Сензациите в пресата: Всички в националния срещу групата на Попето, Тонев нападател срещу Малта

Литекс маха Балъков през зимата, Стойчо и Котев в Португалия, Левски търси нов вратар и още...

Сензациите в пресата: Всички в националния срещу групата на Попето, Тонев нападател срещу Малта

Сензациите в пресата днес, петък, 14.11.2014 година:

„Меридиан мач“: Всички в националния срещу групата на Попето
Положението в националния отбор след двете поредни загуби - от Хърватска (0:1) и Норвегия (1:2), е извън всякакъв контрол. „Меридиан Мач" научи, че в момента тимът е разделен на две групи, което логично се отразява на представянето на държавния ни тим. От едната страна са обичайните заподозрени Ивелин Попов и Станислав Манолев, а от другата - всички останали. Около Попето, който е капитан на България, освен Манолев, са още бившите му съотборници от Литекс - Николай Бодуров, Георги Миланов, Петър Занев и Илия Миланов. Последните двама сега не са в отбора, но бяха в състава за предишните ни мачове. Въпросната групичка почти не контактува с другите футболисти от тима, като това може да се види и по време на отворените за медии дни в Правец. Най-сериозните съперници на Попето и Манолев също са ясни. Това са Николай Михайлов, играчите на Лудогорец, както и тези от ЦСКА и Левски, които са доста малко. Други от футболистите, играещи в чужбина, като Илиян Мицански, Андрей Гълъбинов и Александър Тонев, пък засега пазят неутралитет. Не е тайна, че Попето и Манолев от дълго време тровят атмосферата в националния отбор, когато нещо не им изнася. Така преди 3 години десният бек отказа да играе за България, тъй като тогавашният селекционер Лотар Матеус го остави извън състава за мачове с Англия и Швейцария. Германецът бе направил това, тъй като Манолев и неговите авери си бяха позволили да нарушат режима, като си поръчат каса биpa в хотелската стая, докато Матеус бе отишъл да гледа мач на младежкия национален отбор. В момента Любослав Пенев и неговият щаб правят всичко възможно положението в тима да не излезе извън контрол. Те са запознати с разделението на групички, което се видя отчетливо и на терена по време на мачовете на „А" отбора срещу Хърватска и Норвегия. По принцип много от играчите в тима, извън „ловешката група", са против изобщо Ивелин Попов да е капитан на България, но решението бе взето еднолично от селекционера Пенев и никой няма право да го оспорва публично.

„7 дни спорт": Балъков няма да е треньор на Литекс от декември
Красимир Балъков няма да е треньор на Литекс от декември, научи "7 дни спорт“. Собственикът на клуба Гриша Ганчев вече е решил съдбата на легендарния търновец. Ще го изчака обаче да загуби мачовете с Черно море и Левски, за да има официална причина за раздялата. Нищо чудно обаче самият Балъков да си тръгне още следващата седмица, при положение че падне във Варна. Подобен развой на мача край морето компрометира тотално шансовете на ловчанлии да останат в „Топ 6“ за втората фаза на първенството. За решението на Гриша Ганчев да се раздели с Балъков подсказват и зачестилите му срещи с други специалисти. "7 дни спорт" вече информира, че ловешкият бизнесмен е имал три срещи с доскорошния наставник на Добруджа Светослав Тодоров. Той отдавна е слабост на бизнесмена, особено след като стана единственият футболист в историята с 4 титли с Литекс. Освен това Тодоров направи чудеса в Добрич с преотстъпените му от Академия "Литекс" футболисти. Новото в намеренията на Ганчев обаче се казва Ивайло Петев, който също е бивш играч на „оранжевите“. Двукратният шампион с Лудогорец е бил у нас по-миналата седмица, като се е срещнал веднага с Гриша Ганчев. Снощи Петев имаше пък последни разговори с кипърския АЕЛ, с който иска да разтрогне контракта си. Затова и спешно за Острова на Афродита отлетя неговият мениджър Венци Митов. Петев бе чакан в Ловеч още през лятото, но тогава в крайна сметка реши да продължи договора си с АЕЛ.

„7 дни спорт": Левски търси нов вратар
Димитър Димитров още не е казал тежката си дума дали ще стане треньор на Левски, но това не му пречи да дава съвети около селекцията. „7 дни спорт" разбра, че  Димитров е подшушнал, че на „сините“ им трябва нов вратар. Силният човек на „Герена“ Георги Иванов силно се надява бургазлията да подпише договор и да застане на кормилото. Поради тази причина се вслушва в думите на един от бившите си наставници и усилено се търси вратар, който да застъпи под рамката. Титулярният страж на „сините“ Пламен Илиев е колеблив в представянето си след завръщането от контузията, която получи по време на лятната подготовка. Илиев, който едно време получи прякора си Тигъра заради рефлекса си, вече няма нищо общо с инстинкт на хищник. Феновете на Левски все повече почват да коментират, че когато Пламен е на вратата, двубоят почва с гол за съперника. Така се получи и при последната загуба на „сините“ срещу Берое, когато гостите вкараха от корнер. Вратарят на Левски пък имаше основна вина за комичното попадение на Елиаш. Резервният страж Кристиян Наумовски също не може да намери себе си. Той пази в мача за Купата срещу Монтана и получи два гола в мрежата си. По информация на „7 дни спорт“ след краха срещу втородивизионния тим Георги Иванов е изнесъл дълга реч на висок тон на Наумовски. Както „7 дни спорт" първи писа, голямата цел пред Георги Иванов през зимата е привличането на стража на Черно море Георги Китанов. Двете страни дори имаха устна договорка вратарят да бъде пуснат на „Герена“, а варненци да получат голям дял от парите при следващ трансфер. Лошата новина е, че Китанов е с тежка контузия и ще отсъства дълго време от терените. Няма да е изненада обаче Левски да го прибере през зимата, въпреки че няма да може да го ползва. В списъка за нови попълнения на Димитър Димитров има още десен бек, централен защитник, вътрешен и атакуващ халф и нападател.

„Меридиан мач“: Сашо Тонев нападател срещу Малта
С нова схема се гласи да излезе националният селекционер Любослав Пенев в предстоящия мач с Малта. Четвъртият ни двубой от европейските квалификации ни изправя с аутсайдера в групата ни, а това прави трите точки повече от задължителни за отбора. Именно заради това треньорският щаб готви нова, по-офанзивна формация, която да се справи с готвения бетон от малтийците.По всяка вероятност нашите ще излязат с двама нападатели, като това не се е случвало от доста дълго време. След заставането си начело на националния отбор Любослав Пенев налага твърдо постройката 4-2-3-1, като единственият нападател много често се сменя на ротационен принцип. До този момент Пенев е разчитал на Венцислав Христов, Илиян Мицански, Андрей Гълъбинов, Димитър Рангелов и Валери Божинов. Нито един от тях обаче не е бил сигурен титуляр, а постоянно имаше промени. Сега обаче Пенев ще направи промяна, като най-вероятно ще пусне един здрав централен нападател и един по-бърз, който ще трябва да опитва да използва евентуални празни пространства. Александър Тонев ще бъде един от тези двама нападатели, като подобен експеримент с него в атака не е новост. Любослав Пенев заложи на футболиста на Селтик и преди време, като разчита на неговата бързина и на хубавия му завършващ удар. Тонев беше нападател в мача с Дания в Копенхаген, когато нашите записаха равенство 1:1. По ирония на съдбата единствените голове на родения в Елин Пелин футболист пък са именно срещу Малта. Той вкара хеттрик при предишното ни домакинство с този съперник в началото на годината, когато бихме с 6:0. От лятото бързакът играе за Селтик, но и там не успява да се наложи трайно в титулярния състав. Тонев има 4 мача за Селтик, като в два от тях започна като титуляр. Той няма нито един гол през кампанията, а наскоро получи и сериозно наказание заради расистки скандал. Въпреки това Любослав Пенев вижда в лицето на Александър Тонев решение за проблемите си в атака. Именно той трябва да бъде до Венцислав Христов или Илиян Мицански, за да може по-лесно нашият отбор да се справи с бетона, който готвят малтийците. Треньорският щаб обсъжда и вариант с Ивелин Попов отпред, но за момента той не е толкова сигурен. Капитанът на тима играе именно там в клуба си Кубан (Краснодар), където получава невероятна свобода и се представя много силно. В националния обаче Любослав Пенев предпочита да го ползва на крилото. Промяната в схемата ще бъде продиктувана и по друга причина, а именно липсата на Владимир Гаджев. Капитанът на Левски е несменяем титуляр в националния, като играе редом до Светослав Дяков. Сега обаче нашите ще са само с двама в средата, а това най-вероятно ще са Дяков и Георги Илиев.

„Меридиан мач“: Моци спасил национал от самоубийство
На големия герой за Лудогорец Козмин Моци бяха приписани още добродетели, макар и с неособено сериозен тон. Негов съотборник в националния отбор на Румъния го включи в своя конфликт с журналистите. Бившият съотборник на Моци в Динамо (Букурещ) - Драгош Григоре, бе обявен от медиите отвъд Дунав за потенциален самоубиец. Според изнесените информации настоящият защитник на Тулуза е опитал да сложи край на живота си през 2011 г. „Една вечер бях на тавана на стадиона и щях да скоча. Моци беше отдолу и ме разубеди", каза през смях Григоре, който бе в трансферните планове на Лудогорец през лятото, но тогавашният треньор Стойчо Стоев отказа да го вземе. „Това са пълни глупости. Абсолютно никога не съм възнамерявал да се самоубивам. Нямал съм и нямам приятели сред играчите на Стяуа. Още по-малко пък да казвам на някой от този отбор, че съм замислял да сложа край на живота си. Това са огромни лайна", допълни футболистът пред „ziaruldeiasi.ro" по повод спекулации в румънските медии. В момента Моци и Григоре са заедно в националния отбор на Румъния, като се готвят за квалификацията със Северна Ирландия и контролата с Дания. Както е известно, защитникът на Лудогорец е с травма от гостуването на Базел и е под въпрос за двубоя със северноирландците. Ако той се възстанови навреме, може да излезе титуляр в схемата на Ангел Йорданеску.

„Тема спорт“: Стойчо и Котев от 4 дни в Португалия
Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов и членът на Управителния съвет на клуба Иво Котев от 4 дни са в Португалия, разбра "Тема Спорт". Те са заминали още в понеделник.Тяхната визита е насочена основно към зимната селекция на „армейците“. Двамата са провели разговори с няколко мениджъри, като са обсъждали играчи, които евентуално могат да бъдат привлечени в началото на следващата година. ЦСКА търси най-вече централен нападател и десен бек, като е възможно да бъде ангажиран и вратар заради напредналата възраст на Стоян Колев и ангажиментите му в треньорския щаб. Очаква се Младенов и Котев да се приберат в София днес. В отсъствието на Стойчо тренировките се водят от помощниците му Анатоли Нанков и Тодор Янчев. Червените провеждат занимания на базата в Панчарево, тъй като в "Царско село" текат ремонти. Към тренировките се присъединиха Серджиу Буш и Якуб Дивиш, които получиха по един допълнителен ден почивка. Днес е планирано Стойчо Младенов да присъства на откриването на най-големия фенклуб на ЦСКА на северозапад - в Козлодуй. Заедно с него трябва да бъдат Георги Велинов, Димитър Пенев и Валентин Илиев. Официалната програма започва в 13:00 часа в Дома на енергетика.

„7 дни спорт“: Нов договор за Серджиу Буш
Ръководителите на ЦСКА ще започнат в най-скоро време преговори с румънската си звезда Серджиу Буш за подписването на нов договор. Затова настоява най-много наставникът на тима Стойчо Младенов. Настоящият контракт на голмайстор №1 в "А" група изтича следващото първенство. Това означава, че лятото ЦСКА ще бъде изправен до стената или да продаде най-конвертируемия си футболист, или да рискува да го изпусне без пари. Ситуацията е леко притеснителна, поради което Младенов настоява от ръководството да се договоярят за нов контракт с Буш. От своя страна началниците на клуба са готови в преговорите с нападателя дори да преминат тавана на заплатите в клуба. Той в момента е 15 000. Още през лятото за Буш обаче бе направен компромис, като той договори и индивидуални бонуси за всеки отбелязан гол и победа. Сега в Борисовата градина са готови да вдигнат почти двойно заплатата на тарана, за да го склонят да подпише за още две години. Според Transfermarkt цената на Буш в момента е 800 000 евро, като тя е скочила с 200 000 нагоре в сравнение с нивото му от миналата година. В Борисовата градина обаче са сигурни, че ако румънецът продължи да бележи със същото темпо, могат да го продадат дори по-скъпо от предишната си звезда от северната ни съседка Янис Зику. Както е известно, той бе спазарен за 1,2 милиона евро на корейския Поханг.

„7 дни спорт“: Крачунов пред завръщане в Локомотив (Пд)
Пламен Крачунов е пред завръщане в Локомотив (Пд). Той е бил поканен от новото ръководство на „черно-белите“ да заиграе отново на „Лаута“ от зимата. В момента защитникът е със статут на твърда резерва при Стойчо Младенов в ЦСКА. Въпреки обещанията на старшията досега Крачунов не е получавал шанс да се пребори за титулярно място. Това е накарало футболистът да се оглежда за нов отбор, където да продължи кариерата си. Ако Крачунов се завърне на „Лаута“, ще създаде истински парадокс. Това ще е негов четвърти пореден трансфер по оста ЦСКА - Локомотив. Интересното е, че последния път Пламен си тръгна от Пловдив по причината, заради която сега иска да се махне от „Българска армия“ - прекалено дългото застояване на пейката.

„7 дни спорт“: Ботев (Пловдив) няма да продава през зимата
В Ботев (Пд), изглежда, в момента надделява идеята да не се осъществяват изходящи трансфери през зимния трансферен прозорец. Както „7 дни спорт" вече писа, ръководството на пловдивчани е изправено пред сериозна дилема след фурора на младите си и талантливи футболисти, налагани от Велислав Вуцов от началото на сезона. На Коматево се двоумяха дали да продадат някои от конвертируемите си играчи при конкретни оферти за тях през януари, или да изчакат до лятото. През последните месеци сериозно израстване демонстрираха Милен Гамаков, Цветелин Чунчуков, Радослав Терзиев, Божидар Васев и контузеният Александър Колев. Някои от тях вече представляват интерес и за клубове от чужбина. Към групата конвертируеми играчи на „жълто-черните“ спадат и по-опитните Йордан Христов, Мариян Огнянов, Томаш Иршак и вратарят Адам Стаховяк. В Ботев (Пд) сега не цари познатият финансов рай. Затова свежи приходи ще са добре дошли като допълнителни средства към бюджета. На Коматево обаче искат отборът да се представи по възможно най-добрия начин в първенството и за Купата, като на първо време целта е класирането в „Топ 6“. От друга страна, сериозни трансфери се осъществяват много по-трудно през зимата, отколкото след края на първенството. „В интервал от време проведох два разговора с изпълнителния директор на Ботев (Пд) Тервел Златев. Интересувах се дали да започна усилена работа за осъществяване на трансфер на някой от най-конвертируемите играчи в отбора. Той обяви пред мен, че клубът няма да продава свои футболисти през зимния трансферен прозорец. Знаете, че един трансфер не се финализира толкова лесно, нужна е целенасочена усилена работа в продължение на няколко месеца. В България наистина трябва да се осъзнае, че трябва да създаваме футболисти“, обяви пред „7 дни спорт" един от водещите ни футболни агенти.

„Меридиан мач“: Херо иска да пътува до Франция за играчи, но в Левски няма пари
Анонсираният за нов треньор на Левски Димитър Димитров усети и на своя гръб финансовата криза на „Герена". Специалистът, който трябва да поеме „сините" от януари, иска да пътува до Франция, за да търси нови попълнения за отбора. Това обаче вероятно няма да стане по финансови причини. Самият Димитров е осъзнал, че няма никакъв смисъл да намира нови играчи, които клубът по всяка вероятност няма да има пари да привлече. Припомняме, че специалистът вече търси нови попълнения на Левски зад граница. Той пътува за Холандия, където според сигурна информация на „Меридиан Мач" е харесал цели 8 футболисти. Плановете на Димитров са „сините" ръководители да намерят начин да се отърват от почти целия титулярен състав и от януари на тяхно място да бъдат взети споменатите 8 играчи от Холандия. Това със сигурност няма да стане, а по този начин за пореден път ще се постави под съмнение завръщането на Димитров в Левски.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки