Базел приземи лудогорските “орли” с разгром в Шампионската лига (ВИДЕО+СНИМКИ)

Швейцарците победиха с 4:0, българският отбор със сериозни проблеми в защита

Базел приземи лудогорските “орли” с разгром в Шампионската лига (ВИДЕО+СНИМКИ)

Базел нанеси тежка загуба на Лудгорец в двубой от Група В на Шампионската лига. Швецарците изпълниха заканата си след поражението в София и отнесоха българския шампион с категоричното 4:0 на пълния стадион “Санкт Якуб Парк”, на който феновете горещо подкрепяха своите любимци. Освен с убедителната победа, срещата ще се запомни и със серизните проблеми, които “орлите” изпитваха в защита.

 

Голмайстори за Базел станаха Емболо (33), Гонзалес (42), Гаши (58) и Сухи (63). Българите трудно създаваха голови положения, като най-чистото бе пред Михаил Александров в края на първата част, когато излезе сам срещу вратаря.

 

В другия двубой Реал (Мадрид) победи Ливърпул с 1:0. Така, след днешните срещи от Група В е “кралете” са на върха с 12 точки, втори вече е Базел с 6, трети Ливърпул с 3, колкото има българския шампион на последното четвърто място.

 

Домакините започнаха много активно срещата и наложиха своя стил на игра през първото полувреме. Футболистите на Пауло Соуса владееха изцяло инициативата и създадоха много грижи на Владислав Стоянов и защитниците пред него. Вратарят на Лудогорец трябваше да показва рефлекса си още във втората минута, когато Гонзалес отправи силен удар. Отборът на Георги Дерменджиев игра плахо, прие играта в собствената си половина и търсеше своя шанс на контраатака, но то такива трудно се стигаше. “Орлите” трудно изнасяха топката и до 25-ата минута те нямаха нито един удар към Вацлик.

 

Ключов момент в двубоя бе принудителната смяна на основния стълб в защитата на Лудогорец Козмин Моци още в 21-ата минута. Той на два пъти бе ударен в крака и не успя да продължи играта, въпреки голямото си желание. На негово място влезе Александър Александров, който трудно се сработи с Георги Терзиев, и двамата допускаха елементарни грешки.

 

Българският състав все пак постепенно погледна по-смело към вратата на Базел. Пред Дани Абало и Мишо Александров се откриха добри възможности - те отправиха силни и опасни удари, но Вацлик успя да запази вратата си “суха”.

 

Първият гол падна в 33-ата минута. Тогава Емболо получи добра топка в наказателното поле, след като бе изпуснат от Александров. Футболистът на Базел се пребори с лекота и с Терзиев, който се забави да го покрие, и прати топката между краката на Стоянов за 1:0.

 

Швейцарците продължиха със същото темпо и желае след попадението и вторият гол не закъсня. В 42-ата минута Фрай даде много прецизен пас на Гонзалес от централната линия. Последният се възползва от ново неразбирателство между Терзиев и Александров, излезе очи в очи със Стоянов и хладнокръвно покачи на 2:0. Въпреки това “орлите” не наведоха глави и продължиха да търсят гол, с който да се успокоят. В добавеното време на първото полувреме Мишо Александров бе изведен сам срещу Вацлик от Абало, но българският национал шутира право в тялото на вратаря - пропусна златна възможност.

 

Базел започна по същия начин и второто полувреме. Домакините не изпуснаха контрола на играта, разиграваха спокойно и стигаха лесно до вратата на Стоянов. Защитата на Лудогорец в този двубой определено бе най-слабото звено, като това си пробича най-вече след смяната на Моци.

 

Лудогорец действаше разконцентрирано, продължаваше да изнася топката трудно и логичното се случи в 58-ата минута. Тогава само с три паса бе елиминирана цялата защита на “орлите”, топката бе пусната остро успоредно на голлинията и Гаша от около 3 метра скъса мрежата. Крахът за българският представител в Шампионската лига бе овенчан в 65-ата минута. Топката бе центрирана в наказателното поле от ъглов удар, нам настана суматоха, където най-съобразителен се оказа Сухи и отблизо не сбърка. Футболистите на Лудогорец имаха претенции, че играчът на Базел е играл с ръка, но претенциите им не бяха уважени.

 

До края на срещата Базел успокои играта, продължи да контролира и не позволяваше на вече падналите духом футболисти на Лудогорец да създават положения. Домакините можеха да вкарат и пети гол, но Владо Стоянов не допусна това да се случи.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки