Любопитни факти преди Аржентина - Белгия (19:00 ч)

Аржентина ще се опита да счупи прокобата и да се класира на полуфинал на световно първенство за първи път от 24 години насам

Любопитни факти преди Аржентина - Белгия (19:00 ч)
Мондиал-2014, четвъртфинали
Аржентина – Белгия
5 юли, 19:00 ч
„Естадио Насионал”, Бразилия
 
Аржентина ще се опита да счупи прокобата и да се класира на полуфинал на световно първенство за първи път от 24 години насам. Брилянтността на Лео Меси бе достатъчна да изведе гаучосите до победи срещу Босна и Херцеговина (2:1), Иран (1:0), Нигерия (3:2) и Швейцария (1:0 след прод.), но срещу белгийците ще бъде много по-трудно, тъй като тимът на Марк Вилмотс набра скорост и самочувствие. За да успеят и този път, южноамериканците ще имат нужда от повече вариативност и вероятно повече хора в атака.
 
Същевременно стана ясно, че ФИФА няма да допуска легендата Диего Марадона до сектора ВИП на стадионите на мондиала. Причината са острите изказвания на аржентинската легенда, който си позволяваше да обижда световната централа и нейния президент Сеп Блатер. За последно изригна заради прекалено суровото наказание на Луис Суарес. Той каза, че Бекенбауер и Блатер са идиоти. Войната му с ФИФА попречи да наблюдава на живо двубоя срещу Босна от груповата фаза, когато не му позволиха да влезе на „Маракана". После срещу Иран един от поканените гости му отстъпи билета си. Така Диего се появи само на няколко метра от президента на аржентинската федерация Хулио Грондона, с когото също е в конфликт.
 
До момента Аржентина се представя неубедително на мондиала. Не бе далеч от отпадане срещу Швейцария. Почти два часа гаучосите неуспешно се опитваха да пробият защитата на кръстоносците. Чак в 118-ата минута Ди Мария прониза Диего Беналио за 1:0 след
страхотен пробив на Меси. Лео бе избран за най-добър играч във всички двубои до момента, но му липсваше подкрепа. Той трябваше често да се връща назад в собствената половина, за да взима топката. Многото центрирания към главата на Гонсало Игуаин бяха обречени на неуспех. Нападателят няма гол за националния отбор от 11 месеца. Паласио и Лавеси също не бележат, а Агуеро се контузи. Ди Мария отбеляза победния гол срещу Швейцария, но преди това доста често губеше топката. В същото време аржентинците се оголваха в защита и рискуваха да бъдат наказани след някоя от швейцарските контри. Зависимостта от Меси остава основният проблем. Марадона дори предупреди, че се задава „катастрофа", ако тимът разчита само на Лео.
 
„Швейцария ни показа как трябва да играем срещу тях. На моменти на аржентинците им липсва баланс в защита", уверен е селекционерът на червените дяволи Марк Вилмотс. „Можем да ги отстраним, ако използваме шансовете си", оптимист е и капитанът на Белгия Венсан Компани, който се възстанови от контузия. Твърдо аут в тима на Сабея е левият бек Мар-кос Рохо, който е наказан. Най-вероятно вместо него ще почне 30-годишният Хосе Басанта. Другата опция е Мартин Демикелис, но селекционерът едва ли ще прибегне до този вариант. Съществува дилема и в средата на терена, където Лукас Билия може да смени неубедителния фернандо Гаго. Другият въпрос е свързан с Лавеси. Ще получили ли той нова възможност за изява? За неговото място кандидати са Паласио, Макси Родригес и Рики Алварес.
 
Двата тима имаха сходен път до момента в турнира. Спечелиха с по един гол разлика и трите си мача в групата и след това минаха през осминафиналите след равенство в редовното време и победа в продълженията.
 
Белгия и Аржентина за последно се срещнаха на полуфиналите на мондиала през 1986 г. в Мексико, когато гаучосите се наложиха с 2:0 след голове на Диего Марадона на „Ацтека". Особено впечатляващо е второто му попадение, когато минава покрай четирима защитници в червено. Играли са помежду си още веднъж на световно. Това се случи през 1982 г. в Испания, когато белгийците се наложиха изненадващо с 1:0 в груповата фаза, но в крайна сметка и двата тима продължиха напред.
 

Съдия на днешния мач е Никола Рицоли от Италия. Той вече ръководи един мач на аржентинците - победата с 3:2 над Нигерия в груповата фаза. Рицоли свири и сблъсъка Холандия -Испания, спечелен от лалетата с 5:1.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки