Станислав Недков: Единствено спазваме закона

Той категорично опроверга твърденията на боеца Атанас Джамбазов

Станислав Недков: Единствено спазваме закона

На специална пресконференция днес в Пресклуб “България” председателят на родната и на Балканската ММА федерация Станислав Недков отговори на обвиненията на някои клубове за присвояване на монопол върху организирането на професионални турнири, за финансово изнудване и за саморазправа с неудобните. Недоволните не приеха поканата на федерацията за открит разговор по конфликта пред медиите.

 “Единствено спазваме Закона за физическото възпитание и спорта”,  аргументира се Недков. “Само федерации с лиценз от Министерството на младежта и спорта /ММС/ имат право да администрират всички състезания по дадения вид спорт на територията на страната, като Законът не прави разграничение между професионален и аматьорски спорт. Ако иска, федерацията може да формира професионална лига”, поясни експертът Асен Марков от ММС. Професионална лига по ММА под шапката на федерацията е в напреднал етап на създаване и от следващата година у нас ще има гала-вечери от веригата “Abu Dhabi Warrior”, по-късно и от вериги в САЩ и Япония. През 2016 г. ще се учреди Балканска профилига, съобщи Недков.

БФ ММА е лицензирана през декември 2014 г. и към момента има 24 клуба-членове, още 7 кандидатстват да бъдат приети. Това са 95 на сто от клубовете в България, обобщи Недков. От думите му стана ясно, че няма забрана за организиране на професионални турнири и гала-вечери от външни промоутъри, но има задължителна процедура – подава се молба до федерацията, тя се разглежда от Управителния съвет и ако всички законови изисквания са спазени,  са заплаща такса от 1500 лв. За клубовете-членове на федерацията няма никаква такса. Приходите от такива прояви отиват за развитие на аматьорския ММА, още повече, че през 2015 г. федерацията не получава средства от министерството. Съгласно всеобщото правило, през първата година от дейността си /както е в случая с ММА/, съответната федерация няма право на държавен бюджет, защото субсидирането в спорта е на базата на постижения от предходната година, стана ясно на пресконференцията.

Станислав Недков категорично опроверга твърденията на боеца Атанас Джамбазов, че федерацията иска да прибира част от възнагражденията на професионалните състезатели. Те трябва да са картотекирани към федерацията, както е във всеки вид спорт, но това не е намеса в договорните отношения между състезателя и неговия мениджър, така че федерацията няма никакви финансови претенции към бойците, поясни главният секретар на централата Йордан Петков.   

Недков даде обяснение на възникналия конфликт между няколко клуба и Федерацията: сложен е край на 10-годишния хаос и беззаконие в организиранирането на професионалните ММА турнири /без лицензирани съдии, без картотекирани бойци, без застрахователни договори/. Не бяха спестени острите думи по адрес на близнаците Росен и Румен Димитрови, но въпреки това Недков декларира, че вратата на федерацията е отворена за диалог и кани всички клубове да станат членове. 

Важат ли законите за БФСШ на Георги Градев?

Вижте официално прессъобщение от Българска федерация по шахмат 2022

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024

Това стана възможно след преразпределение на 16-е вакантни места

Министър Глушков награди Любомир Епитропов

Българският плувец стана европейски шампион на 200 м бруст

Станимира Петрова и Петър Мицин знаменосци на България в Париж

Общо 45 спортисти представляват страната ни

България задава стандартите на Европейския плажен хандбал

Изграждат комплекса за първенствата във Варна с техника и оборудване от 24 тира

Първите вече се регистрираха за плувния маратон Галата-Варна

Още в първите дни се регистрираха онлайн 20 плувци, съобщават организаторите.

Нов скандал в шаха! Спират наш талант от международни изяви

Контролираната от Градев федерация задава странни критерии и дискриминира юноши и девойки

Истината за хаоса в българския шахмат според лицензираната федерация

Вижте какво написаха от Българска федерация по шахмат 2022

Тихомир Иванов спечели състезание на скок височина в Германия

Мартин Балабанов с личен рекорд на 800 метра във Виена

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки