Анонимно изследване на УЕФА уличи 68 футболисти в употреба на забранени стимуланти

Тествани са 879 играчи от водещи клубове в Англия, Испания, Италия и Германия

Анонимно изследване на УЕФА уличи 68 футболисти в употреба на забранени стимуланти

Мащабно изследване на допинг-тестове на водещи футболисти в света показва, че 68 играчи са използвали забранени анаболни стероиди, това твърди днес вестник Сънди Таймс. По данни на медията, по молба на УЕФА учените са изследвали повече от 4 хиляди проби от урина на професионални играчи от водещи клубове в Англия, Испания, Италия и Германия. Проверявали са анализи и на спортисти, играли в Шампионската лига и в Лига Европа, а също така и от две Европейски първенства- през 2008-а и през 2012-а година.

Резултатът от изследването е, че 68 футболисти от общо 879 проверени са се провалили на допинг-тестовете. Както се добавя в анализа, резултатите показват атипични резултати, няма да започне разследване, тъй като разследването е било проведено анонимно.

"Ако резултът е точен, то това означава разкрити нови случаи на употреба на забранени вещества. И това са участници във важни европейски футболни мачове, което означава сериозен проблем за футбола на най-високо ниво, коментира професорът от Университета на Западна Шотландия Жулиен Бейкър.

Германската телевизия АРД също е запозната с казуса и допълва информацията, че тестовете са взети от 12 европейски антидопингови центгрове. Телевизията съобщава също така, че проверката е направена анонимно именно с цел да не се създават излишни истерии, тъй като всяка от положителните проби е с различна цветност.

В някои от тестовете има по-висок резултат на тестостерон, което в някои моменти може и да не е резултат от приемане на допълнителни стимуланти. От УЕФА пък са съобщили за Ройтерс, че е имало лаборатории, които са отказали да предоставят свои тестове. Пълните резултати от изследванията най-вероятно ще излязат през ноември.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки