1. Novsport
  2. Волейбол
  3. Русия обърна България от 0:2 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Русия обърна България от 0:2 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нашите загубиха злощастно

Русия обърна България от 0:2 (ВИДЕО+СНИМКИ)
България загуби злощастно последния си мач от първата фаза на Световното първенство по волейбол, отстъпвайки с 2-3 пред Русия от 2-0. Контузия още в първия гейм на центъра Виктор Йосифов усложни ситуацията за нашите, но Даниел Милушев, който влезе на неговото място, се представи повече от добре. Разликата дойде от отличния начален удар на Русия. Иначе нашите бяха много борбени и със сигурност са зарадвали волейболните фенове с представянето си.
 
Въпреки загубата, България спечели една точка, която може да има огромна стойност за втората фаза на турнира. В крайното класиране нашите са трети зад Русия и Канада. Китай също продължава напред от група „С”. Първият ни мач другата сряда ще бъде срещу Бразилия. В група сме още с Германия, Куба и Финландия във втората фаза на световното.

Това стана известно след победата на Германия с 3:0 (25:13, 25:16, 25:21) срещу Република Корея в мач от група "В" на Мондиал 2014. Групата се допълва от отборите на Русия, Канада и Китай. 

Българските волейболисти влизат с пет точки, колкото има и Канада. Бразилия ще бъде лидер с девет, следвана от Русия с осем и Германия с шест. Финландия, Куба и Китай имат съответно две, една и нула точки. За финалната шестица ще се класират първите три отбора в групата. Мачовете от втората част на световното първенство ще се играят следващата седмица.

Мусерский и Соколов бяха най-резултатни за Русия и България с по 23 точки. 

Русия - България 3-2 (20:25, 23:25, 25:20, 25:23, 15:11)


Първи гейм:
Първата точка бе за България. Спиридонов обаче направи блокада и два аса на Илиник дадоха аванс на Русия с 5:2. Нашите обаче започнаха да играят много силно и успяха да обърнат при 9:8. Йосифов се нуждаеше от медицинска помощ, а селекционерът на Русия Воронков поиска прекъсване при 10:13. Мусерский произведе две точки от сервис, което даде аванс на „Сборная” – 15:14. Междувременно Виктор Йосифов беше изкаран от залата, като той не можеше да стъпва. Даниел Милушев влезе на неговото място. Именно Милушев направи два аса и изведе България напред със 17:15, което даде повод на Воронков отново да поиска таймаут. Геймът обаче продължи с още една точка от сервис на Милушев и спайк на Скримов. Савин изпрати една топка в аут, а Пенчев добави ас, за да даде сетпойнт за България. Затворихме гейма с 25:20.



Скримов и Соколов бяха основните оръжия на България, като двамата отбелязаха по 6 точки всеки. Блокадата също беше една от причините за превъзходството ни (4 срещу 1 точка). 

 
Втори гейм:
В началото на втория гейм Русия поведе с 4:1 и Пламен Константинов поиска прекъсване. България стопи изоставането си на 5:6 след забивка на Соколов. Със силен сервис Мусерский възстанови преднината на Русия при 8:6. Спиридонов пипна мрежата и Милушев направи ас за 9:9. Посрещането на България проработи отново и поведохме с 11:10. Русия изпитваше проблеми в този компонент и нашата преднина нарасна на 3 точки при 15:12. Скримов пък вече натрупа 10 точки, а атака на Соколов направи резултата 18:15. Мусерский записа 2 точки от сервис и руснаците изравниха при 18:18. Милушев ни изведе напред след страхотен начален удар – 21:19. Алексиев заби от средата на мрежата – 23:20. Точка от сервис на Савин запази живи надеждите на Русия – 22:23. Тройна блокдата срещу Павлов ни позволи да затворим гейма с 25:23 и 2-0. 



Трети гейм:
Русия излезе напред в началото на третия гейм. Мусерский и Гранкин направиха две блокади, за да увеличат преднината на Русия на 6:4. Добромир Димитров прати сервис в мрежата, а Савин добави два аса, за да затвърди аванса на „Сборная” – 11:6. Илиник преодоля нашето посрещане, което усложни още повече ситуацията за България – 13:7 за Русия. Съперникът водеше с 16:9 при второто техническо прекъсване. Нов мощен ас на Илиник накара Пламен Константинов да поиска таймаут. Серията на Русия продължи – 19:9. При 16:23 изглеждаше, че няма как да вземем и третия гейм. Успяхме да стопим на 4 точки изоставането си благодарение на ас на Тодоров и блокада на Алексиев, но в крайна сметка противниците затвориха гейма с 25:20. 



Четвърти гейм:
България започна четвъртия гейм с преднина от 4:2. Нашите бяха по-ефективни при посрещането като цяло досега (10:8). Русия имаше предимство при първото техническо прекъсване – 8:7. Геймът вървеше точка за точка, но Русия имаше преднина от три точки. Ас на Жеков и непредизвикана грешка на съперника доведоха мача до равенство – 15:15. България осъществи обрат при втората пауза – 16:15. Мусерский блокира Тодоров и изведе Русия с 19:18. Пламен Константинов прекъсна играта при 19:21. България успя да се доближи на една точка, но Русия спечели четвъртия гейм с 25:23 и така се стигна до тайбрек. 


Тайбрек: 
Тайбрекът започна с равенство 2:2. Нито един отбор не можеше да вземе предимство в резултата – 4:4. Савин направи ас и даде аванс на Русия – 7:5. Началният удар бе оръжието на Русия с 16 точки досега по този показател. Още един ас на Илиник и Русия поведе с 11:8. Константинов поиска прекъсване и България грабна точка от блокада. Нашите бяха в опасност – 9:13. Забивка на Павлов доведе нещата до мачпойнт за Русия – 14:10. От средата на мрежата Волвих направи впечатляващ удар и съперникът спечели мача след 15:11 в тайбрека. 
 
Стартови състави:

Русия: Апаликов, Гранкин, Павлов, Спиридонов, Мусерский, Илиник, Ермаков (л)
Селекционер: Андрей Воронков


България: Жеков, Скримов, Йосифов, Тодоров, Пенчев, Соколов, Салпаров (л)
Селекционер: Пламен Константинов



Статистика и класиране вижте ТУК