Световната титла отмина, войната Байерн - Борусия продължава

Двата гранда кръстосват шпаги за Суперкупата на Германия тази вечер от 19:00 на "Сигнал Идуна Парк"

Световната титла отмина, войната Байерн - Борусия продължава
Макар по време на мондиала между иг­рачите на Байерн и Борусия Дортмунд да се формираха приятелски от­ношения, между клубовете съперничеството остана непримиримо. Последните изказвания на Карл-Хайнц Румениге и Ханс-Йоаким Вацке го доказаха.

В събота обявилият се за Бог се завърна при феновете след ваканция. Той си почина три седмици, заведе приятел­ката си в Дубровник и отп­разнува 30-ия си рожден ден. За кратко отиде и до Щати­те за лятното турне на клу­ба си. В събота той отново бе в "работно облекло", кога­то дикторът на "Алианц Аре­на" произнесе името му, а фе­новете отвърнаха: "Бастиан Швайнщайгер - футболния бог!"

Такова посрещане в Мюн­хен получи само Швайнщай­гер. Нито франк Рибери, ни­то Ариен Робен, нито Филип Лам. Това бе вербалният из­каз на благодарността на фе­новете към един специален футболист. 65 500 бяха дош­ли за представянето на от­бора за новия сезон. Толкова много идват в Берлин само за някои мачове на Херта. А ба­варската арена бе препълне­на за презентацията на от­бора и откритата трени­ровка на цена от 5 евро. Ин­тересът към Швайнщайгер и другите петима световни шампиони трябваше да бъде осребрен още веднъж.

Днес от 19 ч. в Дортмунд ще е различно и не по-малко вълнуващо. Световните шам­пиони ще играят един срещу друг. Не за забавление, не на тренировка. Залогът е първи­ят трофей за сезона - Суперкупата. Всички билети вече са продадени - 80 667 ще бъ­дат на трибуните, фенове­те ще са наелектризирани, защото този дуел в последни­те години осмисля сезона в Бундеслигата.

Промяната сега идва от Мондиал 2014 и е заслуга на Йоаким Льов. В Бразилия той изкова отборен дух, като раз­дели тима на групи и под един покрив живяха играчи от Дортмунд, Шалке 04 и Байерн. На този фон една случка с Швайнщайгер дойде изненадващо. Няколко дни след финала той се видя със свои приятели в бар в Мюн­хен, където бе сниман да пее обидната песен "Але, але, але, Бррусия Дортмунд са кучи си­нове". След като видеоклипът се появи 8 интернет, Бастиан побърза да се извини. В Дортмунд го приеха леко - на мондиала Швайнщайгер се държа много приятелски с Кевин Гроскройц, макар на ня­колко пъти да бе омазан с пас­та за зъби от него.

"Може би най-голямата сила на този отбор бе, че преодоля клубни­те граници и предишните съперничества", каза тогава Гроскройц. Предишните съ­перничества ли? Какво ли мис­ли Швайнщайгер? "Враждата между клубовете е жива, за­щото всеки иска да доминира в Бундеслигата. Сега чакаме с нетърпение Суперкупата", за­яви Бастиан в Америка.

Може би поне омразата из­чезна. "Бастиан не заслужава "Оскар" за изпълнението си, но няма и да бъде критикуван. По време на световното меж­ду момчетата се изградиха приятелски отношения, кое
то е добре. Ханс-Йоаким Вацке обаче обича да казва, че са­мо заради това няма да се хванем за ръце. Всеки ще се бори за титлата, като има­ме респект един към друг. То­ва е", заяви Румениге. Босът на Байерн едва бе довършил изречението, когато разпали отново огъня, обявявайки кла­узата за откупуване в догово­ра на Марко Ройс с Борусия за следващото лято - 25 млн. ев­ро.
На това Вацке побърза да отговори: "С известно разд­разнение забелязваме, че Руме­ниге се бърка във вътрешни­те работи на Борусия и това се върти три дни из меди­ите". Румениге добави, че Ройс е искан от Арсен Венгер в Арсенал. Байерн се опита да го вземе през 2012-а, но отка­за да наддава. Преди Мондиа­ла Румениге уж се бе зарекьл да не говори за колегите си, но очевидно пактът за мир вече е в историята.

Доколко последният диспут ще се от­рази на играчите на терена, предстои да видим днес. Как­то каза Матиас Замер, "това ще стане ясно още от първо­то единоборство в мача". 

Юлиен Волф, Оливер Мюлер,
Die Welt
Дъглас Луис мина прегледите си преди трансфера в Ювентус

Бразилецът ще парафира с торинци след края на Копа Америка

Байерн Мюнхен постави цена на Кимих

Баварците ще искат 40 милиона за полузащитника

Тен Хаг преподписва с Юнайтед до дни

Предстоят сериозни промени в щаба му

Валентин Антов потегля към Германия или Франция?

Има възможност и той да остане в Италия

Реал Мадрид с интерес към Рикардо Калафиори

Защитникът на Болоня впечатлява с представянето си на Евро 2024

Ювентус продаде нападател на Фиорентина

"Виолетовите" ще платят 13 милиона за Мойс Кийн

Десподов поднови тренировки с ПАОК

Националът ни получи по-дълга почивка

Какви са шансовете на Швейцария за подвиг срещу Италия

"Адзурите" живеят втори живот на Евро 2024

Ще свърши ли приказката за Грузия на осминафинала с Испания

Феновете в Тбилиси вече мечтаят за нови чудеса

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки