1. Novsport
  2. БГ Футбол
  3. Сираков: ЦСКА живее с носталгия по военното минало

Сираков: ЦСКА живее с носталгия по военното минало

Легендата на Левски Наско Сираков даде обшир­но интервю за "Тема Спорт" в навечерието на вечното дерби. Бившият футболист и директор прави сравнение между сините и ЦСКА от някол­ко гледни точки

Сираков: ЦСКА живее с носталгия по военното минало
Легендата на Левски Наско Сираков даде обшир­но интервю за "Тема Спорт" в навечерието на вечното дерби. Бившият футболист и директор прави сравнение между сините и ЦСКА от някол­ко гледни точки. Сираков се връща и няколко го­дини назад, когато сините стопиха осем точки аванс на червените. Наско изказа любопитно мне­ние и за Гара Дембеле.

Г-н Сираков, ако направите две-три   тре­нировки, бих­те ли могли да участва­те в дерби­то?
- Аз се отказах преди   15 години, всичко с вре­мето си. Кол­кото и ностал­гично да гледам на­зад, годините и жи­вотът са неумоли­ми. Този, който не се съгласява с ре­алностите, рис­кува да получи много голям ша­мар. Аз си знам възможностите и състоянието. В момента не мога да играя даже и при ветераните. От един мач на малки вратички преди 15 дни още не може да ми се оправи ахилесът. 4 дни ходих като инвалид из къщи.

Е, понякога не си ли казва­те "Ако бях на терена"...
- Не. Виждам какво е нивото, но това са реал­ностите. Пове­чето хора, кои­то разбират от футбол, а те не са много в Бълга­рия, си дават яс­на сметка за каче­ството и мате­риала, с който се   работи. Колкото   и
да се опитват да ни заблужда­ват, да ни лъжат и говорят глу­пости - истината е ясна. При­казките са едно, но на всеки три дни трябва да излизаш на зеления правоъгълник и там всичко лъсва, не можеш да се скриеш.

Спомняте ли си колко побе­ди имате над ЦСКА? Лесно ли се бият червените?
- Знам, че като футболист имам само една загуба за първе­нство от ЦСКА - с 0:1 през есен­та на 86-а година. Това е ста­тистиката. Една загуба в мач, в който категорично бяхме по­добри, но паднахме. Това ми е за първенството, няма какво толкова да помня от пораже­нията (смее се).

А като началник?
- Имам загуби, но пак не са много. Най-много да са три-че­тири.

Каква е разликата да се настройваш като футболист и като директор за дербито?
- Като футболист не е имало нужда да се настройвам. В ин­терес на истината нашето по­коление чакахме с нетърпение мачовете с ЦСКА.

А сега не е ли така?
- Не мога да кажа, би трябва­ло да е така. Това са мачовете, в които наистина можеш да покажеш кой е по-добрият. Тези двубои са празници. Ако някой не го приема така, плаши се от тези сблъсъци и изпитва страх, по-добре да не играе.

Като директор виждали ли сте у някой футболист при­теснение или страх?
- Виждал съм, разбира се. Но съм се стремял по някакъв на­чин да настройвам играчите. Като директор е важно да на­караш състезателите да не се притесняват и да играят доб­ре, пък дори и да загубят. Във футбола все пак има победите­ли и победени.

Това ли е тайната? Всички казват, че когато Сираков влезе в съблекалнята, играчи­те стоят мирно и го гледат вочите и затова бият ЦСКА... Явно настройката за дербито е специфична.
- Имах щастието да работя с отбор и футболисти, които ми имаха огромно, доверие, то­ва съм го изградил по някакъв на­чин в тях. Срещал съм съмишле­ници на думите, които казвах. Знаех, че това, което им гово­ря, е така. Какво съм казвал и как съм го правил, е отделно. Сега не мога да го предам дос­ловно, а и много неща са ми ид­вали спонтанно. Те затова са хващали и дикиш.

Това, което казвам, го твърдят от червения спектър. Те все натякват -"Защо нямаме и ние един като Сираков да влезе в съблекалня­та и да ги мотивира?". Каз­ват го при всеки пореден ди­ректор на "Армията"...
- Много малко ме вълнува как­во говорят от червения спектър. Това е техен проблем. Мисля, че в историята на ЦСКА има огромни личности - и като футболисти, и като хора в жи­вота. Това, че не им е дадена възможност да се реализират на такива постове, е проблем на ЦСКА, а не мой. Има хора, ко­ито адски много уважавам в този отбор.

А кои са тези, които могат да бъдат спортни директори там, а не им е даден шанс?
- Никога не бих го казал, защо­то може да ме послушат и да ги направят шефове. А това ще е лошо за Левски.

Защо според вас публиката на вечното дерби сериозно на­маля?
- Преди 3 години, когато изоставахме с 16-17 точки от ЦСКА, имахме средна посещаемост от 10 хиляди души. Сега с кризата, мризата... Това са при­казки за балъци. Качеството на продукта, който предлагаш -това е важното. Хората тога­ва отиваха и гледаха Левски, за­щото знаеха, че отборът се раздава във всеки мач, играе за удоволствието на хората по трибуните. Затова те много пъти си тръгваха от стадиона с аплодисменти, макар и след загуба. Това е показателното. Не можеш да идеш на някой да му дадеш пари, за да ти ръкопляска. Трябва да показваш, да имаш качества и хората ще те оценят. Като нямаш - ходят по хиляда човека. Това е истина­та.

А защо в ЦСКА е като гене­тично заложено това, че тях­ната публика не ги интересу­ва красивата игра, а да взе­мат победата? И при загуба не аплодират, а си освиркват отбора.
- Това е въпрос на изграждане на ценностна система, на мо­рал към отбора ти. Огромна е разликата между публиката на Левски и тази на ЦСКА. Това е насаждано през годините. Мно­го хора си живеят с носталгия­та по военното минало на ЦСКА, когато те обираха всич­ко най-добро от България, без да питат, и когато едва ли не по нареждане трябваше да пе­челят. Само че тези години безвъзвратно отминаха и няма да се върнат.

Защо в последните години единият отбор не може да бие другия с голям резултат, а все се стига до измъчени успе­хи или равенства? Дори и по вашето време със Станимир Стоилов, когато имаше лаф, че "в София има задръстване, защото ЦСКА не може да мине центъра", това пак не се слу­чи?
- Тогава спечелихме само с 1:0. Този двубой се игра между двата ни мача с Шалке. Ние иг­рахме през цялото време на ед­на врата, а ЦСКА не ни застра­ши по никакъв начин. При всич­ки положения у нас имаше много напрежение, защото ЦСКА во­деше с доста точки, а тъкмо ги бяхме настигнали. Ако вземехме мача, ги изравнявахме. Нормал­но е и без да казваш на футбо­листите, те да калкулират по време на срещата силите си. Бяха се изразходвали максимал­но преди това срещу Шалке, по­ведоха на ЦСКА, контролираха двубоя и го изиграха суперпрофесионално. След това ги чака­ше тежко гостуване в Герма­ния.

Нека пак се върнем към дер­бито, което бе между двата мача с Шалке (б.а. - пролетта на 2006 година -1:0 за Левски). Защо анализаторите от чер­вения лагер смятат, че тога­ва е станал "трансфер на титлата", какво е направил Йешич, какво не е направил...
- Не мога да се занимавам с всеки глупак в България и да му коментирам думите. Мога да говоря по футболни въпроси, по които съм на мнение, че имам достатъчно знания. Оттам на­татък кой какво си мисли, не ме интересува. Никога не съм пла­щал данък обществено мнение. За какво подаряване на титла­та става въпрос, след като ЦСКА на Нова година си разпро­даде половината отбор и няма­ше нищо общо със състава от пролетта. А ние бяхме набрали скорост и играехме най-добрия футбол в България. И то с мно­го голяма разлика от предлага­ния от останалите. Такъв фут­бол трудно ще се види в следва­щите десетина години у нас. Тогава се случи най-логичното нещо - най-добрият отбор спе­чели титлата. Нищо повече.

А според вас тази зима въз­можно ли е да се случи нещо подобно?
- Между Левски и Литекс има директен мач на „Герена". Това е огромен плюс. Левски има най-лесната програма и това до го­ляма степен изравнява шансо­вете. Вече казах, че първен­ството ще е надбягване между два коня. Трудно е да се правят прогнози на базата на контро­лите, несериозно е, не бих се на­ел. Трябва да се изиграят поне 2-3 срещи, да видим Левски в дербито. Литекс почва с тежък мач в Перник... Може още след първия кръг да се окаже, че титлата е във въздуха. Има го и другото - Левски бърка, а Ли­текс бие. Тогава шансовете на ловчанлии стават огромни. Да не забравяме атмосферните и теренните условия. Защото на базата на тях може да стане интересно. На много от места­та игрищата са лоши и това изравнява възможностите на отборите.

Превъзхожда ли Левски ЦСКА с футболистите си? Какво мислите, като ги срав­ните по постове и по линии?
- Мисля, че Левски на този етап превъзхожда във всяко ед­но отношение ЦСКА. В момен­та червените са много слаб отбор. Това не го казвам, за да ги обиждам или засягам. Това е, което виждам и мисля. Като гледам кои са им водещите футболисти, ми настръхва малкото останала коса по гла­вата. В ЦСКА повечето от нас­тоящите футболисти преди пет години нямаше да бъдат и резерви в този отбор. Но вина­ги има едно "но", когато става
въпрос за вечното дерби. Cцeнарият, който мисля, че ще ви­дим в събота, ще наподобява мача, към който ме върнахте и бе между двете срещи с Шалке. Ще се играе на една врата и ЦСКА пак ще бъдат "опълченци­те на Шипка". Но сега смятам, че в нападение червените имат бързи футболисти, кои­то могат да създадат пробле­ми с оглед на факта, че в Левс­ки защитата е най-слабото звено.

Много коментирана темаот феновете на Левски е пра­вилно ли е върнат Сержиньо Грийн в защита, след като ве­че се бе сработил с Гаджев в центъра на халфовата линия. Вие какво мислите?
- Не е правилно аз да комен­тирам подобно решение. Има треньорско и спортно-техни­ческо ръководство. Не знам кой прави състава на Левски, защо­то много коментари се чуват, но има щаб, който е преценил това. На базата на показаното на терена и резултатите мога да дам оценка за тази рокада. Тя може да се окаже изключително полезна и успешна. И тогава всички трябва да ги поздравим за това решение.

А какво трябва да се случи, за да бъде подобрен рекордът от 7:1 ? Едните да станат още по-силни, а другите още по-сла­би ли?
- Според мен едните трудно биха станали по-слаби. Малко ми се вижда невъзможно, защо­то те са достатъчно слаби. Но също така не вярвам, че и други­те ще станат много по-силни. Мисля го на базата на полити­ката, която водят двата от­бора.

А очакваш ли някакво сбли­жаване в класите на двата отбора в близките две-три години?
- Ако политиките на клубове­те продължават да бъдат та­кива, мисля, че разликата ще се запази в това отношение -ЦСКА ще си бъдат слаби, а Левс­ки по-добри.

А ако Левски продаде Гара Дембеле?
- Ако не намерят достоен за­местник, ще станат по-слаби, а според мен трудно ще наме­рят. Това е футболист, който прави разлика в българското първенство, не че е някакъв извънземен играч.

Като директор как се про­цедира с такива лоши харак­тери? Той стигна дотам, че в момента ходи с охрана...
- Не мога да кажа... Щом са му сложили охрана... Нали на звез­дите на Запад винаги им слагали охрана...

Едно е, ако искаш да си нае­меш, а друго да ти сложат.
- Много пъти съм го казвал. Такива проблеми с мои играчи не съм имал. Спомняте ли си да съм имал? Аз съм ги решавал по един или друг начин.

Но явно Гара е извън сцена­рия и е доста буен?
- Няма хора извън сценария, това са несериозни неща- За всеки проблем има решение. Въпросът е да го намериш и да го вземеш. Това е философията.

Сигурно в Левски са се опит­вали да го вразумят, но явно му пада пердето, като пийне повечко...
- Значи не са го направили дос­татъчно добре вразумяването. То е еднократно - или си взимаш поука или не. 
Бивш треньор на ЦСКА и Локо Пд поема Хебър

Бруно Акрапович ще бъде новият наставник на „зелените“

Ивелин Попов намекна, че Станислав Шопов се завръща в Ботев (Пловдив)

Вижте какво написа Попето за халфа на ЦСКА

Повече от 14 000 зрители ще подкрепят националния отбор тази вечер

Повече от 14 000 билета са продадени до този момент за мача между България и Люксембург от Лигата на нациите

Пирин без двама в Берковица

Пирин Благоевград гостува на третодивизионния Ком Берковица в двубой от първия кръг на Sesame купа на България

Антон Велков с първа победа начело на Локомотив София

Това се случи с 3:2 при контролната среща със Септември София

Националите по футбол ще почетат Кирил Маричков и Атанас Драмов

Преди и по време на мача между България и Люксембург ще бъде отдадена почит на двама забележителни българи

Община Варна няма да отпусне желаните пари на Спартак

На този етап Община Варна няма да гласува и отпусне желаните 500 000 лева, за да обезпечи Спартак до края на годината

Локомотив Пловдив и Арда не излъчиха победител в контрола

Локомотив Пловдив и Арда завършиха наравно 1:1 в контролна среща

Пропадна заседанието на УС на Спартак Варна

Управителният съвет на Сдружение „Спартак 1918“ свика извънредно заседание, което не се проведе