Лудогорец посяга към нов требъл

Ботев (Пловдив) изгаря от желание да сложи край на 33-годишната суша без трофей

Лудогорец посяга към нов требъл
Днес на стадион "Лазур" предстои да бъде написана но­ва златна страница от исто­рията на Лудогорец или Ботев (Пд). Двата клуба излизат в пов­торение на финала за купата, но този път залогът носи само престиж - Суперкупата.

Шампионите гонят втори требъл, и то само в рамките на три години. Нещо, което ни­кой досега не е постигал w такъв кратък период от бре­ме. Единствено Левски може да се похвали, че два пъти е пече­лил всичко у нас наведнъж. Това се случва през 1984 и 2007 годи­на. Никой обаче не може да дос­тигне ЦСКА с четири купи w един сезон. Постижение, реги­стрирано през 1989 година, ко­гато армейците печелят първенството, Купата на Бълга­рия, Купата на Съветската ар мия и Суперкупата.

Лудогорец вече триумфира с титлата, купата и Суперкупа­та през 2012 с Ивайло Петев. Сега пред неговия тогавашен помощник Георги Дерменджиев се открива възможността да добави приз към спечелените от Стоев два трофея през ми­налата кампания. Отличието би било и под номер 1 за роде­ния в Пловдив специалист като старши треньор.

Само за три години Лудого­рец понапълни сериозно витри­ната си. Клубът е на прага да застигне Литекс по завоювани трофеи през новия век. „Оран­жевите” са се окичвали седем пъти със златни медали - 2 пъ­ти по случай титла (2009/10, 2010/11), за 4 купи на страната (2001, 2004, 2008, 2009), и за ед­на Суперкупа (2010). Разградча­ни вече са на кота 6 и още днес могат да се изравнят с големия си провинциален съперник. Именно залените счупиха и ре­корда за най-много поредни титли от извьнстоличен от­бор, поставен от ловчанлии.

Лудогорец вече можеше да има седем трофея... Припомня­ме, че преди година воденият от Ивайло Петев тим загуби точно Суперкупата след дузпи от Берое на "Васил Левски" в София - това е и единственият финал, в който разградчани не стигат до успеха. Ако отборът бе победил, то сега щеше да по­лучи възможност да атакува второто място в класацията по отличия през новия век. На него се намира ЦСКА, който е спечелил осем - 3 титли, 3 Суперкупи и 2 купи. Безапелацио­нен лидер далеч напред е Левс­ки. Сините са триумфирали це­ли 14 пъти през новия век - б титли, 5 купи и 3 Суперкупи от 2000 година насам.

Не по-малък обаче е и залогът днес за Ботев Пловдив. „Канарче­тата” имат шанс да отворят първата значима страница в ис­торията си през новия век. За последно тимът грабна отли­чие преди повече от 33 години, или точно на 5 май 1981 година - завоюва Купата на Съветска­та армия (б.а. - тогава първостепенен турнир въпреки вече създадения за Купата на Бълга­рия). Тогава „жълто-черните” надвиват благоевградския Пи­рин на националния стадион "Васил Левски". Единственият гол е дело на Митко Аргиров в 43-ата минута. Ботев печели трофея под името АфД Тракия.

„Канарчетата” бяха близо да развалят проклятието без от­личие през май тази година. То­гава под ръководството на Станимир Стоилов тимът отстъпи с 0:1 на Лудогорец във финала за Купата на България. Сега те имат шанс както да си върнат за случилото се преди три месеца, така и да спечелят единствения трофей, който им липсва във витрината. Досега клубът никога не е спорил за Су­перкупата, докато градският им съперник Локо (Пд) го направи два пъти и веднъж триумфира.

Срещата в Бургас е с нача­лен час 20:30 и ще бъде ръково­дена от Николай Йорданов. До­сега арбитърът е свирил три срещи между „канарчетата” и „зелените”, като те са завърши­ли без победител - 2 пъти 0:0 и веднъж 2:2. Този път обаче, ако не успеят да се надвият в редовното време, съперниците ще трябва да го сторят директно чрез дузпи, тъй като рег­ламентът не предвижда продължения. 

Лудогорец – Ботев (Пловдив)
20:30 часа, ст. „Лазур”, Бургас

Вероятни състави:

Лудогорец: Стоянов – Кайсара, Ал. Александров, Моци, Витиня, Ешпиньо, Дяков, М. Александров, Марселиньо, Абало, Безяк
Треньор: Георги Дерменджиев

Ботев Пловдив: Стаховяк – Й. Христов, Пл. Николов, Р. Колев, Филипов, Балтанов, Гамаков, Васев, Огнянов, Чунчуков, Цветков
Треньор: Велислав Вуцов

Съдия: Николай Йорданов (Варна)

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки