85 години от първата шампионска титла на Ботев

На 3 октомври 2014 г. се навършват 85 години от първата шампионска титла в историята на Ботев (Пловдив). На днешната дата през 1929-та "канарчетата" печелят Държавното първенство след победа над столичния "Левски".

85 години от първата шампионска титла на Ботев
На 3 октомври 2014 г. се навършват 85 години от първата шампионска титла в историята на Ботев (Пловдив). На днешната дата през 1929-та "канарчетата" печелят Държавното първенство след победа над столичния "Левски". 
 
Според действащата тогава наредба първенството се провежда по системата на директни елиминации в един мач. За тях се класират победителите от всички спортни области в страната, които по това време са общо 13 на брой. 
 
"Ботев" печели надпреварата в Пловдивска област и се класира за националните елиминации. В тях отборът ни отстранява "Левски" (Бургас) след победа с 2:0, след което и варненския "Шипченски сокол" с 3:1.

Така на 3 октомври 1929 г. в София отборът на "Ботев", придружен от 200 свои верни привърженици, играе финална среща за държавно първенство срещу отбора на "Левски" (София). След един крайно напрегнат, динамичен и интересен двубой "Ботев" побеждава с 1:0 и спечелва титлата "Държавен първенец" и става носител на Царската купа по футбол за 1929 година. Шампионското попадение е дело на легендарния Никола Щерев - Старика, а победата е повод за истински празник на клубните членове и законна гордост от постигнатия успех, частица за който има всеки един от тях.

Периодът от 1929 до 1931 година е един от най-плодоносните за ФК "Ботев". През тези години "Ботев" е неизменен шампион на Пловдив и Пловдивската спортна област и участник във финалния кръг от държавното първенство на България. За постигнатите успехи през 1932г. БНСФ награждава СК "Ботев" със специален златен медал, а състезателите му с медали за спортно отличие.
 
Ето и кои са първите златни момчета на Пловдив:
Емин Мехмедов – тютюнев работник. Роден за вратар, висок и изцяло изпълващ рамката на вратата, вещо ръководи защитата.
Михаил Костов – безупречен десен халфбек.
Андон Стоянов – един от най-добрите защитници в цялата тракийска футболна област по това време. По професия бил сладкар.
Георги Бичиров – тютюнев работник. Строен, стабилен ляв бек, играе добре с глава. Славел се като голям джентълмен на игрището.
Найден Радомиров – твърд и солиден в играта. Притежател на работилница и магазини за облекло и обувки в София и Пловдив.
Александър Касъров – левият халф е рожба на школата на Ботев. Един от най-силните на своя пост в Царство България. Нисък на ръст, но с отличен отскок и себераздаващ се докрай.
Янко Самоковлиев – любимец на публиката. Спринтьор, отличавал се с точното си подаване към съотборниците си и силен удар с доста свежест в играта. Също тютюнев работник.
Димитър Лафчиев – елегантен и коректен, истински спортсмен. Славел се със бързината на спринта си.
Никола Щерев – сърцето на отбора. Капитан и лидер, биткаджия и стратег. Играещ треньор на тима, умеещ добре да обяснява замисъла в играта. Една от най-авторитетните личности в Пловдив.
Станчо Проданов – бърз и съобразителен, с отличен удар и нестихваща стръв за борба, страшилище за всички вратари. Няма пропусната дузпа в кариерата си.
Вангел Каунджиев – ляво крило, изпъква с бързина и дрибъл.Останалите играчи през "златната 1929"  са
Кирил Радомиров (брат на Найден Радомиров), Михаил Дичев, братя Георги и Драгомир Бояджиев, Ангел Иванов, Никола Тодоров и Иван Петров.

 

Ламин Ямал се дипломира на Евро 2024

„Издържах изпитите“, похвали се вундеркиндът на Испания

Тбилиси празнува цяла нощ подвига на Грузия

Вижте подробности

Грозно! Мбапе псува Левандовски

Ел Класико и на Евро 2024

Неймар избра Винисиус за най-грозен съотборник

„Вини, обичам те, повече от всякога“, каза през смях звездата

Кирил Десподов става студент в НСА

Футболист номер 1 на България логично избра специалността "Футбол" към факултета по "Спорт"

Европейските шампионати по плажен хандбал във Варна имат свой химн

Представят песента „По-добре късно, отколкото никога“ в сряда

Ограбиха къщата на Баджо, удариха легендата с пистолет в главата

По време на мача между Италия и Испания

Алекс Колев си изтри Фейсбук

Нападателят благодари на Крумовград в Инстаграм

Пиян англичанин се хвърли във фонтан (ВИДЕО)

Голям купон във Франкфурт преди мача с Дания

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки