1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Врящ котел чака Лудогорец в Букурещ

Врящ котел чака Лудогорец в Букурещ

Разградчани ще играят за първи път пред 47 000 зрители

Врящ котел чака Лудогорец в Букурещ

Само на 139 километра от Разград Лудогорец може да напише нова златна страница в крехката си история. Зелените се изправят днес в първи мач срещу първенеца на Румъния Стяуа в спор за място в групите на Шампионската лига. Двубоят в Букурещ е от 21:45 часа и ще бъде предаван пряко по Би Ти Ви Екшън.

 За втори пореден път само една малка крачка дели Лудогорец от място сред 32-ата най-добри в Европа. Преди година силите на тима не стигнаха и те отпаднаха от Базел на същата фаза. Швейцарците бяха много висока топка за зелените, но сега нещата стоят другояче. Разлика в класите със Стяуа на практика няма или ако има, то тя не е в полза на румънците. Затова и задачата изглежда далеч по-постижима отколкото преди сезон. За целта Лудогорец първо ще трябва да оцелее в ада на "Арена Национал" в Букурещ.

47 000 хиляди зрители се очаква да напълнят трибуните, а това може сериозно да наклони везните в полза на домакините. Причината е, че досега момчетата на Георги Дерменджиев никога не са играли пред толкова много публика. Най-посетените срещи, в които зелените са участвали, са тези с Валенсия и Лацио на "Васил Левски", когато на стадиона дойдоха 41 000 фенове на футбола. Атмосферата в Букурещ обаче ще бъде съвсем различна и ще наподобява тази срещу Партизан. С разликата, че този път на трибуните няма да има 23 хиляди, а двойно повече. На "ЮНА" Лудогорец се огъна точно под натиска на привържениците на домакините, а не от качеството на играта на съперника.

Разградчани за втори път ще могат да сверят часовниците си срещу бивш европейски клубен шампион, след като играха с ПСВ Айндховен. Първенецът на Европа за 1988 година се оказа лесна плячка за гладните за успехи футболисти на Стойчо Стоев и на два пъти преклони глава - първо насред Холандия с 2;0, а по-късно и в София със същия резултат.

И ако допреди година Лудогорец не бе готов за Шампионската лига, то сега изглежда напълно подготвен за последния напън. Клубът се подсили сериозно през лятото и привлече доказан голмайстор като Юнес Хамза и вдигна конкуренцията на левия фланг на отбраната с Браян Ангуло, както и в средата с Анисе. Именно това бяха и липсващите елементи в пъзела. Така мечтата на Лудогорец изглежда постижима, особено имайки предвид, че Стяуа не е страшилище. Въпреки че сте-листите записаха четири поредни победи от началото на сезона в първенството, те изобщо не убеждават, че са непреодолим съперник. Не случайно в състава им преобладават румънците, като чужденците са едва четирима. Двама, от които - вратарят Гендрюс Арлаускис и Никандро Бреевелд, привлечени през това лято.

Именно групите на Шампионската лига остават и последният непокорен и в същото време възможен връх за Лудогорец. Разградчани спечелиха всичко у нас - цели 7 от 9 възможни трофея, реализираха пробив в Лига Европа, но място в най-комерсиалния турнир окончателно би ги бетонирало в историята. Единственият български отбор, който е стигал до груповата фаза, е Левски. Сините сториха това през далечната 2006 година, след като отстраниха служебният италиански участник Киево. Но Стяуа далеч не е Киево и задачата на Лудогорец изглежда много по-трудна от тази на Левски преди 8 сезона.

Треньорът Георги Дерменджиев е подготвил план, за да измъкне добър резултат от гостуването на Стяуа. Той ще върне в състава Владо Стоянов, Моци, Дяков, Кайсара, Марселиньо и Безяк, които получиха почивка в дербито с ЦСКА. Освен тях за сблъсъка в Букурещ сред титулярите ще бъде и Върджил Мисиджан. Холандецът остана резерва в мачовете с Партизан, както и за Суперкупата на България с Ботев, тъй като не бе в добра форма. Срещу Локо Пд и ЦСКА за първенство обаче той е убедил Дерменджиев, че заслужава да стартира в Букурещ. 21-годошиният футболист ще действа като ляво крило, докато Мишо Александров ще е отдясно. На пеката ще остане Браян Ангуло, който до скоро лекува контузия. До последно Дерменджиев ще умува какво ще прави с Юнес Хамза, който бе картотекиран в последния момент вместо Мантула. Очаква се тунизиецът, който стана ябълка на раздора между Лудогорец и Стяуа, да остане на пейката и да влезе през второто полувреме. 

 

Вероятни състави:

 

Стяуа: Арлаускис, Ръпа, Шукала, Варела, Латовлевич, Сънмъртян, Станчу, Препелица, Попа, Чипчиу, Кешерю

 

Лудогорец: Вл. Стоянов, Моци, Ал. Александров, Й. Минев, Кейсара, Златински, Дяков, М. Алекандров, Марселиньо, Мисиджан, Безяк
 

Илиан Илиев: Не се чувахме цяла седмица с Илиан (ВИДЕО)

Нямаше с какво да се изненадаме с ЦСКА

Томаш с критики към атаката на ЦСКА (ВИДЕО)

И треньорът на "червените" приключи с изказванията към Генчев

Пламен Илиев: Това е духът на Черно море (ВИДЕО)

Вратарят похвали атмосферата на "Тича"

Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА "ТИЧА": Много битка и драма - 0:0 (ВИДЕО)

Отмениха гол на ЦСКА заради засада

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев