Шок! И Бразилия изхвърча от Копа Америка след загуба с дузпи от Парагвай (ВИДЕО)

Скъпоплатените звезди на Селесао не можаха да вкарат нито една дузпа от 4 опита, вратарят Вилар герой за "гуараните"

Шок! И Бразилия изхвърча от Копа Америка след загуба с дузпи от Парагвай (ВИДЕО)

Шокиращо Бразилия последва съдбата на домакина Аржентина и отпадна на четвъртфиналната фаза на турнира Копа Америка. Селесао показа ужасна концентрация при дузпите и не можа да вкара нито една дузпа от 4 опита, а в герой за „гуараните” се превърна стражът Хусто Вилар, който спаси две дузпи и куп чисти голови положения в редовното време на двубоя.

Бразилците имаха пълно надмощие в редовното време и могат да винят единствено себе си, че не можаха нито веднъж да прокарат топката в мрежата на направилия мача на живота си тази вечер Хусто Вилар. Страхотната игра в защита и пълното себераздаване на терена се оказаха голямото оръжие на Парагвай, а по-зравите нерви при изпълнението на дузпите им осигуриха място на полуфинал.

Така за първи път в историята на надпреварата на Южна Америка нито Бразилия, нито Аржентина ще бъде сред най-добрите 4 отбора на континента, а Селесао се сгромоляса точно по примера на домакина Аржентина и не се справи с напрежението при дузпите. Играчите от родината на футбола останаха изключително разочаровани от поражението и проваления шанс за нов триумф на Копа Америка, което ги накра да напуснат стадиона в Ла Плата с наведени глави.

Както се и очакваше Парагвай приложи своя много дефанзивен стил на игра още от първите минути. Бразилия владееше топката в големи периоди от мача, но липсата на скорост и изненада в атаките правеше набезите на „златистите” лесно предвидими и защитата на „гуараните” се справяше добре.

Първата голова възможност дойде в 8-ата минута, когато Пато получи отляво на тъчлинията, проби добре към наказателното поле и даде остър пас към Неймар. Звездата на Сантос нанесе много силен удар, но се подхлъзна точно преди да бие и топката отлетя високо в аут.

В следващите минути действията се развиваха в много бавно темпо, а битката по терена се водеше буквално за всеки сантиметър. Поредица от няколко опасни влизания на парагвайците в краката на Неймар взеха страха на звездата на Сантос, а Вера получи заслужен жълт картон.

В 26-ата минута се откри нов шанс пред Неймар. Дарио Верон изчисти лошо една топка, тя попадна в Гансо, който намери Неймар, но ударът на младия бразилски нападател отиде в аут. В 32-ата минута Лусио пропусна най-чистото голово положение през първата част. Андре Сантос центрира от фаул, топката стигна до защитника на Интер, който засече добре, но Хусто Вилар показа страхотен рефлекс и спаси. При удара стражът се контузи, защото кълбото срещна слабините му. 5 минути преди почивката самият Андре Сантос се озова на голова позиция. Рамирес напредна добре и изведе левия бек на Фенербаххче сам срещу вратаря отляво, но Сантос стреля с все сила над вратата на Парагвай. Това бе и последното интересно положения за първото полувреме.

Втората част започна пак с постепенни атаки на 5-кратния световен шампион. В 49-ата минута бразилците имаха нов уникален шанс да открият резултата. След няколко чудесни паса в наказателното поле на „гуараните” Неймар стреля, топката преодоля вратаря Вилар, но е и Торес, който изчисти пред голлинията. Отново Неймар нямаше късмет 6 минути по-късно, когато премина като на парад през няколко бранители и шутира, но топката мина на сантиметри от дясната греда. Минута по-късно „гуараните” претендираха за дузпа. Нелсън Валдес премина покрай Андре Сантос и бе фаулиран, съдията вдигна жълт картон на бранителя, но прецени, че нарушението е било извън наказателното поле. След още 2 минути Майкон също бе декориран в жълто за непозволени действия срещу неуморния на левия фланг Естигарибия.

Малко повече от час игра бе изминал, когато Гансо намери Майкон на десния фланг, футболистът на Интер центрира за Робиньо, но ударът му излезе в аут. В 64-ата минута Барето също видя жълтия картон само минута след като се появи на терена за Парагвай. В 67-ата Лусио и Майкон направиха много добро двойно подаване, централният защитник подаде на Гансо на границата на наказателното поле, той стреля, но Вилар със страхотна намеса изби в корнер. Нов голям пропуск за Бразилия в 73-ата минута – Неймар шутира от пряк свободен удар, топката се озова в Алешандре Пато и той стреля мощно от няколко метра, но непреодолимият тази вечер Хусто Вилар отново отрази с фантастично спасяване.

10 минути преди края на редовното време Мано Менезеш направи и първата промяна в състава на Селсао – Фред, който вкара точно срещу Парагвай в груповата фаза, се появи на терена на мястото на много активния, но неефективен Неймар.

В 82-ата минута Пато на два пъти пропусна да донесе победата за Бразилия. Първо той бе изведен перфектно от Робиньо, отправи удар, но Вилар за пореден път спаси своите, след спасяването Патока се опита да довкара с глава, но не уцели рамката на вратата и топката излезе в аут.

В 84-ата Вилар бе преодолян след корнер и удар с глава на резервата Фред, но на голлинията добре беше застанал Барето, за да запази мрежата на „гуараните” суха. До края на редовното време Парагвай удържа натиска на Бразилия и мачът влезе в продължения.

В продълженията играта на нерви продължи, но играчите на двата тима си спретнаха масово меле три минути преди края на първото продължение. В цялата ситуация Алкараз и Лукас Лейва се оказаха големите грешници, които получиха директни червени картони от съдията. Така численото равенство на терена се запази, но отборите вече имаха по 10 души на терена.

Менезес се опита да раздвижи играта на Селесао във второто продължение като направи третата си последна смяна – Елано замени разочаровалия тази вечер Алешандре Пато. Вместо това обаче, Парагвай можеше да сътвори изненадата в края на продълженията, но пропусна две много добри възможности. Първо Валдес стреля с едно докосване от границата на наказателното поле в 117-ата минута, но не уцели вратата, а минута преди края Естигарибия центрира прекрасно, но съдията отсъди засада и спести нови главоболия на бразилците. Така се стигна до изпълнението на дузпи:

При рулетката на дузпите нещата не потръганаха за Бразилия от самото начало. Елано изпълни една от най-лошите дузпи в големи мачове и прати топката няколко метра над вратата на парагвайския страж. Барето върна жеста и също не уцели рамката, а Тиаго Силва направи трети пореден пропуск след много добра намеса на героя Вилар. Естибаригия счуип икаръка за Парагвай и реализира първа дузпа за 1:0 за „гуараните”. Андре Сантос продължи кошмара за звездната селекция на Бразилия, след като Вилар пак бе непобедим между гредите и спаси шута му. Риверос затвърди преднината на Парагвай за 2:0, а

Фред окончателно закопа Селесао с 4-ти пропуск от 4 опита за фаворита в турнира. По този начин бразилците изхвърчаха от турнира без да отбележат нито една дузпа и след 2:0 Парагвай чака победителя от последния четвъртфинал между Чили и Венецуела за място на финала.

Бразилия 0:2 Парагвай (след дузпи)

Бразилия 0:0 Парагвай (в редовното време и продълженията)

При дузпите:
Елано – пропуск (аут)
Барето – пропуск (аут)
Тиаго Силва – пропукс (Вилар спасява)
0:1 Естигарибия
Андре Сантос – пропуск (Вилар спасява)
0:2 Риверос
Фред – пропуск (аут)

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки