БФС: ФИФА отнема 15 точки на ЦСКА до края на седмицата, после ги грози изхвърляне от "В" група +ВИДЕО

Дори след отнемане на точки процедурата продължава и ако задълженията не се погасят, ЦСКА ще бъде изваден от "В" група

БФС: ФИФА отнема 15 точки на ЦСКА до края на седмицата, после ги грози изхвърляне от "В" група +ВИДЕО

БФС очаква до края на седмицата официално решение на ФИФА, с което да бъдат отнети общо 15 точки от актива на ЦСКА.

Това обаче не е най-лошото за "армейците". Дори след отнемането на точките ЦСКА ще има нов 30-дневен срок да плати около 150 000 евро по три отделни случая или в противен случай ще бъде изхвърлен от Югозападната "В" група.

На практика ако ЦСКА не погаси задълженията си по делата, водени пред ФИФА и клубът бъде изхвърлен от "В" група по средата на сезона, той ще има право да играе в "А" окръжна едва от следващия сезон, защото вече ще е изпуснал безвъзвратно всички срокове и процедури за регистрация в "А" окръжна. Единственото спасение е ако до две седмици ЦСКА прати в БФС документи за участие в "А" окръжна, за което бе загатнато днес със споменаването на един отбор от София, който е изпратил писмо, че се отказва от аматьорската група на все още незапочналото първенство. БФС на два пъти вече отлага старта на "А" оркъжна.

Днес на специална пресконференция изпълнителният директор Борислав Попов, неговите заместници Антон Попов и Павел Колев, както и Борис Станков от Международния отдел представиха подробна информация за всички актуални дела и евентуални наказания, пред които е изправен ЦСКА.

Българският футболен съюз е изпратил придружаващо писмо и запитване до ФИФА, която трябва да вземе решение по казуса, тъй като в момента от ПФК ЦСКА правят постъпки за обявяване в несъстоятелност на дружеството, а според наредбите на ФИФА в такава ситуация процедурите за някои от наказанията могат да бъдат спрени.

Ето пълното обяснение на изпълнителния директор Борислав Попов около случващото се с ЦСКА.

„ФИФА като световна централа е създавал механизъм за бързо разплащане на дълговете вътре във футболната система. Тези дела са образувани преди ФФИА и се следват процедурите. Ръководството на ЦСКА е информирано своевременно, ясно и точно за тези правила и процедури. Имам един протокол от 7 април за влошаващата се ситуация около делата на ЦСКА във ФИФА и за последиците в случай, че тези дългове не бъдат изплатени. ЦСКА също ни информира в официално писмо, че са запознати с тези дела, но по финансови причини не могат да направят нищо и не могат да се разплатят. Пред ФИФА в момента има образувани двуцифрен брой дела. Следните три случая – агент на играчи Хоаким Ориеарте. Делото е приключило, ЦСКА трябва да се издължи на Ориарте. Ако в определените срокове задълженията не бъдат погасени или няма споразумение и кредиторът подаде нова жалба, влиза автоматично решение за отнемане на точки от ФИФА. БФС е длъжен само да изпрати доказателства във ФИФА за изпълнение на наказанието. Доказателство е класираннето на точки. С Ориарте автоматично е задействано механизъм за отнемане на 3 точки. Вторият случай е с агента Лоик Бенсаид. Там е задействана автоматична клауза за отнемане на 6 точки, стават общо 9. Очакваме и писма за Сокейна Ба Бенжелюн (мадам Ба) за нови 6 точки и в рамките на следващите 10-ина дни трябва да изпратим доказателства за отнемане на 15 точки.

Процедурата пред ФИФА не приключва с отнемането на точки. Ако и след отнемането на точки, задължението не бъде изпълнено, пред ФИФА се образува ново дело и се върви към изваждане на отбора в по-долна дивизия.

Тази ситуация с приключили решения и нови дела, може да възникне в сравнително близко бъдеще. Ако отборът бъде изваден от „В” група, той има право да играе в по-долната аматьорска група, но това не преустановяване дълга към съответните кредитори.

Това е информацията към нас от ФИФА. Задълженията са на клуба, отнемането на точки става от ФИФА. От ЦСКА е изпратено писмо до БФС, че те са наясно с всички тези дела и има молба за отлагане на процедурите. Писмото е преведено и е пратено до  ФИФА, с което е разяснена ситуацията около клуба и течащата процедура за обявяване на дружеството в несъстоятелност. Изчакваме становището на ФИФА, за да се прецени как да се действа в бъдеще. Очакваме отговорът на ФИФА до края на седмицата.

По тези три дела задълженията са към 150 000 евро. Има обаче двуцифрен брой дела, които са на различен етап и не сме правили оценка колко е общата задлъжнялост. Общата задлъжнялост надхвърля 23 млн. лева.

Ще се изчака решението на ФИФА преди да се отнемат точки.

Пътят пред ЦСКА ще го решат собствениците на ЦСКА. Те трябва да си преценят.

Няма заявка от ЦСКА за участие в „А” окръжна. Задълженията трябва да се уредят с кредиторите, образували дела пред ФИФА. На този етап няма как да има споразумение – или трябва да се плати, или влиза клаузата за отнемане на точки. Дори след отнемането на точки ЦСКА си остава чат от „В” група, но може да се пристъпи към нова процедура за изваждане от „В” група.

Ако ЦСКА плати, точките пак ще бъдат отнети. Но ако не ги плати, сумите си нарастват и процедурите продължават".

Зам. изпълнителният директор на БФС Антон Попов пък загатна, че на практика ЦСКА няма право да играе в „А” окръжна през настоящия сезон, но остави вратата за „червените” леко открехната.

„Преди започване на първенствата се правят комисии. Те минават, оглеждат базата и правят препоръки. Това е най-ниското ниво и около София се изграждат още някои бази. Едната е с 14 отбора, другата с 12. Един отбор има писмо за отказване и това даде възможност да удължим срока. Първенствата в „А” окръжна ще започнат на 14, 16 и 26 септември. Трябва базата да отговаря на нормалните изисквания. Жребият е теглен, отборите са ясни, няма никакви индикации, че ЦСКА желае да играе в тази дивизия. Няма как да се отнемат точките и да се прави несъстоятелност по средата на сезона. Това трябва да се прави преди сезона”.

Пълен запис от пресконференцията на БФС:

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки