1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Чичовото отново залепи ютията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Чичовото отново залепи ютията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Националният отбор по футбол на България достигна ново дъно, след като не успя да победи Малта в София – 1:1

Чичовото отново залепи ютията (ВИДЕО+СНИМКИ)
Националният отбор по футбол на България достигна ново дъно, след като не успя да победи Малта в София – 1:1. Гостите си тръгнаха с точка от Националния стадион, където се стекоха около 600 зрители. Те успяха да изравнят в началото на второто полувреме от дузпа за нарушение на Веселин Минев. Иначе дебютен гол в официален мач вкара Андрей Гълъбинов, който по-късно бе заменен от Пенев. Ивелин Попов, капитан, можеше да донесе победата също от бялата точка, но изпорти 11-метровия наказателен удар, отсъден за нарушение срещу Илиян Мицански.

Така, Любо Пенев, който отлепи ютията миналите квалификации, сега отново я залепи и то само няколко седмици, след като бе оставен на поста. Чичовото бе назначен преди точно 3 години и вече стана ясно, че няма какво повече да даде на националния отбор. А най-скандалното му решение днес беше, че замени най-добрия на терена Гълъбинов, който много по-рано трябваше да пуска. И въпреки че нападателят му показа, че заслужава място и че е типичен таран, какъвто иначе нямаме, Пенев си знае своето. Той остави на пейката и Сашо Тонев, който преди година и половина вкара хеттрик на Малта. А обичайните заподозрени Миланов, Манолев и Попов, околко които уж трябва да се прави отбор и уж да водят младите, показаха за пореден път, че върхът им е руското първенство. 

И един съвет към Пенев - за да се класираш, трябва да имаш положителен баланс в отделните двубои срещу директните ти съперници, каквито уж са ти Хърватия и Норвегия, а не да чакаш Азербайджан и Малта да измъкнат нещо от тях, за да ти поправят твои грешки. Когато се класирахме за последно - за Евро 2004, Пламен Марков би Белгия там и завърши тук наравно с тях, би тук Хърватска и завърши наравно с тях навън. Не коментираме мачовете срещу Естония и Андора тогава. 

Сега се борим за положителен баланс срещу Малта и Азербайджан...



Каквото и да е, след 4 мача сме 4-и с 4 точки. Хърватия и Италия са на върха с по 10, а Норвегия - с 9. 


 
 
Любослав Пенев започна с Георги Терзиев в отбрана и Андрей Гълъбинов на върха на атаката. На вратата бе Владислав Стоянов за разлика от мача в Осло, когато под рамката бе Николай Михайлов. Сашо Тонев, който вкара хеттрик на Малта през март миналата година, бе оставен резерва.

 
Нашите откриха рано. В 6-ата минута меко центриране на Попов бе свалено от Александров за Гълъбинов, който от съвсем близо с едно докосване успя да преодолее вратаря на Малта за първия си гол в официален мач за националния отбор. Досега той се бе разписвал само в контрола срещу Канада.  

 
Четири минути по-късно Гълъбинов можеше да вкара втори гол, но в опита си да прехвърли вратаря прати над вратата. Иначе овладя отлично ново подаване на Михаил Александров от фланга и чудесно обработи топката.

 
След известно затишие Гълъбинов избухна с греда. Преди първия половин час нападателят на Ливорно овладя на гърди центриране на Миланов и стреля от въздуха в наказателното поле, а топката се отби в напречната греда.  
 
В края на полувремето Малта изнесе играта по-напред и създаде главоболия на нашата защита. Първо силен удар на Фенех зашемети наш бранител. След това Брифа прати отблизо в ръката на Георги Терзиев, който беше в наказателното поле. Реферът правилно прецени, че не може да се отсъди дузпа, въпреки че гостите скочиха.

 
В началото на второто полувреме Малта стигна до изненадващ изравнителен гол. Веско Минев събори Файла в наказателното поле и реферът от Швеция посочи бялата точка. Потърпевшият не остави шансове на Владо Стоянов с удар в левия му горен ъгъл.
 
Пенев реагира и направи двойна смяна, но извади най-добрия на терена до този момент – Андрей Гълъбинов. На негово място влезе Илиян Мицански, а Маркиньос замени Георги Миланов.

 
Нашите можеха да си върнат водачеството, но фалциран удар с глава на Ивелин Попов срещна страничната греда.
 
15 минути преди края България получи право на дузпа, след като Робърт Мускат изрита Илиян Мицански в наказателното поле. Ивелин Попов още по-силно изрита топката високо над вратата на Малта. 

До края българският отбор опита да вкара гол с далечни удари и остри центрирания, които да бъдат засечени, но тактиката им не сполучи.
 
Така, България остана на 4-о място със само 4 точки от 4 мача, като подари 1 на Малта, които са 5-и. 


ЕП, Квалификации 2016, Група H

Поз Отбор М П Р З Г. Точки
1 Хърватска 4 3 1 0 9 10
2 Италия 4 3 1 0 4 10
3 Норвегия 4 3 0 1 3 9
4 България 4 1 1 2 -1 4
5 Малта 4 0 1 3 -6 1
6 Азербейджан 4 0 0 4 -9 0

 
 

 



 

 
ЦСКА 1948 ще спира победната серия на Крумовград

Крумовград приема ЦСКА 1948 в среща от 11-ия кръг на efbet Лига

В ЦСКА акцентират на тактическата подготовка преди Септември

ЦСКА продължава да се готви за предстоящия мач със Септември в събота

Двама от Славия аут за Черно море

Загорчич определи групата на Славия за домакинството на Черно море

Генчев: Сираков дойде в Дряново и ме убеди да подпиша с Левски

„В Левски пристигнах на 18“, спомня си треньорът на „сините“ Станислав Генчев

ЦСКА срещу Фратрия и столично дерби в осминафиналите за Купата на БФС при юношите

ЦСКА защитава своя трофей при старшата възраст, вижте пълния жребий

Станислав Генчев хвали Ивелин Попов (ВИДЕО)

Треньорът на Левски говори за Попето преди сблъсъка с Ботев (Пловдив)

Войната в Локомотив (Пловдив) - Епизод пореден

Помощниците на Любо Пенев атакуват Илко Пиргов с отворено писмо до медиите

Генчев: 99% от хората знаят кои са претендентите за титлата

Треньорът на Левски отказа да назове името на ЦСКА

Официално: Опитен испанец смени Ачиари в Берое

Клубът от Първа лига предприе изненадваща треньорска рокада след 1:0 над Славия