Ивет повежда атлетите като №3 в Европа

22-ма българи на континенталния шампионат

Ивет повежда атлетите като №3 в Европа
Ивет Лалова повежда националния отбор по лека атлетика на европейското първенство в Цюрих, като още преди обяд ще стартира в сериите на 100 метра. Най-бързата бяла жена, вече с фамилия Лалова-Колио, ще брани край Цюрихското езеро континенталната си титла, спечелена преди 2 години в Хелзинки.
 
Българката излиза на ст. “Лецигрунд” като фаворит № 1 за златото, независимо че в европейската ранглиста за сезона е № 3 с 11,10 сек, постигнати още в началото на лятото. Ивет ще бяга в последната пета серия, където най-сериозни конкурентки се очертава да са французойката Селин Дистел-Боне  (11,24 през сезона) и британката Ашли Нелсън (11,28).

Най-бърза в Европа това лято е холандката Дафни Шипърс с 11,03 сек, колкото е бягала през сезона и Мириам Сумаре (Франция) - сензационната европейска шампионка на 200 м от Хелзинки 2012. Двете, заедно с Лалова, германката Верена Зайлер (11,14 сек това лято) и другата холандка Джамий Самюел (11,12 сек) би трябвало да разиграят не само титлата, а вероятно и медалите.
 
Преди Лалова-Колио в трета серия ще стартира Инна Ефтимова. Европейското в Цюрих е първото голямо първенство за нея, след като изтърпя наказанието си за допинг от световното Дегу 2011 г. Половин година след шампионата Ефтимова бе уличена в употреба на непозволен препарат, след като пробата , изследвана в Република Корея, се оказа чиста.

Така Инна се оказа нелепа жертва от повторно изследване на стари проби с нови методи за проверка. В атлетиката няма давност за подобни анализи вече цели 8 години - с други думи може да бъде отнет медал или дори титла два олимпийски цикъла по-късно.
 
С шансове за добри класирания при дамите също така са Силвия Дънекова на 300 м с препятствия и Ваня Стамболова в новата за нея дисциплина 800 метра (тя досега бягаше 400 м и 400 м с препятствия), дуетите ни в скока на височина и тройния скок (виж горната таблица вляво). При добър синхрон и щафетата 4 по 100 метра може да се надява на нещо повече от влизане във финал. Ако има ден, същото важи и за Радослава Мавродиева в тласкането на гюле.

Именно гюлето е дисциплината, в която мъжката ни лека атлетика записа най-трайно присъствие в световния елит през последните 12 месеца. Георги Иванов постоянно подобрява резултатите си, влезе във финалите на два шампионата на планетата - миналото лято в Москва и тази пролет в Сопот в зала.
 
Точно Иванов пък ще стартира първи не само от мъжкия ни отбор, но и въобще от всички родни лекоатлети в Цюрих. Защото квалификацията на гюле е първата дисциплина в сутрешната програма за вторник. Гошо Гюлето, както му викат приятелите, ще тласка в първа група. Заявени са 23-ма състезатели, а във финала ще влязат 12-те най-добри, или покрилите нормата от 20,10 метра.

Резонно е точно в Цюрих талантливият Митко Ценов да направи най-важната крачка в кариерата си досега. Това лято той счупи 46-годишния държавен рекорд на 3000 метра с препятствия. Времето на бегача от Мездра - 8:20,87 минути, е под № 5 в европейската ранглиста за сезона. По този показател Ценов е втори в отбора ни след Лалова. Ясно е, че Ценов ще е много близо до медалите в дисциплината, в която убедителен континентален лидер е французинът Махиедин Мехиси-Бенабад с 8:07,45 мин.
 

И сериите на 3000 м с препятствия за мъже са във вторник сутринта. Така трите най-големи надежди на българската атлетика за медали в Цюрих повеждат отбора от началото на шампионата - Лалова, Иванов и Ценов. 

ШОК: Олимпийската шампионка в спринтовете пропуска Париж 2024

Илейн Топмсън-Хера е аут след контузия в ахилеса

Изписаха Александра Начева от Пирогов

Тя трябваше да претърпи операция след фрактура в глезена

Саръбоюков със сребърен медал след скок над 8 метра в Гърция

Българинът остана единствено зад олимпийския, световен и европейски шампион Милтядис Тентоглу

ЖАЛКО! Начева аут от Париж, сезонът приключи

Лекоатлетката претърпя операция

ШОК! Начева в "Пирогов" 40 дни преди Париж

Състезателката по троен скок нарани глезена си

Пламена Миткова с титла на скок дължина в Кошице

Тихомир Иванов 7-ми на скок височина

Петкратна олимпийска шампионка се отказа от 200 м в Париж

Вижте подробности

Дуплантис спечели европейската титла в овчарския скок

Вижте подробности

Пламена Миткова седна в скока на дължина на Европейското

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки