Черно море и адмирал Спасов триумфираха в Бургас с втори трофей за два месеца и половина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Моряците се наложиха минимално над шампиона Лудогорец за историческата победа

Черно море и адмирал Спасов триумфираха в Бургас с втори трофей за два месеца и половина (ВИДЕО+СНИМКИ)
Черно море спечели историческата си първа Суперкупа на България, след като се наложи с 1:0 над Лудогорец в мача за отличието в Бургас, където само два месеца и половина по-рано вдигна и първата си Купа на България. Великолепен гол на Мехди Бурабия в 15-ата минута се оказа достатъчен.
 
Черно море демонстрира повече футболни достойнства през първото полувреме и заслужено водеше в резултата на почивката. След чудесния гол на Бурабия от воле, за което вина носеше и Владо Стоянов, Живко Петков пропсна да удвои от чиста позиция. Лукас Саша пропусна най-чистото положение за Лудогорец.
 
Веднага след почивката Китанов се намеси впечатляващо при удар с глава под гредата на Препелица. Играта загрубя значително и през втората част футбол почти нямаше. Кафу не успя да дебютира с гол, тъй като преди точния удар бразилецът беше в засада.
 
Лудогорец загуби втори мач за Суперкупата в своята история и остана със двата си трофея от 2012 и 2014 г. А Черно море стана седмият притежател, като това бе единствената купа, която не бе акостирала във Варна.
 
Първата възможност обаче беше за Лудогорец. Рикоширал удар на Марселиньо от фронтална позиция премина близо до сглобката.

 
 
6 минути по-късно Черно море откри. Стефан Станчев получи на десния фланг и центрира веднага в „мъртвата” зона между дузпата и чертата на наказателното поле, откъдето завърналият се в състава на „моряците” Мехди Бурабия изпрати от воле между ръцете на Владо Стоянов.
 
Минута по-късно играчите в сини фланелки можеха да удвоят, но изведеният с висок пас зад цялата защита на Лудогорец Живко Петков прати по диагонала встрани.
 
Никола Спасов трябваше да извършва принудителна смяна след 25 минути игра. Траян Траянов отстъпи мястото си на Жиньо.
 
След първия половин час Лудогорец изпусна най-чистото си положение. Лукас Саша беше изведен с копване от Марселиньо и опита да прехвърли вратаря, но сантиметри не му достигнаха да изравни.

 
 
Играта продължи равностойно, като Стефан Станчев се намеси решително в последния момент при опит на Кишада в добавеното време на първата част, блокирайки удара от наказателното поле.
 
С подновяването на играта вратарят на Черно море Георги Китанов се изяви с изумителен рефлекс, вадейки с една ръка удар с глава под гредата на Препелица.
 
Мачът се изпъстри с множество грубости. Реферът Тодоров нашари отборите с картони. До 66-ата минута декорираните футболисти бяха 10.
 
Чак в 78-ата минута след влизането на Кафу и Лукоки играта на Лудогорец се раздвижи, като първият дори изравни, но бе отсъдена засада, каквато имаше наистина. Кафу имаше още една възможност, но стреля слабо с глава в ръцете на Китанов.
 
Разградчани доиграха мача с 10 човека, тъй като Вандерсон напусна принудително при извършени три смени.

 
Така, Лудогорец не успя да се изравни по Суперкупи с Левски. Сините са печелили три пъти отличието - през 2005, 2007 и 2009. Рекордьор по трофеи е ЦСКА, който е триумфирал цели 4 пъти с отличието (1989, 2006, 2008, 2011). Армейците са били подгласници веднъж - през 2005 година. Черно море се присъедини към още три отбора, които са имали честта да вдигнат тази купа. Това са Литекс, Берое и Локо Пд - по 1 път. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки