1. Novsport
  2. - Българи в чужбина
  3. Грозданов: Треньорите ни получават повече уважение в чужбина и подигравки в България

Грозданов: Треньорите ни получават повече уважение в чужбина и подигравки в България

"И имайте предвид, че треньорите не работят в най-големите първенства", каза той

Грозданов: Треньорите ни получават повече уважение в чужбина и подигравки в България

"В последно време в общественост витаят въпросите: „Защо българските треньори имат успехи извън България?" и „Защо не могат да се реализират добре в собствената си страна?" Ще се спра на няколко причини, за да обясня защо е така, като подчертавам, че говоря не само от свое име като председател на Асоциацията на треньорите по футбол, но и от името на всички колеги.

 

Една от основните причини българските треньори да са по-успешни в чужбина е, че условията там са на много по-високо ниво, отколкото тук. И имайте предвид, че треньорите не работят в най-големите първенства. Дори и в държави, които не са сред най-напредналите във футбола, те срещат много по-добро отношение и уважение. Да не говорим за теренни условия, финансови условия, организацията в клубовете им. Отношението на обществеността към тях също е много по-различно, пази им се авторитета. Когато тези неща са налице резултатите идват. И веднага ви давам примери. Видяхте какъв голям успех постигна Станимир Стоилов като вкара Астана в Шампионската лига. Него многократно го иронизираха в България за това, че говореше за „правилен футбол". А беше напълно прав като казваше, че той трудно може да се практикува на повечето терени в България. Видяхте какво постигна Ясен Петров - отива, взима съвсем обикновен отбор в Китай, вкарва го в първа дивизия и там 16 мача поредни мача никои не може да го бие. Херо отиде в Казахстан, пое отбор пред изпадане и го вкара в плейофите. Не мога да подмина и огромния успех на Ивайло Петев, на когото само административни проблеми му попречиха да стане шампион на Кипър. И то не с някой от грандовете, а с АЕЛ (Лимасол). Спомняте си как стана сбиване и се прекрати мача му в последния кръг, който трябваше да реши титлата. Бих споменал още имена, които работиха добре в чужбина - Илиан Илиев, Стойчо Младенов също имаше успехи в Египет и съм убеден, че ще има още. Ангел Червенков вече стана технически директор на Арсенал (Киев). Това доказва, че и неговата досегашна работа в Украйна е подобаващо оценена. Когато всички тези хора обаче говореха за проблемите в българския футбол, никой не им обръщаше внимание, напротив - иронизираха ги. 

 

Аз и моите колеги от асоциацията категорично осъждаме прояви като палежа на колите на треньорите от школата на ЦСКА, отношението на публиката към треньора на Берое Петър Хубчев, уцелването на Стойчо Стоев с бутилка във Варна. Мен на този стадион също са ме удряли с бутилка"

 

Стефан Грозданов, шеф на треньорската асоциация, за вестник "Меридиан мач"

Краев с цял мач в Португалия (ВИДЕО)

Каза Пия и Витория въртят хикс

Лийдс гази в Чемпиъншип, Груев с нов силен мач (ВИДЕО)

Българският титуляр с 90 минути при 3:0 над Ковънтри

Абърдийн и Димитър Митов с 6 от 6 в Шотландия (ВИДЕО)

Българският вратар с цял мач при успех с 2:1, отборът му е на върха

В Турция: Мъри и Гьозтепе с нов успех в Суперлигата (ВИДЕО)

След класика срещу тима на Назон и Бурабия

Шльонск с Петров, но без Петков, загуби от Лех при визитата си (ВИДЕО)

Капитанът на отбора пропусна мача заради травма

Георги Костадинов се завърна в игра при успех на АПОЕЛ (ВИДЕО)

Отборът на българина победи Неа Саламис

Анди Краев и Каза Пиа врътнаха равенство в Португалия

Българинът бе титуляр за "гъските"

Петко Христов с гол при победа на Специя

Българинът записа второто си попадение за сезона в Серия Б

Георги Минчев заби два гола в Турция, отборът му громи в голово шоу

Той се отчете с дубъл срещу Аданаспор