Иван Маркович за успехите над Левски: Просто сме по-добрият отбор, а и футболистите ни са по-качествени

„При всички положения шансовете ни да станем шампиони са по-големи, аз имам доверие в Стойчо Младенов”

Иван Маркович за успехите над Левски: Просто сме по-добрият отбор, а и футболистите ни са по-качествени

Офанзивният халф Иван Маркович е един от най-перспективните футболисти на ЦСКА. 20-годишният сърбин обаче получи тежка травма преди около месец, след като скъса коленни връзки и е аут от терените за половин година. Маркович в момента си почива в родината, а в края на месеца отново ще е в България. Полузащитникът се съгласи да даде интервю за "Тема Спорт", в което разкри кои италиански клубове са проявявали интерес към него. Той говори още за обстановката на "Армията", отпадането от Зимбру, победите над Левски и негативната серия срещу Лудогорец.

Иване, как върви твоето възстановяване от контузията и кога ще си готов за игра?
- Вече се чувствам по-добре, мина малко повече от седмица от операцията ми. Кракът ми е наред, има болка, но това е нормално. След около месец ще започне рехабилитацията ми. Докторите казват, че се възстановявам добре. След две седмици ще дойда в София, за да проведа необходимите процедури. Надявам се, че през януари вече ще тренирам на пълни обороти и през февруари най-късно отново ще съм на терена.

Ти получи травмата си точно преди първия официален мач за сезона със Зимбру. Защо се стигна до отпадането в Лига Европа от молдовския тим?
- Не играхме на нивото си от миналия сезон. Причината е проста - има много нови футболисти в нашия състав и отборът се нуждае от известно време, за да се напасне. Преди мачовете със Зимбру бяхме играли заедно само няколко пъти, някои бяха с по 2-3 тренировки и логично на терена беше доста трудно. В първия мач създадохме положения, но не вкарахме достатъчно. В реванша обаче се предстабихме доста слабо в атака. Имахме 4-5 удара за цялата среща и това беше основният проблем. Не играхме агресивно, както трябваше да е.

Записахте впечатляваща серия срещу Левски - вече имате 5 поредни победи в А група, а ти вкара първия си гол в професионалния футбол именно във вечното дерби.
-Да, много ни върви срещу тях. Просто сме по-добрият отбор, футболистите ни са по-качествени и играем с повече желание в дербито. Това са ни плюсовете. Аз съм излизал два пъти срещу Левски, вече започнах да набирам опит. Това е най-големият мач, в който съм взимал участие и е удоволствие да се включвам в него.

А какво е мнението ти за представянето на ЦСКА в първите мачове от А група?
- Не е тайна, че имаме трудности. Не играем по най-добрия начин. Трябва да влизаме по-уверено в срещите, да поемаме инициативата и винаги да повеждаме в резултата. Това ще се отрази положително на целия отбор. Но аз имам доверие в старши треньора и съм сигурен, че той ще развие важните елементи и ще ни покаже правилния път. Стойчо Младенов го направи веднъж миналия сезон, ще го направи и сега.

Какво е мнението ти за Лудогорец, който през миналия сезон ви победи във всеки мач? Разградчани елиминираха в евротурнирите Партизан, за който си играл като юноша. Смяташ ли, че през този сезон можете да сте по-достоен опонент в битката за титлата?
- При всички положения шансовете ни да станем шампиони са по-големи. Треньорът на Лудогорец се смени, а и се вижда, че не играят на чак толкова високо ниво, както бе през миналия сезон. Срещу Партизан им се размина... Ако не беше изгонен играч на сърбите, Лудогорец най-вероятно щеше да бъде елиминиран. Така че не се плашим. В първенството набрахме инерция, спечелихме първите си мачове и това ни дава самочувствие. Трябва да играем уверено срещу Лудогорец и най-накрая да ги победим.

През лятото на "Армията" настъпиха известни сътресения - със скандал напуснаха ключови играчи като Гъргоров и Менди. Доколко ти се отразиха тези спорове на теб и губи ли много ЦСКА от липсата на Бадема?
- Аз бях малко встрани от събитията, защото съм от младите футболисти и нямам място да се меся в подобни отношения. Играчите с по-голям опит обсъдиха ситуацията помежду си, както и с треньора, и взеха определени решения. Не мога дa съдя Гъргоров и Менди. Пък и всеки иска пари, нормално е, когато не се получават навреме, да има и спорове. Но за мен парите не са чак толкова важни, просто искам да играя. Факт е, че в клуба има проблеми с плащанията. Но ние, футболистите, се надяваме, че ще бъде намерено решение и нещата ще се подобрят. За мен скандалите са излишни. Трябва да имаме търпение, да не би само в България и конкретно в ЦСКА да има проблеми?! Ето, в моята родина Партизан и Звезда са раздирани от трудности. И там се бавят парите, но тръгнали ли са си футболистите? На Балканите обстановката е тежка, кризата засегна спорта и освен да тьрпим нямаме друг избор. Аз нямам проблем с плащанията и ще чакам по-добри времена. Що се отнася до Гъргоров -да, той липсва много. Бадема беше голяма фигура и лидер на отбора... Във всеки мач имаше огромна роля на терена. Даваше ни самочувствие и загубихме прекалено много с негобото напускане. Но това е неговото решение и за жалост не можем да върнем времето назад.

Точно преди мача със Зимбру излезе информация, че Палермо те следи, но се контузи и не взе участие в срещите. Вярно ли е, че италианците те искаха?
- Да, те бяха много заинтересовани. Доколкото разбрах, президентът на клуба е искал да дойде и да ме гледа в мача със Зимбру. И ако съм се представил добре, е шяло да се обсъжда мой трансфер. Е, контузих се и не взех участие в срещата, но знаете ли, смятам, че така е по-хубаво. Не съжалявам дори и да съм пропуснал възможност. Отдавна имах проблеми с коляното и беше въпрос на време да скъсам връзки. И може би това стана в най-подходящия момент. Сега ще мога да си почина, да се възстановя и да се върна на терена още пo-силен, за да докажа на какво съм способен.

Ивайло Чочев осыцестви трансфер именно в Палермо. Какво е мнението ти за неговото развитие?
- Много се радвам за Ивайло! Той заслужава да играе на по-високо ниво. Представи се доста добре през сезона, вкара не малко голове и бе нормално да отиде в първенство като Серия А. Мисля, че и там ще се справи. Той е силен и в атака, и в защита. Дано се възползва от тази чудесна възможност, искрено му го пожелавам.

А имаше ли други отбори освен Палермо, заинтересовани от теб?
- За Лацио знам, че са проявили интерес. Не е имало нещо конкретно, но са гледали една от контролите ни в Холандия и са ме харесали. Но както казах - нищо специфично, не е имало оферта или запитване. Пратениците на клуба са наблкэдавали изявите на всички футболисти и аз съм попаднал в полезрението им.

Како е мнението ти за лятната селекция на ЦСКА?
- Времето ще покаже, а и не съм аз този, който да дава оценки. Чувал съм за Серджиу Буш, а и с него се видях няколко пъти. Запознах се с бсички попълнения вече. По това, което прочетох, повечето са опитни, с добри визитки. Като погледнеш статистиката им се обнадеждаваш, че са способни на големи неща. Имаме добри играчи, просто трябба да се сработят и да влязат в час, защото обстановката в България е особена. Иначе в отбора най-близък ми е Неманя Милисавлевич, а от българите - Крачунов, Галчев и Иван Стоянов. Но аз поддържам добри отношения с всички. Много съм доволен от атмосферата в съблекалнята, колективът е супер. Момчетата ме подкрепиха в този труден за мен момент, защото знаят колко е неприятно да полу-чиш толкова тежка контузия и съм им много благодарен.

Каза, че се връщаш в София след две седмици. Тук ли ще протече възстановяването ти?
- Най-вероятно да. На 25-и този месец се бръщам в България и там ще премина рехабилитацията си. След три-четири месеца вероятно ще подновя тренировки с топка и постепенно ще се подобрявам.

Какво става с брат ти Ваня? Той все още играе в елитния полски Корона.
- Да, и през този сезон е неизменен титуляр. Потръгна му в Полша и не мога да се сдържа и да не се похваля - Ваня е в напреднали разговори с чуждестранен отбор. Твърде е възможно да направи голям трансфер в съвсем скоро време. Има интерес от няколко тима от немската Бундеслига, а и още доста отбори са заинтересовани от Ваня. Много се радвам за него, защото отбеляза огромен напредък през последните месеци и перспективите са изключително големи.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки