарят се справи. Бенгстън все пак успя да улучи топката с плонж в 81-ата минута, ала отново Беналио спаси.
 

Така, Швейцария си проправи път към осминафиналите, където вече ги чака Аржентина и вездесъщият Лео Меси. Хондурас си тръгва с нулев актив, като най-доброто класиране за тима от КОНКАКАФ си остава три участия в груповата фаза – 1982, 2010 и 2014 г.  


 

СП 2014, Група E

Поз Отбор М П Р З Г. Точки
1 Франция 3 2 1 0 6 7
2 Швейцария 3 2 0 1 1 6
3 Еквадор 3 1 1 1 0 4
4 Хондурас 3 0 0 3 -7 0


В Сърбия: Искат оставката на Пикси, той – нов договор

Времето на Драган Стойкович изтича, твърдят в страната

Потвърдено: Далич остава селекционер на Хърватия

Въпреки отпадането в групите на Евро 2024, обяви президентът на федерацията

Саутгейт: Разбирам критиките

"Не съжалявам за нищо"

Конте: Трябва да обновим отбора, Наполи ще има стил

"Мога да обещая сериозност - дума, която е подценявана напоследък"

Черно море гостува в Ловеч на Апоел (БШ)

Това съобщиха от израелския клуб

Две български съдийски бригади на старта в Европа

Наши рефери ще ръководят мачове от първия кръг на квалификациите през юли

Съдии от Шотландия и Украйна за Ботев в Лига Европа

Вижте подробности

Съдии от Германия и Хърватия за Лудогорец в Европа

Ясни са нарядите за първия кръг на квалификациите за ШЛ

Челси с колосална оферта за нападател

Исак може да премине на "Стамфорд Бридж"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки