1. Novsport
  2. Волейбол
  3. Победихме след тайбрек аутсайдера Египет (ВИДЕО+СНИМКИ)

Победихме след тайбрек аутсайдера Египет (ВИДЕО+СНИМКИ)

България не допусна изненада, въпреки че подари първа точка на африканския тим

Победихме след тайбрек аутсайдера Египет (ВИДЕО+СНИМКИ)
България постигна трудна трета победа на Световното първенство по волейбол в Полша, след като надигра аутсайдера Египет с 3-2 (25:22, 26:24, 23:35, 20:25, 15:11) в четвъртия си мач от предварителна група "С". Нашите поведоха с 2-0, но допуснаха да бъдат изравнени. Въпреки това, в тайбрека отборът на Пламен Константинов не изглеждаше под реална опасност и постигна успех, който няма да се отрази за втория етап на надпреварата, в който България със сигурност ще участва.
 
Българското посрещане донесе 18 точки в зала „Ерго Арена” в Гданск. 

Първата част бе равностойна, като в нейния край "трикольорите" взеха добра преднина и успяха да затворят с 25:22.
 
През втория гейм "лъвовете" допуснаха доста грешки, които на няколко пъти даваха аванс на съперника. Силната игра на Дани Милушев и компания обаче обърнаха резултата в полза на нашия тим, който спечели трудно, този път с 26:24.

Третата част също бе доста равностойна и водачеството в резултата се менеше. В края "трикольорите" направиха няколко поредни грешки от сервис, а освен това Градинаров и Гоцев бяха разконцентрирани при отиграванията си и по този начин Египет се поздрави с успех - 23:25.

Четвъртият гейм не започна добре за българите, които до средата губеха с 6 точки разлика. Отличната игра на Милушев и Жеков помогнаха на тима да намали резултата, но в края на тази част шампионът на Африка взе няколко поредни точки и затвори гейма с 20:25.

В тайбрека България отново не започна добре, като изоставаше в резултата, но въпреки това стигна до обрат - 8:7, а след това изстрада победата с 15:11.

Тодор Алексиев беше най-резултатен за България с 25 точки, 20 добави Данаил Милушев. За шампионите на Африка Ахмед Абделхай завърши с 20 точки

След победата България събра 9 точки и се изравни на върха в групата с Русия преди утрешния мач със "Сборная". За Египет това бе първа спечелена точка на шампионата. Хубавата новина е, че загубените два гейма няма да се отразят на българите в следващата фаза на турнира.

България - Египет 3-2
(25:22, 26:24, 23:35, 20:25, 15:11)

"Ерго Арена", Гданск, Група C

Първи гейм:

В началото битката започна точка за точка до 4-4, когато Египет дръпна в резултата и с няколко добри атаки се оттегли на почивка при 8-5. Серия от две поредни точки на Алексиев стопи разликата при 9 равни, а после показахме и силна блокада, за да поведем с 16-14 на втората почивка. „Фараоните” ни настигнаха след атака в мрежата на Алексиев за 17-17. Три поредни точки за България накара Ибрахим да вземе прекъсване. Късметлийски ас на Милушев с помощта на мрежата увеличи преднината на 21-17. Мирослав Градинаров се справяше много добре и бе точен за 23-20. Теодор Тодоров ни доближи на точка от спечелване на гейма, а Градинаров довърши задачата с точка за 25-22.


Втори гейм:

Вторият гейм отново извади на показ най-силното оръжие на нашите – блокадата. С хубави блокове се добрахме до аванс от 8:6 на първата техническа пауза. С обжалване на съдийско решение поведохме с 10:9,  а Градинаров направи ас, но Такил отвърна със същото за 13:13. От 18:16 за нас египтяните направиха силна серия с 4 поредни точки и Пламен Константинов взе прекъсване при 18:20. То даде резултат и успяхме с нова хубава блокада да обърнем – 23:22. Нестабилната игра и на двата отбора продължи и Египет се добра до 24:24, но после Алексиев измъкна точка от много трудна позиция, а Милушев сложи край на втория гейм при 26:24.

Трети гейм:

Родните национали продължиха да си играят с огъня и се опариха в третия гейм, когато вместо да затворят мача, загубиха с 23-25.
Началото бе повече от обещаващо с 4 поредни български точки и успешна атака на Алексиев за 8-5 на първото прекъсване. После дойде голям спад и още при 10-9 Египет вече бе обърнал резултата. Щастлив ас на Юсеф изравни нещата при 12-12. Африканците имаха точка аванс на второто прекъсване, а Пламен Константинов не издържа при 15-17 и взе таймаут.  Милушев изравни за 22-22, но две лоши атаки на Градинаров и сгрешен сервис на Гоцев в най-важния момент при гейбмол за Египет подариха частта на „Фараоните” – 25-23 и 2:1 за България в геймовете.

Четвърти гейм:
В началото на четвъртия гейм двата отбора си размениха по 2 точки. Египет се възползва от две грешки на България при посрещането, за да вземе аванс от две точки при първото техническо прекъсване – 8:6. После атака на Абу през центъра и ас на Абделай увеличиха преднината на африканците при 14:11. Египет водеше с 16:11 при втората техническа пауза. Четвъртият гейм беше разочароващ за България, чийто тим изоставаше с 12:17. Ас на Жеков обаче намали изоставането ни на 16:18. Три страхотни блокади на Египет им позволиха да увеличат своята преднина на 21:17. Селекционерът Пламен Константинов опита да промени нещо с таймаут. В крайна сметка Египет изравни общия резултат на 2-2 след 25:20. Следва тайбрек на „Ерго Арена”. 



Тайбрек:
България взе първата точка след щастлива забивка на Тодоров. Грешка при посрещането на българския отбор обаче размени водачеството в полза на Египет – 3:1. Абу изпрати една топка в аут, което позволи на България да се доближи при 5:6. Жеков изравни за 6:6. Решителният гейм продължи оспорвано. Юсеф обаче сбърка с прекалено силна топка и нашите поведоха с 10:9. Троен блок срещу Юсеф помогна на България да направи 13:10. Нашите бяха на точка от успеха след блок аут на съперниците срещу силен удар на Алексиев – 14:11. Ас на Скримов донесе успеха – 15:11 и 3-2 гейма.  
 
България: 3. Андрей Жеков, 5. Светослав Гоцев, 6. Данаил Милушев, 7. Мирослав Градинаров, 14. Теодор Тодоров, 15. Тодор Алексиев, 13. Теодор Салпаров (либеро)
Треньор: Пламен Константинов

Египет: 1. Юсеф, 4. Абделай, 5. Абделрехим, 8. Такил, 12. Абдала, 20. Мохамед Абу, 19. Моавад (либеро)
Треньор: Ибрахим Фахредин

 

СТАТИСТИКА И КЛАСИРАНЕ ВИЖТЕ ТУК!