1. Novsport
  2. Световен футбол
  3. ФИФА иска да повиши стандарта на професионалните футболни клубове

ФИФА иска да повиши стандарта на професионалните футболни клубове

ФИФА ще разработи нова универсална система за лицензиране, която ще влезе в сила до края на 2016 година

ФИФА иска да повиши стандарта на професионалните футболни клубове

Професионалните футболни клубове в световен мащаб ще трябва да отговарят на минимални стандарти за сигурността на стадионите си, поведението на феновете си и развитието на детско-юношеските си школи, ако искат да участват в определени международни турнири, съобщиха от ФИФА.

Клубовете също така ще трябва да бъдат по-прозрачни за собствениците си и да позволяват независим одит на техните финанси.

Съоръженията за футбол в много части на света са в окяано състояние в сравнение със стадионите на големите клубове, които са като произведения на изкуството. Дори в Европа по-малките отбори често играят на лоши терени, а много от тях имат трудности да плащат на време на футболистите си.

Поради тази причина ФИФА ще разработи нова универсална система за лицензиране, която ще влезе в сила до края на 2016 година. Обновената система ще оценява клубовете по пет основни критерии - спортен, инфраструктурен, административен, юридически и финансов. По всеки един от тях ще има минимални изисквания, които трябва да бъдат покрити за получаване на лиценз.

"Клубовете ще трябва да отговарят на определените минимални стандарти, ако искат да участват в международни турнири. Те ще трябва да инвестират в тренировъчни съоръжения, да приемат независим одит на финансите си и да бъдат по-прозрачни по отношение на собствениците си. Силни клубове означават по-здрава основа за развитието на световния футбол. Лицензирането е изключително важна част от повишаването на професионалните стандарти", съобщиха от ФИФА.

Новата система ще задължи клубовете да развиват собствени юноши, да имат "сигурни и комфортни" стадиони, да разчитат на квалифицирани треньори и медицински щаб.