Крум Дончев спечели рали "България" за втори път

В 45-ото издание на състезанието Дончев изпревари единствения си останал конкурент Олександър Салюк от Украйна с 24,7 сек.

Крум Дончев спечели рали "България" за втори път

Екипажът на "Глобул рали тим" Крум Дончев и Петър Йорданов спечели рали "България" за втори път.

Пилотът триумфира в надпреварата край Самоков след успеха през 2008 г., когато си партнираше със Стойко Вълчев.

В 45-ото издание на състезанието от European Rally Trophy Дончев изпревари единствения си останал конкурент Олександър Салюк от Украйна с 24,7 секунди, и двамата с "Форд Фиеста R5".

Българинът влезе в решителния неделен ден с 15 секунди аванс пред Салюк, който стартира с етапна победа в SS9 и намали пасива си с 2,6 секунди.

Дончев обаче пое изцяло контрола в свои ръце и във всяка от последните пет отсечки бе с по около 3 секунди по-бърз от миналогодишния победител, за да се поздрави с крайния успех.

Трети в генералното класиране се нареди турчинът Ягиз Авджъ с "Мини Купър JCW", завършил на 1:19,9 минути зад Дончев в едно от редките си участия на асфалт. Той, както и допълнилите петицата Войтех Щайф от Чехия ("Субару Импреза STI") и румънецът Себастиан Барбу ("Мицубиши Лансер Ево 10"), в нито един момент от състезанието не бяха заплаха за първите двама.

Третият реален претендент за победата в рали "България" бе пилотът на "Октан рали тим" Игнат Исаев, но в събота той отпадна заради повреда в диференциала на неговия "Мицубиши Лансър Ево 9".

Шестото място за ERT заеха победителите при автомобилите с един двигателен мост Антон Титов и Венцислав Мирчев със "Ситриен DS3 R3T". Десетката оформиха Мирослав Ангелов ("Рено Клио R3"), Григор Григоров ("Фиат Пунто S1600"), Йордан Божич ("Рено Клио Спорт") и сръбкинята Йована Йованович ("Ситроен C2 R2 Max").

Пламен Стайков ("Мицубиши Лансър Ево 9") стана победител в състезанието в частта за националния шампионат, след като бе най-бърз в съботните отсечки. Пилотът на "Евроком рали тим" взе феноменалните 26,5 секунди аванс пред всички останали по трасето още в първата отсечка и до края на деня го увеличи до 47,6 сек.

Втората победа на Крум Дончев е едва петата на български пилот в най-голямото родно автомобилно състезание, след тази на Илия Чубриков през 1971 г. и двете на оттеглилия се шампион Димитър Илиев (2007, 2012).

След домакинството на Световния рали шампионат през 2010 г. надпреварата загуби от голяма част от блясъка си, отпадна от Европейския шампионат и вече не привлича особено силна международна конкуренция.

Шесто място за Никола Цолов във Формула 3

В събота българинът завърши 13-и в спринта в Барселона

Никола Цолов тръгва трети на спринта в Барселона

Отлична квалификация за родния пилот

Топ автомобилите от Премиум рали акостират в “Св. Св. Константин и Елена”

Вижте подробности

Мартин Чой и тимът му влязоха в Топ 10 на Световния ендуранс шампионат по мотоциклетизъм

Вижте подробности

Официално: Марк Маркес ще се състезава за Дукати

Шесткратният световен шампион по мотоциклетизъм с договор за 2 години

Баная спечели Гран при на Италия в MotoGP

Съотборникът на Баная в отбора на Дукати – Енеа Бастианини взе второто място

MotoGP: Хорхе Мартин тръгва първи в Италия, постави рекорд

Вижте подробности

Никола Цолов: Най-накрая всичко тръгна в моя посока

Българинът спечели спринта в Монако

Браво! Никола Цолов с първа победа във Формула 3

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки