1. Novsport
  2. - ЦСКА
  3. Петър Жеков ще помага на Карачанаков да е още по-добър от преките свободни удари

Петър Жеков ще помага на Карачанаков да е още по-добър от преките свободни удари

Веднъж трени­рах с Джони Вели­нов и от 10 фаула, 9 му вкарах. Той си хвърли ръкавиците и си тръгна, разказва Петър Жеков

Петър Жеков ще помага на Карачанаков да е още по-добър от преките свободни удари

Един от най-доб­рите изпълнители на преки свободни удари в България Петър Жеков ко­ментира пред „Меридиан Мач" този елемент от играта и разкри част от тай­ните при изпълне­нието му.

„В днешно време няма много добри изпълнители. Се­щам се за две име­на - Антон Карача­наков и Мартин Камбуров. На се­гашните футболис- ти им е много трудно да прехвърлят стена­та, дори и да е на 9 метра. Аз навремето можех да ги прехвър­ля даже и на 4 метра да се приближат до топката. Имаше си начин. Карачанаков ги бие добре, но ско­ро ще му обясня още някои неща и няма да има грешка. Мно­го е важно къде е стената и колко да­леч е топката от вра­тата. В зависимост от това топката трябва да се уцели на точно определено място - понякога на два пръста разстояние от земята, някой път на 4", каза Жеков.

„Аз навремето в Берое имах серия от 9 поредни фаула в официални мача без грешка - все ги вкар­вах. Тренирах в Бе­рое с Тошко Кръстев. Взимах момчета от резервите за стена. Почнах след светов­ното в Англия през 1966-а, когато Пеле и Гаринча ни вкара­ха от фаул. Това се учи с години. След това съм обучавал Пламен Гетов и по­койния Георги Слав­ков. Веднъж трени­рах с Джони Вели­нов и от 10 фаула, 9 му вкарах. Той си хвърли ръкавиците и си тръгна. Стоич­ков също съм го учил. Иван Вуцов, докато беше нацио­нален селекционер, ме викаше по 3 пъ­ти в седмицата да му помагам", заяви по темата пред нас великият голмайс­тор.