1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Кукоч: Лудогорец не е нищо особено, ЦСКА е шампион, ако всичко се решава на терена

Кукоч: Лудогорец не е нищо особено, ЦСКА е шампион, ако всичко се решава на терена

"Дразня се от футболисти, които плачат за пари, никой не ми харесва от сегашните хърватски национали"

Кукоч: Лудогорец не е нищо особено, ЦСКА е шампион, ако всичко се решава на терена
Левият бек на ЦСКА Тончи Кукоч даде култово интервю пред вестник "Труд" само два дни преди мача България - Хърватия:

Вече познавате и българ­ския футбол. Лесно ли Хър­ватия ще ни победи в петък, г-н Кукоч?
- Ще бъде много тежък мач. Но не за България, а за Хърватия. В нашите медии всички пишат и говорят как ще бием. Виждам, че има подценяване. А България е много силен тим. Усещам, че проблеми ще ни се стоварят на главата.

Къде хърватите могат да се пропукат?
- Заради левия бек.

Сериозен ли сте? Вие ка­захте, че сте най-добрият ляв бек на страната.
- Напълно съм сериозен! Единственият добър ляв за­щитник освен мен е Иван Стер-нич от Днипро. Но предпочи­тат да преквалифицират Симе Вършалко, който играе с десен крак. Той пък се контузи. На­пълно съм сигурен, че за след­ващия мач срещу Италия аз ще бъда в националния отбор. Моят мениджър Предраг Рачки говори с Нико Ковач. Пра­тил е да ме гледат и знам, че ще получа шанс.
 
Досега не са ли ви забеля­зали?
- Веднъж ме гледаха в мач на Бреша, но там получих чер­вен картон. Аз си чакам мача с Италия. Той е моят.

Защо?
- Хората в Италия не са до­бри. Много искам ние и бълга­рите да се класираме.
Италианците не са мъже, нямат топки. И много мразят балканци­те. Ще ви разкажа един слу­чай. Играем с Бреша срещу Модена и ако завършим на­равно, отиваме на бараж. А влизане в Серия А означава­ше 14 милиона евро приход за клуба. Загубихме с 0:1 и в съблекалнята капитанът се смееше като дете. Попитах го какво му е смешно, а той не ми обърна внимание. Тогава два пъти го ударих с глава. Глобиха ме 100 000 евро. Ня­колко дни по-късно прези­дентът ми се обади да се връ­щам в отбора. Щял до две седмици да ме продаде в Сампдория за 2,5 милиона евро. И аз щял съм да спече­ля много пари. Въобще не се замислих - казах му, че се ма­хам от тази държава. Тогава се обади ЦСКА и приех. Знам колко по-добре щях да бъда финансово, но се­га се чувствам щастлив. Казах на жена ми Катарина, че искам да отида в моя край. В първен­ство като нашето. Не съм гледал парите. ЦСКА ще стане шам­пион и аз мога да от ида в някой от истинските шам­пионати като Германия, Ан­глия, Испания или Франция.
 
Да ви вър­нем пак на мача в петък. Коя от вашите звезди харесва­те най-много?
- Нито една.

Нито Модрич, нито Манджукич, нито Ракитич?
- Не. Единственият хърват­ски футболист, на когото наи­стина съм фен, е Рапаич. Ето това е примерът за мен.

А ако наистина ви из­викат в националния, ще им го ка­жете ли?
-Какъв е проблемът? Искрен съм.

За   какви премии играят хърватските национали сре щу България?
- Нямам представа. Чувам, че премии ще има само за класира­не на европейски­те финали. Тогава знам, че ще полу­чат между 150 и 200 хиляди евро на човек.

А защо цитирахте вашия съот­борник в ЦСКА Апо­стол Попов, че бълга­рите ще получат по 20 000 евро при победа над Хърватия?
- Журналистическа из­мислица е. Апостол По­пов ми каза само едно не­що за мача. И то е колко се радва, че аз няма да играя срещу България.

От кой хърватски треньор сте научили най-много?
- Не е хърватин, а българин. Името му е Красимир Балъков. Той е човекът, кой­то ми даде първи шанс да играя голям футбол в Хайдук. При него направих 28 мача в първия отбор и благо­дарение на тях се стигна до трансфера ми в Бреша.

Знаете ли, че следващият ви мач ще е срещу Балъков и не­говия Литекс?
-
Разбира се. Неговият помощник от онова време Илия Груев, който сега работи в Германия, ми се обади. Каза ми, че Балъков много иска да се видим преди мача. И аз ще се радвам. Благода­рен съм му, че ми се довери. Бала беше велик футболист и е станал добър треньор.

Колко време се виждате още в ЦСКА?
- Имам договор за две годи­ни още. Но бих казал и докато Стойчо Младенов е в ЦСКА. Той е най-добрият треньор, с когото съм работил. Дори на тренировка иска винаги да сме победители. Аз така го разбирам футбола. Ако всичко в България се решава на терена, няма как ЦСКА да не е шампион. Нищо особено не виждам в Лудогорец. Пре­калено се говори за този отбор, но не ме впечатляват. Немалко треньори по света обичат да лъжат или най-малкото да не са искрени. Това са кукавици (страхливци - б.р.) в живота. Младенов е мъж.

Бързо станахте любимец на агитката. Откъде взехте телефон, за да си направите селфи след мача с Ботев?
- Бях го дал на администра­тора още преди двубоя. Очак­вах, че ще бием. И знаех, че за първи път фенският сектор ще е отворен. ЦСКА има най-лу­дите фенове, които съм виж­дал. Сравними са само с хър­ватските. Радвам се на сним­ката на фона на трибуните. Беше много лудо.

Татуирахте ли си вече емблемата на ЦСКА сред толкова други татуси по тя­лото ви?
- Засега от България имам един кръст. Емблемата ще я татуирам на дясната ръка, след като станем шампиони. Иначе най-много обичам та­зи, на която съм написал на италиански: „Боже, помогни ми да издържа това, което не мога да променя".

Намерихте ли приятели в ЦСКА?
- Всички ме посрещнаха до­бре, но най-много капитанът Валентин Илиев. Приятели са ми Марин Уршулич, Милисавлевич и Крачунката (Крачунов - б.а.).

Българките или хърватките са по-красиви?
- Не съм виждал много бъл­гарки, затова... без интриги. Не ходя от две години по ди­скотеки. Още тогава си ка­зах, че по-добре е да трени­рам и да се уча във футбола, отколкото да опознавам нощ­ния живот. Не е време за ди­скотеки. Когато съм свобо­ден, играя на плейстейшън.

Името ви наподобява то­ва на великия баскетбо­лист Тони Кукоч. На него ли сте кръстен?
- Не, Тони Кукоч ми е братовчед. Почти всеки месец се чува­ме. Дава ми съвети как да се развивам като спортист. Ина­че съм кръстен на дядо си.

Какво прави Тони Ку­коч?
- Живот си живее. Играе по цял ден голф с Майкъл Джордън. Да, Тони наистина е ве­лик човек за Хърватия и за нашия и световния спорт.

Как е живяло семейство­то ви по време на войната през 90-те?

- Бил съм на 3 години и не помня много. Но в ушите ми още кънтят бомбите. Слава Богу, семейството ми не по­страда от войната. Сплит бе­ше мирен град, но въпреки това имаше бомби. Война­та прави живота тежък, Толкова семейства загубиха близките си. Дано никога не се повтаря. Дразнят ме футболисти, които плачат за пари. А не се за­мислят,  че хора . живеят по цял месец с по 500 лева. Това не го приемам, 

Илиан Илиев: Не се чувахме цяла седмица с Илиан (ВИДЕО)

Нямаше с какво да се изненадаме с ЦСКА

Томаш с критики към атаката на ЦСКА (ВИДЕО)

И треньорът на "червените" приключи с изказванията към Генчев

Пламен Илиев: Това е духът на Черно море (ВИДЕО)

Вратарят похвали атмосферата на "Тича"

Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА "ТИЧА": Много битка и драма - 0:0 (ВИДЕО)

Отмениха гол на ЦСКА заради засада

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев