1. Novsport
  2. Тенис
  3. Джокович триумфира на US Open след драматична битка с Федерер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Джокович триумфира на US Open след драматична битка с Федерер (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сърбинът спаси общо 19 точки за пробив и спечели 10-а титла от Големия шлем след 6-4, 5-7, 6-4, 6-4

Джокович триумфира на US Open след драматична битка с Федерер (ВИДЕО+СНИМКИ)
Световният номер 1 Новак Джокович победи Роджър Федерер в четири драматични сета и спечели втората си титла от US Open. За сърбина това е 10-ти трофей от Големия шлем. Той спечели финала в Ню Йорк с 6-4, 5-7, 6-4, 6-4 и ще завърши сезон 2015 като носител на три от четирите титли от шлема.

28-годишният Джокович показа по-здрави нерви на „Флашинг Медоус” пред препълнените трибуни, които сякаш подкрепяха повече швейцарския маестро. Федерер обаче така и не стигна до мечтания 18-и трофей от Големия шлем.

Началото на финала се забави с повече от три часа заради дъжд, но вечерната атмосфера на „Артър Аш” беше наелектризираща.

Федерер изглеждаше с много големи шансове за крайна победа в третия сет, но Джокович го проби общо 6 пъти и спаси 19 от 23 точки за проби и така си проби път до 27-а победа от 28 мача в 4-те големи турнира тази година.

Ноле направи поредна стъпка към присъединяването към най-добрите в историята на тениса с 10-а титла от Големия шлем и само една го дели от Бьорн Борг и Род Лейвър.

През юни Джокера бе победен от Стан Вавринка на финала на „Ролан Гарос” и този един мач го лиши от велик сезонен Голям шлем, който за последно е постиган от Род Лейвър през 1969 година.

„Това е невероятен сезон, заедно с 2011 е най-добрият в кариерата ми”, заяви Джокович, който спечели три титли от шлема и преди четири години. „Но тази година се наслаждавам повече на победите, защото вече съм съпруг и баща, това прави всичко по-сладко”.

Федерер игра първия си финал в Ню Йорк от 2009-а насам и бе посрещнат с огромни овации, когато сподели след мача: „Ще се видим следващата година.  Доволен съм от играта си. Винаги е трудно (да се играе срещу Джокович) и вече и двамата знаем повече за играта си и един за друг като цяло”.

Любопитно е, че след финала балансът между двамата е напълно равен – по 21 победи за всеки от тях в общо 42 мача.