Златното поколение срещу голямата мечта на Лео Меси

Германия излиза като фаворит, такъв беше и с Унгария през 1954-а, и с Холандия през 1974-а

Златното поколение срещу голямата мечта на Лео Меси

Денят на големия финал настъпи! Тази вечер на митичния "Маракана" в Рио де Жанейро предстои коронацията на 20-ия световен шампион. На втория мондиал в Бразилия няма да има ново "Мараканазо" - домакините се утешиха снощи с малкия финал. На големия ще се изправят двата им най-големи противника. Бундес-тимът, който ги помете със 7:1 на полуфинала и жадува да сложи край на 24-годишното чакане на четвъртата титла, срещу кръвния враг от съседна Аржентина. Спорно е кое ще е по-голямо унижение за домакините, макар по презумпция триумф на гаучосите във футболния им храм ще бъде приет по-тежко.


Преди финала всичко говори в полза на Германия. Коронацията на поколението на Лам и Швайнщайгер изглежда въпрос на 90 минути след марша на Бундестима, започнал с 4:0 над Португалия и втрещил света със 7:1 над Бразилия. "Никой не е спечелил купата на полуфиналите", предупреди Тони Кроос. И е прав. Но, от друга страна, само Унгария през 1954-а и Холандия през 1974-а са били толкова изявени фаворити преди финала. Немците трудно изпадат в еуфория, но Льов се почувства длъжен да каже вчера: "Не бива да се чувстваме неуязвими".


Да се препънат на прага на райските порти не е патент на германците.Тази вечер те трябва да осмислят кариерата не просто на едно поколение талантливи играчи, а и почти 10-годишния труд на Йоаким Льов, който първо бе помощник на Юрген Клинсман, а от 2006-а сам пое юздите. Радикалните промени не само изведоха Бундеслигата до челни позиции в света, а превърнаха маншафта в отбор с различна физиономия, далеч от изконните за страната ценности, но носещ не по-малко наслада, отколкото през 70-те.


Пътят до Рио бе дълъг. През 2008-а във Виена дори с Балак срещу Испания трудно можеше да се направи повече. През 2010-а Ил Капитано го нямаше, но Ла фурия отново бе твърде високо препятствие. След още две години Льов направи най-голямата си тактическа грешка срещу Италия. Днес всеки в немския лагер си е извлякъл поуките и е узрял за вечната слава. До оцелелите от кошмарното Евро 2004 Клозе, Швайнщайгер, Подолски и Лам се нареди новото поколение - Нойер, Йозил, Кедира, Мюлер. Те вече са спечелили многобройни битки и на клубно, и на национално ниво. Играчите на Байерн играха три финала в ШЛ, тези на Дортмунд - 1, останалите се шлифоваха в чужбина. Такъв опитен тим и в такава идеална възраст Германия не е имала от 1990-а. Остава само да бъде коронован, за да бъде провъзгласено това поколение за златно. Друг шанс Лам, Швайни, Клозе, а и Льов едва ли ще имат.


Аржентина чака още по-дьлго - от цели 28 години мечтае за третата си световна титла. Пътят go финала бе по-трънлив от този на Германия, макар и логичен. В хода на турнира гаучосите намериха баланс между емоциите и прагматизма. Суперзвездата Лео Меси блестеше в началото, после на преден план излезе колективът и по-малко очаквани герои - Ди Мария, Масчерано, Демике-лис, Игуаин, Ромеро. Аржентина почна своя път от "Маракана" срещу Босна, днес отново излиза на митичния стадион, но вече за "мача на живота си". 100 000 гаучоси, окупирали Рио от вчера, ще ги накарат да се чувстват като у дома си. Също както през 1978-а. "За нас най-важната стъпка бе да преминем четвъртфиналите", призна Макси Родригес. До там Аржентина стигна три пъти на последните четири мондиала, в двата най-скорошни бе спряна точно от Германия. Унижението с 0:4 от Кейптаун има не малко паралели с 1:7 на бразилците. Никой друг не бе наказвал така тактическите грешки на тима на Марадона. Тогава Масчерано бе оставен сам да запълва дупката между нападателите и защитата. "Трябва да осуетите пасовете им и да поставите халфовете им под напрежение", научил си е урока Дон Диего, давайки съвет на наследника си Алехандро Сабея.

 

Гаучосите почиваха ден по-малко, а по думите на баща му срещу Холандия Меси имал чувството, че кракът му тежи 200 кила. Само че днес умората няма значение, защото за аржентинския гений предстои мачът, който може да го изстреля във вечността и най<етне да го приравни със самия Марадона. "Никой няма да помни след години как сме спечелили - красиво или грозно, заяви Ди Мария преди седмица. Историята помни само победителите -Меси го знае, Лам и Швайнщайгер също. 

 

Бързи факти:

 

Германия:

- Томас Мюлер има пряко участие в 16 гола за 12 мача на световни първенства (10 гола и 6 асистенции).


- Мирослав Клозе стана най-добрият голмайстор в историята на световните първенства. Той е вкарал точно толкова, колкото всичките играчи на Аржентина, взети заедно -16.


- Германия няма загуба на дузпи на световни първенства. Спечелили са и в четирите случая, в които мачът е завършвал наравно след редовното време и | продълженията.


- Германия и Аржентина за последно се срещнаха във Франкфурт през 2012 г. в контрола, спечелена от Аржентина с 3:1.


- Германия е в серия от 17 мача без поражение (12-5-0).

 

Аржентина:

- Лео Меси има 5 гола на световни първенства до момента, но нито веднъж не се е разписвал в ели-минационната фаза.

- Аржентина все още не е изоставал в резултата в шестте си мача до момента. Германия пък беше в позицията иа догонващ само 8 минути срещу Гана.


- Аржентина е отпадал само веднъж след дузпи на световно първенство. Това е точно от Германия през 2006 г.


- Аржентина все още няма допуснат гол в елимина-ционната фаза, въпреки че два пъти от трите мача игра по 120 минути.


- Аржентина е с най-много чисти мрежи на мондиа-ла - 4. Германия е сЗ.

 

Вероятни състави:

 

Германия: Нойер, Хьоведес, Лам, Боатенг, Хумелс, Кедира, Кроос, Швайнщайгер, Мюлер, Йозил, Клозе

 

Аржентина: Ромеро, Рохо, Гарай, Демикелис, Сабалета, Билия, Масчерано, Перес, Лавеци, Игуаин, Меси

 

Нагелсман няма да пази играчи заради картони срещу Швейцария

Той ще търси само и единствено победа

Бенфика хвърли око на германски национал

Робин Гозенс може да смени Унион с лисабонския колос

Лайпциг преотстъпи стража Яник Блазвих на Залцбург

Сделката е финализирана

Дортмунд прати новия си треньор да учи в Уелс

Той трябва да получи лиценз

Германия тренира в оптимален състав преди мача срещу Швейцария

Няма проблеми в Бундестима

Йонатан Та разкри при какво положение би се разделил с Леверкузен

Той би играл само за Байерн

Трансферен удар! Вратар на Ботев (Пловдив) с трансфер в Бундеслигата

Стефан Смъркалев ще продължи във Вердер

Изненада: Дортмунд остана без треньор

Терзич напусна, обясни се в любов

Борусия (Дортмунд) няма да бърза да решава бъдещето на Терзич

Отборът ще вземе решение за него през есента

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки