Излъчването на „А” група по телевизията под въпрос, клубовете притеснени

„Голям удар по клубовете ще бъде, ако не се подпише договор”, коментира Венци Стефанов

Излъчването на „А” група по телевизията под въпрос, клубовете притеснени

Феновете може да останат на тъмно за мачовете от „А” група през предстоящия сезон.

Причината е, че ТV7 има договор за излъчването на срещите от първенството, но вчера от телевизията поискаха от Софийския градски съд обявяване в несъстоятелност. Като причина оттам изтъкнаха, че не могат да обслужват плащанията си към различни доставчици заради поставянето на КТБ под специалния надзор на БНБ и блокирането на сметките на телевизията там.

Новината дойде броени дни след като стана ясно, че продуцентската фирма „Ноу фрейм медия България“ на Николай Бареков е внесла в Софийския градски съд молба за откриване на производство по несъстоятелност срещу ТV7 заради просрочени задължения от страна на телевизията към компанията в размер на няколко милиона лева. Това означава, че медията няма да може да изпълни финансовите договорености.

Според контракта до 21 юли ТV7 трябва да плати 2 милиона лева, което представлява 40% от цялата сума. Парите са жизненоважни за оцеляването на някои от по-бедните клубове като Марек, Хасково или Локо (Сф).

От „Футбол Про Медия", която държи правата за излъчване, и БФС обаче могат да активират клауза за разтрогване на договора едва в средата на август, при условие че не е получен първият транш.

Затова и изпълнителният директор на Марек Ивайло Паргов разкри, че в клуба са силно притеснени поради неяснотата кога и дали ще бъдат изплатени парите от тв права.

Няма какво да крием - притеснени сме. Не е лека ситуацията очевидно, а ние сме по-малък клуб, който зависи от тези пари. За съдийски такси, за всичко зависим от тях. Освен това рекламодателите разчитат логата им да се виждат по телевизията. Ако никой не излъчва шампионата, става страшно“, коментира Паргов пред „Меридиан Мач“.

Никой на този етап не ни е търсил, а и едва ли сме най-компетентните в тази област. В крайна сметка сме новаци и трудно ще дадем акъл как да се процедира с парите. Но ние сами на гърба си усещаме затрудненията, защото и нашите сметки са в КТБ и в момента не можем да правим никакви финансови операции до 21-ви. Напук на тези проблеми обаче отборът продължава подготовка, стадионът се строи и се надяваме всичко да бъде наред“, коментира още Ивайло Паргов.

Междувременно финансовият благодетел на Славия Венци Стефанов смята, че трябва да бъде направен платен канал.

Голям удар по клубовете ще бъде, ако не се подпише договор. С години повтарям, че трябва да бъде направен платен канал. Без значение дали е Славия, ЦСКА или Марек, всички имат нужда от средствата от тв права. Сега сме зависими от отделната телевизия. Първо Би Ти Ви се провали, сега друга телевизия - въобще тотално осиране. Клубовете сме като щраусите -заравяме глава в пясъка, а гъзът ни стърчи отгоре. Ситуацията трябва да се промени генерално. Навсякъде по света клубовете се издържат от тв правата. На много места тези пари осигуряват 70-80% от бюджета на клубовете“, коментира Венци Стефанов.

Клубовете прибират поне по 400 бона

Проблемът с тв правата може да се окаже унищожителен за много от клубовете. Причината е, че по договора с ТВ7 за следващите 12 месеца трябва да бъдат разпределени 5 млн. лв. Схемата е следната: 40% още в началото, още 30 през февруари на базата на класирането от есенния дял в шампионата и още толкова на база местата в крайното класиране.

Проста сметка показва, че още сега клубовете би трябвало да приберат по близо 167 000 лв. Тази сума е повече от достатъчна да закърпи бюджета на някой от по-малките клубове като Марек и Хасково, например. Опитът от миналата година показва, че клуб от този калибър би получил над 400 000 лв. в края на сезона. За тим като Лудогорец, Левски или ЦСКА, които се очаква да са в челото на класирането и респективно с най-много показвани в ефир срещи, сумата може да набъбне двойно.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки