Малта ни взе точка с треньор на жени с едва шестото си реми навън от 52 години

Героят на малтийците гърми с допинг през 2012 година

Малта ни взе точка с треньор на жени с едва шестото си реми навън от 52 години
За 52 години участие в световни и европейски квалификации Малта само в 8 мача не пада на чужд терен. “Рицарите” се гордеят с две победи (виж таблицата), а в неделя по обречения си път към Евро 2016 постигнаха шесто равенство навън в историята

Малтийците започват в евроквалификации от 1962 г., а за световно - от 1971 г. Естествено без никога и да наближат класиране. Островитяните имат 95 мача за европейско (47 навън) и 92 - за мондиали (46 като гости). За въпросните 93 дуела на чужд терен малтийците само два пъти докопват ремита срещу по-сериозни отбори (настоящата България няма как да се брои за такъв). Това са Португалия през 1987-а и Унгария през 1989-а. Останалите пет “рицарски” подвига идват срещу нации, които никога не са играли във финални турнири на световно или европейско. Така че кървящият още български скалп влиза в тройката на челните постижения за футболното “джудже”.

А родният тим е единственият през ХХI век, който два пъти не смогва да бие Малта. Наричаните навремето “лъвове” играчи допуснаха 1:1 в световна квалификация на 12 октомври 2005-а, но поне не стана на родна земя, а на островчето.

През века Малта има на свой терен още 5 равенства в квалификации (с Грузия, Албания, Турция, Хърватия и Исландия) и една победа (2:1 с Унгария).

Гостът игра в София в неделя без трима наказани или контузени титуляри, начело с най-известния - нападателя Майкъл Мифсуд.  “Точката е напълно заслужена, резултатът е прекрасен и е от най-значимите в историята на отбора”, каза голмайсторът Клейтън Феила.

Малта има площ от 316 кв. км (208-о място в света) и население от 413 хиляди души (176-о място).

Героят на мача е наказван за допинг

Новият национален герой на Малта във футбола е наказван за допинг. През юни 2012 г. пипнаха Клейтън Феила от местния "Хибърниънс" със забранено вещество след мач с "Валета". А играчът тъкмо бе станал футболист №1 на Малта за сезона.

Пробата за ефедрин се оказа положителна. Националът се оправда, че е пил лекарство за грип, което съдържа веществото. Размина му се наказание за 2 години, извадиха го за 4 месеца за играта. После Феила обжалва, намалиха санкцията на 3 месеца и през октомври заигра отново.

Клейтън е роден на 8 януари 1986 г., ляв халф и ляв защитник. Играе в "Сейнт Патрик" (2002-2005) "Хибърниънс" (2205-2009), "Слиема" (2009-2011) и отново в "Хибс" от 2011 г. Има 40 мача и 3 гола за родината. Оценен е на 100 хил. евро от сайта "Трансфермаркт".
В малтийския национален отбор има само двама играчи със стойност над 100 000 евро. Вратарят Андрю Хог от гръцкия "Калони" е оценен на 450 евро, а нападателят Андре Шкембри от немския "Франкфурт" - на 800 000. Цената на защитника Райън Камилери е 25 000 евро. По регламент в България 50 000 лева трябва да плати всеки клуб, за да вземе юноша от друга школа.

Само трима от 14-те излезли за домакините в неделя са на стойност под 1 млн. евро по "Трансфермаркт".

Удари ни треньор на жени


В кариерата си Пиетро Гедин е водил само Малта (1993-1995 г. и от 2012-а) и женския национален тим на Италия (2005-2012 г.). Бил е помощник-треньор на "скуадра адзура" (1996-2005 г.).

Италианският специалист е на 61 г. И поне на неделния мач в София показа качества да води и националния отбор на България. Гедин хитро затвори фланговете с по двама, които сменяха местата си, и отряза крилете на домакините. Особено впечатляващо бе как диктуваше ритъма на дисциплинираните свои играчи. Когато се очакваше България да напира веднага след почивката, изведнъж Малта тръгна смело напред...

Ростислав РУСЕВ, "Труд"
Браво пренаписа историята на Копа Америка

Вижте с какво точно

Дешан обясни защо не е пуснал Мбапе срещу Нидерландия

Звездата на "петлите" не се появи на терена

ПСЖ с мераци да привлече халфа Жоао Невеш

В момента в ПСЖ играят цели четирима португалци – Гонсало Рамош, Витиня, Данило Перейра и Нуно Мендеш

Гранит Джака: Горд съм, че спечелихме срещу Унгария

Капитанът на Швейцария бе много щастлив от успеха

Официално: Бешикташ привлече Габриел Паулиста от Атлетико (Мадрид)

Той пристига като свободен агент

Роберто Мартинес: Няма друг играч като Кристиано в света

Селекционерът на Португалия се скъса да хвали звездата на тима

Еди Йорданеску обяви състава на Румъния за Евро 2024

Селекционерът на комшиите каза на кои футболисти се е спрял

Дешан ще се размине с уволнение дори и при провал на Евро 2024

Вижте подробности

Лига 1 на Франция ще претърпи финансов колапс заради Мбапе

Напускането на голямата звезда ще се отрази доста негативно

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки