Обявиха как ще развиват детско-юношеските школи (видео)

БФС събра всички директори на детско-юношески школи в България, за да ги запознае с проекта "Единна методика за обучение и развитие на младите таланти в българския футбол"

Обявиха как ще развиват детско-юношеските школи (видео)
Българският футболен съюз събра всички директори на детско-юношески школи в България на едно място, за да ги запознае с изработения проект "Единна методика за обучение и развитие на младите таланти в българския футбол". Проектът стъпва на базата на най-високите постижения в тази област в Холандия, Германия и Швейцария, като за прилагането му в България и адаптирането му към родните условия в последните 6 месеца се грижи екипът на заместник-директора на Треньорската школа Юри Николов и директора на Направление "Детско-юношески футбол" към БФС Пламен Михов.
 
По време на презентацията на проекта стана ясно, че от най-ранна възраст трябва да се започва с по-малки размери на терените, топките и формата на играта. И вече като се стигне до 14-15-годишна възраст, трябва да се пристъпва към същинския футбол.
 
 
Например големината на топките трябва да бъдe размер №3 в най-малките възрастови групи, a терените да бъдат с големина 20х12, а децата да тренират един на един, двама на двама или трима на трима. Същото се отнася и за физическите натоварвания. Преди пубертета не е хубаво да се тренира за сила, посочи Юри Николов, който води презентацията.
 
В школите на Аякс, Барселона и в Германия се прилагал именно този принцип. В Холандия играели от 11-12-годишна възраст на по-големи терени. По този въпрос директорите на родните школи ще изразят мнение в дискусията как да се приложи в България.
 
Предложено бе при различните възрастови групи да се заимстват схеми на игра каквито се налагат в академията на Барса, например 14-15-годишните да използват формация 4-3-3.
 
Иначе броят на тренировките постепенно трябва да се увеличава според възрастовите групи. Но да се набляга на играта с топка във всички, подчерта Николов.
 
Също така трябва да има сходни характеристики между тренировъчния процес и самите мачове, за да може по-лесно да се прилагат практиките.
 
От самото начало на презентацията се подчерта, че играчите трябва да бъдат оценявани по време на играта, на игровите упражнения, а не на тестовете. Трябва да се прилага комплексен метод, т.е. физическа, тактическа, техническа и психическа подготовки.
 
 
Не на последно място трябва да има уважение и респект между играчите. Треньорът също трябва да учи възпитаниците си на уважение, да бъде педагог, обявиха от Направление „Детско-юношески футбол” към БФС.
 
На децата трябва да се вдъхва увереност, лидерство, манталитет на победител и да се насърчават да изразяват индивидуалните си идеи за играта.
 

Гореизброените практики задължително ще се прилагат във всички национални гарнитури, докато за школите на клубните отбори са само препоръчителни и нямало да има контрол. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки