1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Хицфелд преживя най-тежкия ден в края на треньорската си кариера

Хицфелд преживя най-тежкия ден в края на треньорската си кариера

Във вторник сутринта, часове преди осминафанала срещу Аржентина, той разбра за смъртта на по-големия си брат Винфрид

Хицфелд преживя най-тежкия ден в края на треньорската си кариера

Големият футболен специалист Отмар Хитцфелд напуска треньорската професия след дълга и успешна кариера. Съдбата обаче не беше благосклонна към него в края. Именно в последния си ден той беше принуден да преживее едни от най-тежките моменти в живота си, коментира ДПА. Никой не знае, как би реагирал друг не негово място. Във вторник сутринта, часове преди осминафанала срещу Аржентина, той разбра за смъртта на по-големия си брат Винфрид, с когото са много близки. Вечерта Хитцфелд трябваше да преодолее нов удар. Швейцария отпадна с гол две минути преди края на продълженията.

След последния съдийски сигнал на драматичния двубой срещу Аржентина той си оправи вратовръзката и отиде на терена на "Арена Сао Пауло", за да подаде ръка на съкрушените от мъка футболисти на Швейцария. Малко по-късно Хитцфелд се пребори със сълзите и поздрави съперника. "От всеки миг във футбола остават спомени. Емоциите винаги са големи. Това днес беше един много тежък момент. След такъв мач мога да се оттегля от футбола с високо вдигната глава", каза Хитцфелд. Загубата с 0:1 от Аржентина беше последен мач за 65-годишния специалист, който още през есента заяви, че се оттегля от треньорската професия след Мондиал 2014.

В кариерата си Хитцфелд спечели два пъти Шампионската лига с Байерн (Мюнхен) и Борусия (Дортмунд), стана седем пъти шампион на Германия и още два пъти на Швейцария. Въпреки всички успехи и трофеи в спомените на много хора ще остане именно този последен мач, които е може би най-силният на Швейцария в цялата футболна история на националния отбор. "Благодарим, ГОТмар Хицфелд", пише "Блик" (б.а. игра на думи - "Гот" на германски означава "Бог"). "Нито един швейцарски национален отбор не е играл толкова добре срещу такъв съперник", коментира "Тагес Анцайгер".

В последния си мач като треньор 65-годишният специалист отново се доказа като велик стратег. Той успя да измисли тактика, с която изолира от играта звездата на съперника Лионел Меси почти във всичките 120 минути. Само за десет дни, след като швейцарците загубиха с 2:5 от Франция след наивни грешки в груповата фаза, той изгради изцяло нова успешна схема на игра. "Това е последната картина, тя остава", каза Хицфелд след срещата. А последната картина показва - в 118-ата минута Анхел Ди Мария бележи за 1:0 за Аржентина.

Две минути по-късно резервата Блерим Джемаили стреля с глава отблизо в гредата, топката се връща към него, отбива се в коляното му, но преминава край вратата. Една треньорска кариера, започнала през 1983 година на малкото стадионче "Херти Алменд" в швейцарското градче Цуг, завършва пред над 63 хиляди зрители на стадиона в Сао Пауло на осминафинал на Световно първенство. "В последните три минути преживях всичко, което може да се преживее в един треньор за цялата си кариера", смята Хицфелд. Той може да бъде горд с постигнатото.

Флик: Хубаво е да си треньор на Барселона

Специалистът се наслаждава на първите си месеци в Каталуния

Алонсо преди Байерн: Готови сме за "пълна газ"

Треньорът на Леверкузен е обнадежден преди дербито

Слот каза от какво е разочарован

Мениджърът на Ливърпул съжалява за загубата от Нотингам Форест

Милан отказа 80 милиона за Майк Менян

Челси са поискали да купят французина през лятото, но росонерите са били категорични

Компани: Байерн Мюнхен винаги е фаворит

Той говори преди дербито с Байер Леверкузен в Бундеслигата

Сърбия и Албания с обща кандидатура за Евро U21 2027

Белгия и Турция също са сред страните, които искат домакинството

Ръководството на Ман Юнайтед работи по план "150"

Голямата цел на "червените дяволи" е да се спечели титлата във Висшата лига през 2028г.

Удар за Рома: Дибала пак се контузи

Аржентинецът е усетил болка по време на мача с Атлетик Билбао

Родри ще се оперира в сряда

Испанският халф почти сигурно пропуска остатъка от сезона