Без българин във Висшата лига за първи път през 21 век

Александър Тонев засега запазва статут на единствен роден играч в клуб - европейски шампион

Без българин във Висшата лига за първи път през 21 век
Селтик представи Александър Тонев като ново попълнение след преотстъпването му от Астън Вила. Трансферът избавя българския халф от съдбата на твърда резерва в английския тим, но почти сигурно бележи първия сезон без наш футболист във Висшата лига за новия век.

За последно българин нямаше в най-силното първенство през 1999-2000 година, а след това с екипа на Чарлтън се появи Радостин Кишишев (2000-2007 г.).

Блестяха Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров, с променлив успех се изявиха Станислав Манолев, Светослав Тодоров, Бончо Генчев (през миналия век) и Валери Божинов... Но винаги поне един наш играеше в английското първенство. Ако до 1 септември в някой елитен английски клуб не бъде привлечен сънародник, Висшата лига този път остава без българин.

А Тонев запазва горд статут на единствен роден играч в клуб -  европейски шампион.

“Аз посъветвах Александър да приеме офертата на “Селтик” - каза Петров пред шотландския в. “Хералд”. - Той е отличен играч, използва умело и двата крака, а най-важното му качество е бързината. Невероятно бързо действа и мисли на игрището. Чухме се веднага след прегледите му в Глазгоу и той ми каза, че има много добро усещане за това, което му предстои със Селтик".

Преди година шотландският първенец бе фаворит да вземе Тонев от полския “Лех”, но в последния момент се намеси “Астън Вила” и изкуши българския национал. Но през сезона той започна само 6 мача като титуляр в тима от Бирмингам, а мениджърът Пол Ламбърт го обяви извън плановете си за новия шампионат. Българинът дори не бе включен в групата за предсезонното турне в САЩ.

Тонев ще бъде картотекиран за мачовете срещу Марибор в плейофа за влизане в групите на Шампионската лига. Двубоите са на 20 и 27 август.

От най-великия отбор на България единствено Емил Костадинов и Йордан Лечков играха в два европейски шампиона. Легендарната седмица първо бе в Порто, а след това в Байерн. По това време отборите имаха съответно една и три титли в КЕШ. А Лече защитава цветовете на Хамбургер и Марсилия, като и двата отбора се гордеят по веднъж като крале на Европа.

С Христо Стоичков начело Барселона за първи път стана европейски шампион през 1992 година. От Пеневата чета в бивши европейски шампиона си били само Петър Хубчев (Хамбургер) и Петър Михтарски (Порто). 
Дъглас Луис мина прегледите си преди трансфера в Ювентус

Бразилецът ще парафира с торинци след края на Копа Америка

Байерн Мюнхен постави цена на Кимих

Баварците ще искат 40 милиона за полузащитника

Тен Хаг преподписва с Юнайтед до дни

Предстоят сериозни промени в щаба му

Валентин Антов потегля към Германия или Франция?

Има възможност и той да остане в Италия

Реал Мадрид с интерес към Рикардо Калафиори

Защитникът на Болоня впечатлява с представянето си на Евро 2024

Ювентус продаде нападател на Фиорентина

"Виолетовите" ще платят 13 милиона за Мойс Кийн

Десподов поднови тренировки с ПАОК

Националът ни получи по-дълга почивка

Какви са шансовете на Швейцария за подвиг срещу Италия

"Адзурите" живеят втори живот на Евро 2024

Ще свърши ли приказката за Грузия на осминафинала с Испания

Феновете в Тбилиси вече мечтаят за нови чудеса

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки