Емил Велев: Левски го гони голям страх от Славия

Херо трябваше да дойде веднага на "Герена", Славия рано спука гуми и закъса, смята Кокала

Емил Велев: Левски го гони голям страх от Славия
Емил Велев е сред най-подходящите събесед­ници преди най-старо­то столично дерби между Левски и Славия. Специали­стът, който В момента е без отбор, в кариерата си е бил начело и на двата тима. Именно под негово ръковод­ство сините завоюваха и по­следната си титла през далечната 2009 година, а пък Славия стигна финал за Купа­та на България. Велев говори пред „Тема Спорт" за пред­стоящия двубой утре, работата на Георги Иванов, ид­ването на Димитър Дими­тров на „Герена", както и други интересни теми.

За дербито между Левски и Славия


Състоянието на двата от­бора в последно време не е на желаното ниво. В момента обаче Левски е в малко по-доб­ра позиция, а и освен това е домакин, въпреки че мачът ще се играе без публика. Сла­вия тръгна с голяма кошница преди сезона, но бързо спука гуми и закъса. Вижда се, че имат сериозни проблеми, осо­бено в защита. Ако не е Гошо Петков, досега и тези точки нямаше да имат. В Левски още не са преживели психоло­гически изпуснатата титла на „Герена" преди малко пове­че от година. Трябва вече то­ва нещо да се преодолее. Ина­че във всички мачове до мо­мента, които изиграха, сини­те се представиха слабо. Ня­мат нито един силен мач, то­ва е факт. Отделно от това в Левски имат страх от Сла­вия заради онова, което се случи през месец май 2013 го­дина. След това последва още едно равенство между двата отбора на „Герена". Голям страх, голямо нещо е в Лев­ски. Всичко идва и от каче­ствата на играчите, както и от спортно-техническия щаб. От равенството 1:1 със Славия досега нищо не се е променило в позитивна посо­ка.

За селекцията


Не искам да спекулирам с имена, но доста малко са ка­чествените футболисти. Всичко идва от хората, кои­то докараха тези играчи в Левски. Смятам, че там беше основната грешка. Не гово­рим нито за малко, нито за много пари. Вижте какво на­прави Ботев, след като си за­минаха всичките им „звезди", и как играят младите футбо­листи - с желание и хъс. Може ли някой в Левски да обясни за­що беше докаран Лъчо Балтанов, а месец по-късно бе пра­тен в Ботев, след като точ­но на тази позиция няма мно­го играчи. Не знам дали сини­те просто са лимонади или нещо друго. Истината е, че когато аз бях треньор, има­ше настроение и амбиция за победи. Просто не може под­борът на играчи на „Герена" да се прави от хора, които не разбират тази материя. Това си е философия, не става все­ки срещнат на улицата или около стадиона да го прави. Взима се количество вместо двама-трима, които наисти­на да вдигнат нивото. Ето сега някакъв от втора диви­зия на Гърция се домъкна да качва класата (б.а - визира Ан­тонио Аниете). Е, може и да не се е приспособил, ама кой ще го чака.

За играта


Освен срещу Славия, и сре­щу останалите отбори Лев­ски играе със страх. Нека приемем, че футболистите нямат качества, но в други­те отбори да не би да играят Меси и Роналдо. Спомням си години, в които класата също беше оскъдна в Левски, но се компенсираше с агресия и желание. Нещо, което сега го ня­ма. За да измъкнеш най-добро­то от един футболист, трябва да го пречупиш по ня­какъв начин. Аз не виждам на „Герена" в момента играчите да знаят какво правят. Няма как да стане с такава моно­тонна игра и някакви пасчета. Цъка се нещо, ама не се знае какво. Този Пепе Мурсия скачаше покрай тъча и ръко­махаше, но футболистите хич не го разбираха. Как да знаят какво иска да им каже, въпреки че по време на мач играчите трудно разбират какво иска да им обясни треньорът, ако ще и българин да е. Дали ще го прави с някакви знаци или ръкомахане, пока­залеца напред - назад, не ста­ва така. Едно време Шпайдела (б.а. - Васил Методиев) ни викаше - „като махам с ръка­та напред, вие ще се връща­те назад". Но това да ти го каже човек, който знае езика.

За Димитър Димитров

Господин Димитров-Херо трябваше да дойде веднага. Повтарям: веднага. Имаше кога да го направи. Ето сега имаше точно 10 дни да си подготви отбора. Ако на „Ге­рена" толкова много го иска­ха, той трябваше още сега да е тук, защото след два месе­ца никой не знае на какво място ще бъде Левски и пак ще се правят безкрайни тран­сфери. Не знам и за кой път поред го канят, но все се от­лагат нещата. Не може да предполагаме как ще се завър­ти колелото до Нова година, но рано или късно нещата ще се оправят. От тази позиция в момента, на която е отбо­рът, може само нагоре, надо­лу няма накъде повече. Седмо­то място е достатъчно ни­ско, а знаем какви са амбиции­те на клуба. Но за мен Херо трябваше още сега да е на „Герена". При всички положе­ния в Левски трябва да се променят много неща и ще тряб­ва още време.

За работата на Георги Иванов

Първо, въобще не му тряб­ваше да вика никакъв испанец. Чужденец в България не може да работи или най-малкото трябва да знае езика. Видяхме веднага, че Мурсия тази ба­риера не можа да я преодо­лее, както и останалите, кои­то бяха - сърби-мърби, те пък както ни мразят, не искат ед­на дума на български да нау­чат. Трябваше още от само­то начало след връщането си от Черно море Георги Иванов да стане треньор и да му се даде шанс да работи. Това бе­ше нормалният вариант. Впоследствие се видя, че зак­ъсняха с нещата - селекция, тренировъчен процес и така нататък.

Битката за Европа

Много ще е тежко, защото и Берое, и Литекс, и ЦСКА, и Лудогорец, и Ботев се борят за Европа. Но мисля, че няма да има много голяма разлика в точките в края на сезона. Единствено Лудогорец и ЦСКА са доста по-добре от Левски. Например разградчани градят отбор вече 3-4 го­дини и ако направят една силна серия, няма да има кой да ги спре. Въпреки че виждаме, че ЦСКА с уменията на Стой­чо винаги е в челото на таблицата. Несъмнено причина­та за това е треньорът. Пак ще кажем - докара 15, 20 или 30 чужденци, но човекът има успех.

За треньорската рокада и представянето на Славия

Тръгнаха с много голямата кошница и сега се чудят как да си оправят нещата. Хуба­вото е, че ръководството е сериозно и иска да има някак­ъв напредък. В последните го­дини обаче единственият ус­пех е финалът за купата през 2011 година под мое ръковод­ство. И в Славия, както в Левски текучеството на футбо­листи е голямо. Не знам защо занемаряват школата си. До­караха се „страшни" чужден­ци, които нямам идея какво правят въобще в България. Платини едвам ходи, мързи го да гледа, този Бургзорг не мо­же да играе и в трета диви­зия, както и още куп други. Освободиха Галин Иванов и Меси (б.а. - Радослав Дими­тров), които за мен стояха много добре. Да, наистина по­някога заради липса на дисциплина или нещо друго не са би ли на нужното ниво, но те си бяха добри футболисти. За сметка на това се докараха други, които не могат да до­стигнат една трета от то­ва, което те могат. Какъв е този Манзоро?! Играл е в Черноморец и какво? Взимат футболист от изпаднал от бор... Е, после как Славия да има някакво ниво. Левият бек Крум Стоянов го направиха крило, а аз седя и се чудя така ли са нещата или откриваме нови постове на футболистите. Ще видим какво ще става оттук насетне с новия треньор...

За младежките национали

Логично е в края на тази го­дина да се мисли за нов селек­ционер на младежите, защо­то квалификациите са чак през 2015. Моята кандидатура си стои, но това тепърва ще се реши. Наистина загуба та от Дания със 7:1 бе много срамна, но имаше и други срамни мачове и резултати Такива срещи абсолютно бият по самочувствието и имиджа ни. Смея да твърдя, че изобщо не са слаби млади­те ни футболисти. Може би трябва да се направи нов под бор, защото не са само тези момчета, които играха в по­следните квалификации. Има и други, които могат да получат шанс.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки