1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. България ще търси другото си лице в Осло

България ще търси другото си лице в Осло

Любо Пенев прави поне три промени в състава след загубата от Хърватска

България ще търси другото си лице в Осло
Националният се­лекционер Любослав Пенев ще предприе­ме минимум три про­мени в състава за мача с Норвегия. Един от най-стабил­ните защитници на България Йордан Минев е под въпрос за днешната среща. Стара травма измъч­ва футболиста на Лудогорец, а за капак и настинка налегна сърцатият играч. Ло­шата новина за Пе­нев със сигурност ще доведе до размест­вания и в без това неубедителната за­щита. Вместо Данчо Минев се очаква да започне Станислав Манолев, който тряб­ваше да играе в халфовата линия.

Очак­ва се Пенев да нап­рави поне още две промени в сравнение със състава, който започна срещу Хърватска. Мишо Алек­сандров най-вероят­но ще играе отляво, за да помага на Вес­ко Минев срещу най-опасния играч на до­макините Джошуа Кинг. Атаката пък ще бъде водена от Анд­рей Гълъбинов. Нападателят на Ливорно разполага с необхо­димите габарити да се противопостави на мощните физически норвежки защит­ници. Гълъбинов ще заеме мястото на Илиян Мицански, който се представи ялово при загубата от Хърватска.

Сериозна заявка за титулярно място даде и Георги Илиев. Той бе резер­ва срещу „шахматис­тите", но с включва­нето му играта на на­шите значително се раздвижи. Капитанът Ивелин Попов не е във форма, но Пенев няма да рискува да го извади от игра. Полето продължава да играе с маска, след като носът му бе счупен на трени­ровка на национали­те. Крилото вече не изпитва болка, но ле­карският щаб пред­почита да не риску­ва.

Норвегия - България
Европейска квалификация, Група H, стадион "Улевал", Осло

Вероятни състави:

Норвегия:Ниланд – Елабделауи, Форен, Нордвайт, Линес, Йохансен, Тетей, Скелбред, Дели, Елюнуси, Кинг
Селекционер: Пер-Матиас Хьогмо

България: Вл. Стоянов – Манолев, Бодуров, Ап. Попов, В. Минев, Дяков, Гаджев, Миланов, Попов, М. Александров, Гълъбинов
Селекционер: Любослав Пенев



Статистика:

- Предстоящата квалифика­ционна среща за европейско първенство между България и Норвегия ще е 13-ата в исто­рията между двата тима. В до­сегашните 12 двубоя равно сметката е следната: 6 победи за България, 4 равенства и 2 победи за Норвегия при голово съотношение 25:12 8 полза на трикольорите.

- От 12-те мача 4 са кон­тролни срещи, 2 са квалифика­ции за световно първенство и 6 са за европейско. Във въпросни­те 6 мача нямаме загуба - 3 поб­еди и 3 равенства.

-  В най-много срещи - 4, от България е играл Добромир Же­чев. Следват: 3 - Д. Пенев, Д Дерменджиев, П. Жеков, Хр. Бо нев и Р. Здравков

- За Норвегия с най-много участия - 4, е Торесен. Следват: 3 - Докен, Харейде и Давидсен.

- Автори на 25-те гола за България са: 3 - Хр. Илиев-Патрата и П. Жеков, 2 - Г. Димитров-Червения, П. Панайотов-Гацо, Н. Цанев и Хр. Бонев, 1- Кр. Янев, Сп. Дебърски, ЦВ. Атанасов, Мл. Василев-Махо, Пл. Цветков, Б. Величков, Пл. Николов, Cm. Мла­денов, Н. Сираков, Хр. Стоичков и М. Христов.

- Головете за Норвегия в двубоите с България са дело на: 2-Леонардсен, 1 - Хенум, Хазунд, Фугълсет, Иверсен, Якобсен, То­ресен, Йокланд, Харейде, Сьорлот и автогол на Б. Гаганелов.

- За пръв път двата съпер­ника се срещат на 22 май 1957 година в Осло. Срещата е квали­фикация за световно първен­ство и завършва 2:1 за България. Головете за трикольорите реа­лизира Г. Димитров-Червения-2 и Хенум за домакините.

- Последният двубой в Нор­вегия се игра на 25 април 2001 година и бе спечелен от домаки­ните с 2:1.

- Равносметката от 7-те двубоя в Норвегия е: 3 победи за България, 2 равенства и 2 поб­еди за домакините при голова разлика 10:7 в полза на три­кольорите.

- В България са се играли 5 двубоя, като равносметката е: 3 победи за лъвовете и 2 равен­ства при голова разлика 15:5 в полза на трикольорите.



- Автор на хеттрик е Хри­сто Илиев-Патрата при разгро­ма над Норвегия със 7:0.

- В срещите между двата отбора е отсъдена само една дузпа в полза на България и тя е превърната в гол от Христо Бонев-Зума.

- За Норвегия са отсъдени 2 дузпи, които са реализирани от Хенум и Торесен.

- Статистиката показва, че когато България е била в една квалификационна група за евро­пейско първенство с Норвегия, веднъж сме се класирали и 2 пъ­ти сме отпадали.

- На датата 13 октомври националният ни отбор е играл 5 мача. През 1963 година Бълга­рия губи с 0:1 контрола в София срещу Олимпийския отбор на СССР, през 1973 година правим равен 2:2 в Лисабон срещу Пор­тугалия в световна квалифика­ция, през 1974 година завършва­ме 3:3 8 София срещу Гърция в еброквалификация, през 1993 година побеждаваме с 4:1 Австрия в София в световна квалифика­ция (класираме се на световни финали) и през 2004 година в Со­фия побеждаваме с 4:1 Малта в световна квалификация.

- През октомври двата от­бора са играли само веднъж в световна квалификация (27 ок­томври) през 1982 година в Coфия и срещата завършва 2:2.
 
Илиан Илиев: Не се чувахме цяла седмица с Илиан (ВИДЕО)

Нямаше с какво да се изненадаме с ЦСКА

Томаш с критики към атаката на ЦСКА (ВИДЕО)

И треньорът на "червените" приключи с изказванията към Генчев

Пламен Илиев: Това е духът на Черно море (ВИДЕО)

Вратарят похвали атмосферата на "Тича"

Пиргов със скандални разкрития за Любо Пенев

.Треньорът на Локо (Пд) се появил 30 минути преди мач с Берое

Рибарски: Знаехме, че ще имаме шансове и ги оползотворихме

Треньорът на Крумовград похвали играчите си, че са издържали физически

Непоклатим! Любо Пенев отказва да си тръгне от Локо (Пд)

Когато се наложи, ще дам коментар по други теми.

НА "ТИЧА": Много битка и драма - 0:0 (ВИДЕО)

Отмениха гол на ЦСКА заради засада

Тревога: Спартак Вн има пари за още два мача

Павлин Николов е осигурил финанси за Септември София и Локо София

В Левски още търсят вратар

"Сините" се оглеждат за заместник на Пламен Андреев