1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Време е "анонимниците" да защитят честта си

Време е "анонимниците" да защитят честта си

България приемa Хърватска 12 г. след успеха с 2:0, с който тръгнахме към последния си голям форум - Евро 2004

Време е "анонимниците" да защитят честта си

На 12 октомври 2002 година България спечели с 2:0 срещу Хърватска на "Васил Левски" и започна да си трасира пътя към Евро 2004 - последното голямо първенство, на което сме се класирали.

12 години по-късно отново приемаме ватрените в София, а паралели с онзи успех не липсват. Тогава, както и сега, Хърватска също гостува след участие на Мондиал. Пристигна след отпадане още в групата на световното в Япония и Южна Корея. Тогава пак бе заедно с Мексико и падна от ацтеките с 0:1. Това лято шахматистите не успяха да продължат на осминафинал в Бразилия, след като бяха заедно в група с домакините и Мексико (1:3). В Азия очакванията към тях бяха по-големи, същото бе и в Южна Америка, но те не успяха да отговорят подобаващо.

Ние пък стартирахме пътядо Португалия с успех навън срещу Белгия, а сега момчетата на Любослав Пенев подчиниха Азербайджан. И чакат с нетърпение Хърватска. И при успех могат да мечтаят за билет за Париж.

Крайно време е котетата на Пенев да станат лъвове и да поставят на мястото им наперените гости, след като меедите в Хърватска нарекоха българските футболисти "анонимници" в навечерието на срещата.

Любослав Пенев се колебае за два поста в титулярния състав, като въпросителните му са свързани с халфовата линия и нападението. На вратата доверие ще получи Владислав Стоянов, а пред него защитното каре от Азербайджан ще остане непроменено - в центъра ще са Апостол Попов и Бодуров, а бекове близнаците Миневи.

Пред тях ще са Светослав Дяков и Владимир Гаджев. Триото в полузащита ще бъде допълнено от Георги Илиев или Георги Миланов. По-вероятно е последният да започне като титуляр. По крилата ще нападат Станислав Манолев и Ивелин Попов. Пенев има дилема и за върха на атаката, но по-вероятно е да се довери на Мицански, а Венцислав Христов отново да остане в ролята на джокер. Целта пред българите ще е добре да уплътняват фланговете, да действат малко по-прибрано и да разчитат на бързи нападения.

Основните проблеми за селекционера на хърватите Нико Ковач са в защита. Играчът на Ливърпул Деян Ловрен получи контузия и отпадна за сблъсъка в София. Ковач вече обяви пред хърватските медии, че при това положение Домагой Вида ще бъде партньор на Ведран Чорлука в центъра на отбраната, а другите варианти бяха дебютантът Марко Лешкович (Риека) и Гордън Шилделфелд (Панатинайкос), който бе повикан по спешност на мястото на Ловрен. Именно Вида отстрани Лудогорец в Шампионската лига с гол в последната минута на мача с Динамо Загреб на "Максимир" през 2012 г. за 3:2.

Промяна спрямо световното първенство има на врат-рския пост. Ще пази Даниел Субашич, който е съотборник на Бербатов в Монако, след като ветеранът Стипе Плетикоса официално обяви края на кариерата си в националния отбор. Брозович и звездата Модрич ще действат като опорни халфове, а на върха на атаката ще бъде Марио Манджукич. Зад него Ковач ще постави Иван Ракитич отдясно, Иван Перишич в центъра и Андрей Крамарич отляво. Има вариант на мястото на последния да бъде предпочетен Матео Ковачич от Интер. Това е и единствената дилема пред Нико Ковач преди днешния сблъсък. 35-годишният ветеран Ивица Олич, който е най-опитен в състава на хърватите с 97 мача и 19 гола зад гърба си, твърдо остава на пейката. На практика сред титулярите може да има максимум двама играчи от вътрешното първенство (Крамарич от Риека и Брозович от Динамо Загреб).

Мачът България – Хърватска стартира в 21:45 часа и ще бъде излъчван пряко по БНТ.

Илиан Илиев: Не се чувахме цяла седмица с Илиан (ВИДЕО)

Нямаше с какво да се изненадаме с ЦСКА

Томаш с критики към атаката на ЦСКА (ВИДЕО)

И треньорът на "червените" приключи с изказванията към Генчев

Пламен Илиев: Това е духът на Черно море (ВИДЕО)

Вратарят похвали атмосферата на "Тича"

Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА "ТИЧА": Много битка и драма - 0:0 (ВИДЕО)

Отмениха гол на ЦСКА заради засада

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев