1. Novsport
  2. Други спортове
  3. Новата ни надежда в гребането отказва на САЩ, иска си българското знаме

Новата ни надежда в гребането отказва на САЩ, иска си българското знаме

Треньорката на медалистката от световно и европейско Десислава Георгиева: Ако имаме успехи, те ще се дължат на Свилен Нейков и Румяна Нейкова

Новата ни надежда в гребането отказва на САЩ, иска си българското знаме
Новата голяма надежда на българското гребане при жените Десислава Георгиева показала амбициите си и огромни надежди да печели успехи за България, още преди да дойдат настоящите и големи постижения. През уикенда Деси спечели бронзов медал от световното първенство за юноши и девойки на олимпийския канал в Рио, а преди това завоюва сребърен медал на европейското първенство. И то не скиф – дисциплината, в която и до днес най-доброто постижение в историята е българско, записано от олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова.
 
17-годишната Деси и треньорката й Стойна Пенелова не успяха да сдържат сълзите си при посрещането им на летище София след постижението в Бразилия. „Ние сме много щастливи, че успяхме да зарадваме всички от едно толкова далечно място като Рио. И при такова посрещане на летището в София – направо се разплакахме и двете с Деси. Особено след като видяхме на летището, че ни чакаха дечица от отбора („Черпоков”), като видяхме радостта в очите им. Чакаха ни Свилен Нейков и Руми Нейкова с малкия им син Марио. Като го видяхме с рози за нас, пак ни тръгнаха сълзи”, споделя емоциите Стойна Пенелова.
 
„Всъщност Свилен Нейков и Румяна Нейкова са хората, на които дължим постиженията си”, продължава треньорката. „Те ни помагат. Методиката за тренировките е изцяло на Свилен Нейков. Аз съм му се доверила изцяло. Вярваме си взаимно. И ако имаме успехи, това са хората на които ще се дължат изцяло. Знаете, че в това отношение Свилен Нейков е най-добрият. Десито много го обича и му вярва. А когато хората си вярват безрезервно, няма как нещата да не се получат”, добавя Пенелова.
 
Запитана какво да очакваме от Десислава в дисциплината, в която най-доброто време за всички времена се държи именно от Руми Нейкова, Стойна Пенелова отговаря: „И самата Руми го каза, че очаква от Деси да подобри нейния рекорд. Ще работим усърдно заедно и се надявам ние да сме хората, които да подобрим рекорда на Руми, а не някой друг. Най-вече и след като самата Руми ни помага. За бъдещето на Деси мога да кажа само, че е изключително трудолюбиво момиче и вярвам, че нещата ще се случат. Амбицирана е. Желанието й е огромно. Говорили сме много. Има предложения от университети в САЩ. Искат да я вземат там, за да се състезава за Америка. Но тя категорично отказва. Иска да се състезава за България, иска си нашето знаме. Няма по-хубаво от това!”
 
„Догодина Деси минава във възрастова група до 23 години, излиза от тази на девойките. Като първа година няма да е много лесно. Реално е през нея да не сме сред първите. Разбира се, нищо не може да се каже със сигурност. Но е важно да работи и да подобрява своите времена. Да тренира здраво. И ако не следващата, от по-следващата година, очаквам да сме на челно място сред най-добрите”, завършва треньорката на Десислава Георгиева.
    
Глушков даде старт на второто издание на крос „Скалите“

Министърът на спорта впечатлен от организацията на надпреварата в Белоградчик

Две титли и общо 11 медала спечелиха българите от международния турнир по бадминтон в София

Добро представяне на българските бадминтонисти

Четири гимнастички от ансамбъла спират със спорта

Новината обяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева

Стефани Стоева спечели титлата на международния турнир по бадминтон в София

На финала Стефани Стоева постигна успех над третата поставена Гергана Павлова

Налбантова е 4-а поставена на Световното първенство по бадминтон до 19 г.

Шампионатът ще се проведе от 7 до 13 октомври в Нанчан (Китай)

Изненада! Отмениха световния рекорд на Цанко Цанков

Преплува ли в крайна сметка Цанко 120 км по Дунав?

Стилияна Николова: Подобно нещо няма как да се забрави

Два месеца след Олимпиадата тя отново е в залата

Сестри Стоеви стигнаха полуфинал на международния турнир в София

На 1/2-финалите ще играят още Михаела Чепишева/Цветина Попиванова и Таня Иванова/Гергана Павлова

Антон Коджабашев за втори път фалира българските щанги

Насар оглави опозицията, която да спасява спорта