1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Рожденикът Петър Жеков: Най-хубавият ми гол е срещу Барса

Рожденикът Петър Жеков: Най-хубавият ми гол е срещу Барса

"Стоичков, Пенев и Костадинов - аз ги научих да играят"

Рожденикът Петър Жеков: Най-хубавият ми гол е срещу Барса

"Голът, който никога няма да забравя, е срещу Барселона", заяви Петър Жеков на пресконференция, предаде БГНЕС.

Легендарният голмайстор на ЦСКА, Берое и националния тим днес чества своя 70-ти рожден ден и по този повод той получи награда - значка "Златна топка" и грамота от Пресклуб "България", както и поздравителен адрес от служебния министър на младежта и спорта Евгения Раданова.

Жеков бе придружен от своя добър приятел Димитър Якимов, а освен това бе уважен и от друга легенда на "армейците" - Димитър Пенев.

"Срещу Барселона играхме в няколко приятелски срещи и турнири. Помня един път как ги бихме на един турнир, а след това те искаха реванш на "Камп Ноу". Получиха си го! Тогава вкарах гол, който помня и до днес. Якимов премина през трима играчи, видя ме, че нахлувам в наказателното поле, но топката тръгна да излиза в аут. Все пак той я стигна и ми я подаде много добре и аз като я ударих от въздуха и вратарят замръзна и само се опита да я боксира. В следващия момент той се чудеше къде е топката, а тя така се бе оплела в мрежата и се бе скрила зад краката му. Целят стадион се смееше", спомня си с усмивка Жеков.

"След тези мачове испанците не искаха и да чуят за нас. Не ни канеха изобщо и чак в края на 80-те се наложи пак да играят с ЦСКА, когато в отбора вече бе Стоичков. Но тогава така се бяха паднали с жребий и нямаше как да откажат срещата. Помня, че ни биха, но имаха много силни играчи. Ние имахме Стоичков. Той много ме уважава. И него, и Пенев, и Костадинов ги научих да играят. Имаха сутрешна тренировка, обедна и оставаха и по нощите да тренират. На мен ми писна в един момент и им казвам, че ще целим греда от центъра и, който успее - ще си ходи вкъщи. Аз я нацелвах от 1-ви или 2-ри път, а те прехвърляха, вкарваха голове, но не можеха да я нацелят в началото. Така се научиха и години по-късно даваха страхотни пасове като по конец", спомня си Жеков.

"Аз доста време не съм го споменавал, но и никой не ме е питал. Сега ще си кажа... Благодаря на моята съпруга. Тя ме подкрепяше много, когато за първи път пристигнах в София и започнах в ЦСКА", добави още легендата на ЦСКА, като сподели един доста любопитен факт:

"Митата като малък бе от Левски. После чак стана от ЦСКА", призна Жеков, като темата бе коментирана и от самия Димитър Якимов:

"Така е. Баща ми беше от Левски и ме водеше на техни мачове. После, като заиграх за ЦСКА и той стана от "армейците". Нямаше как", каза Якимов.

Жеков добави още, че не е доволен от представянето на треньорите в ДЮШ на ЦСКА и, че от там тръгват всички проблеми на клуба и най-вече - липсата на родни таланти в състава на Стойчо Младенов.

Илиан Илиев: Не се чувахме цяла седмица с Илиан (ВИДЕО)

Нямаше с какво да се изненадаме с ЦСКА

Томаш с критики към атаката на ЦСКА (ВИДЕО)

И треньорът на "червените" приключи с изказванията към Генчев

Пламен Илиев: Това е духът на Черно море (ВИДЕО)

Вратарят похвали атмосферата на "Тича"

Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА "ТИЧА": Много битка и драма - 0:0 (ВИДЕО)

Отмениха гол на ЦСКА заради засада

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев