Литекс надви трудно "орлетата" благодарение на познат герой (ВИДЕО+СНИМКИ)

Асприля вкара 4-ия си гол за сезона за 1:0, първа победа за Регекампф, Тони Тасев изпусна дузпа за Пирин

Литекс надви трудно "орлетата" благодарение на познат герой (ВИДЕО+СНИМКИ)
Литекс поведе еднолично в А група след много труден успех с 1:0 над последния Пирин в първа среща от 5-ия кръг. Данило Асприля донесе първи успех на новия наставник Лауренциу Регекампф начело на ловчанлии с гол преди почивката, негов четвърти за сезона, а Тони Тасев сам изработи и пропусна дузпа за „орлетата” след почивката, а при добавката Стилиян Николов от 5-6 метра нe нацели вратата.

Така ловчанлии вече имат 11 точки и водят с 3 на върха преди мача на Берое (8), който е домакин на Черно море в този кръг. Пирин пък вече в 4 поредни срещи от шампионата няма отбелязан гол, което си остава най-големият проблем за тима на Неделчо Матушев, чийто стол се клати.

Началото на мача в Ловеч беше мудно, а агитката на Пирин от около 13-14 човека зае мястото си в сектора за гости в 7-ата минута и веднага озвучи стадиона с песни за „орлетата”.

Йонсен не сполучи при опит да прехвърли вратаря Костов с глава, после Рохас центрира от свободен удар в 11-ата минута, капитанът Страхил Попов не бе опазен, но с глава стреля над целта.

Тошев водеше атаката на Пирин, но „орлетата” отново изглеждаха беззъби в атака и всичките им опити за гол се изчерпаха с два далечни удара на Еденилсон Бергонси, който за първи път бе титуляр в новия си тим. Първият удар на бразилеца мина опасно покрай близката дясна греда, а вторият едва се търкули по земя до ръцете на вратаря.

Литекс поведе с първата си реална възможност за гол. Арсенио като на шега се шмугна между Богомил Дяков и Благой Наков, стреля фалцово по диагонала, Костов изби, но отдясно Асприля бе точен с добавка в близкия ъгъл – 1:0 в 31-ата минута.

Още преди гола Якимов получи контузия в глезена, опита да продължи, но след гола на два пъти се свлече в болки на тревата и бе заменен от Тони Тасев още в 36-ата минута.

Тасев набързо изкара жълт картон на Иван Горанов на фланга, а Антон Костадинов си играеше с огъня след грубо влизане, направено след като вече имаше картон.

Регекампф смени висящия с картон Горанов на почивката, а Пирин бе доста по-активен в началните минути на втората част. Асприля опита да вкара с впечатляващ рейд, както го стори срещу Лудогорец и Монтана, но Стилиян Николов спокойно го пресрещна в наказателното поле и успя да го спре.

След час игра Рохас центрира наглед безобидно отляво, Костов въобще не опита да се намеси, а топката срещна напречната греда и само късметът спаси младежкия национал от втори гол.

Пирин нямаше как да има по-добра възможност да изравни от дузпата, която получи в 64-ата минута. След бърз контра Маркиньос пусна вдясно, топката стигна до Тони Тасев, който чукна покрай Гълъбов и бе съборен, а съдията Георги Давидов след леко замисляне посочи бялата точка. Потърпевшият Тасев се зае с дузпата, но би много слабо по земя почти в центъра, Баривиера изби, Стилиян Николов първи притича до кълбото и някак успя да не нацели вратата от 5-6 метра.

Този голям пропуск сякаш обезкуражи „орлетата”, въпреки че Маркиньос и Хаджииванов се появиха в игра.

Последва серия жълти картони за Богомил Дяков, Петрус Бумал и Юлиян Попев. В края Литекс изпусна два чудесни шанса да убие интригата – първо вратарят Костов увисна, но Милчо Ангелов не се възползва с глава, а после пак Ангелов получи пас вляво от Асприля, остави Сандев с финт на земята, но друг защитник блокира удара му.

Пирин си остана само с една точка и един вкаран гол на дъното в елита, а следващата седмица е домакин на шампиона Лудогорец. Литекс пък го чака гостуване на Славия в 6-ия кръг.

А ФГ 15/16

ПО   Отбор М П Р З Голове Г. ТО
1 0 Литекс 5 3 2 0 8:4 4 11
2 0 Берое 4 2 2 0 3:1 2 8
3 0 Славия 4 2 1 1 6:1 5 7
4 0 Лудогорец 4 2 1 1 6:5 1 7
5 0 Монтана 4 1 2 1 8:3 5 5
6 0 Левски 4 1 2 1 4:5 -1 5
7 0 Ботев Пд 4 1 2 1 3:8 -5 5
8 0 Черно Море 4 1 1 2 4:5 -1 4
9 0 Локо Пд 4 0 2 2 3:7 -4 2
10 0 Пирин 5 0 1 4 1:7 -6 1

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки