Нищо ново: Ливърпул удари Челси в Лондон и го изхвърли от Карлинг къп (видео)

Крал Кени остана без загуба от „сините” след 2:0; Кардиф се класира за полуфиналите, побеждавайки също с 2:0 Блекбърн

Нищо ново: Ливърпул удари Челси в Лондон и го изхвърли от Карлинг къп (видео)

Ливърпул победи за четвърти пореден път Челси, надделявайки с 2:0 над вицешампионите в Лондон и осигурявайки си по този начин класиране за полуфиналите на турнира Карлинг Къп.

Така бе продължена традицията наставникът на мърсисайдци Кени Далглиш да не губи от Челси като мениджър (в двата си периода и в общо 13 мача), а „фениксите” нанесоха трета загуба на столичани през тази календарна година на техния „Стамфорд Бридж”.

Мачът започна с едноминутни аплодисменти в памет на починалия в неделя селекционер на уелския национален отбор Гари Спийд, чийто сънародник Крейг Белами попадна в стартовите 11 на Кени Далглиш. Там бяха още опитните Макси, Карагър и Хосе Енрике, както и младите Мартин Кели, Джей Спиъринг и Себастиан Коатес.

Наставникът на Челси Андре-Вияш Боаш също заложи на микс от млади и опитни състезатели, като сред титулярите попаднаха обещаващите Райън Бертран, Ориол Ромеу и Джошуа МакЕкран, на които самочувствие вдъхваха Давид Луиш, Франк Лампард и Флоран Малуда.

Бившият нападател на Ливърпул и настоящ на Челси Фернандо Торес също започна двубоя и бе бурно освиркван от сектора с гостуващата агитка, към който атакуваше Челси през първото полувреме.

То започна със спорна ситуация, тъй като още в третата минута уругвайският бранител на мърсисайдци Коатес се опита да спре с шпагат нахлулия в наказателното поле централен защитник на „сините” Давид Луиш, но не успя да играе с топката, а бразилецът падна в пеналта. Главният рефер Фил Дауд обаче показа жълт картон на Луиш за симулация, а повторенията показаха ясно, че именно кариоката потърси съприкосновението с крака на младия уругваец и решението на рефера бе правилно.

В 20-ата минута Дауд отново бе поставен пред дилема, тъй като страничният рефер не видя игра с ръка на Алекс в собственото му наказателно поле. След кратко колебание обаче опитният арбитър правилно посочи към бялата точка, а зад топката застана Анди Керъл. Рекордната покупка на Ливърпул не успя да превърне наказателния удар в гол, тъй като стреля точно в средата на вратата, пазена от Рос Търнбул, но придаде много сила на удара си и той срещна тялото на плонжиращия страж.

Така Ливърпул изпусна третата от отсъдените в полза на тима четири дузпи от началото на сезона, а резултатът се запази нулев. Пет минути преди почивката халфът на домакините Джош МакЕкран получи травма и бе заменен принудително от по-опитния Рамиреш, тъй като халфовата линия на Челси определено изпитваше затруднения в преодоляването на представящия се фантастично в двубоя полузащитник на гостите Лукаш Лейва. Така, въпреки по-добрата си игра, Ливърпул не успя да вземе аванс през първото полувреме, но пък стори това след почивката.

Напук на логиката обаче, десет минути след подновяването на играта, Челси бе близо до гола, тъй като в 55-ата минута Флоран Малуда отигра от малък ъгъл центриране от пряк свободен удар и топката срещна горната греда на пазената от Пепе Рейна врата, но после Коатес изчисти кълбото в тялото на връхлитащия Давид Луиш, след което изби в корнер.

Само три минути по-късно обаче логичното все пак се случи. В 58-ата минута Крейг Белами се измъкна от опит за изкуствена засада на „синята” отбрана, след което намери отлично Макси в наказателното поле, а аржентинецът не сбърка и отблизо вкара третия си гол през сезона и втори във вратата на Челси за 1:0.

След още пет минути падна и второто попадение в полза на мърсисайдци. В негов асистент отново се превърна Крейг Белами, който изпълни отлично пряк свободен удар, а младокът Мартин Кели засече топката с глава и вкара дебютния си гол за Ливърпул.

В 69-ата минута дойде и първата лоша вест за Крал Кени, тъй като безупречният в този мач бразилски халф Лукаш Лейва бе контузен от своя сънародник Рамиреш, който получи жълт картон за острото си влизане.

Впоследствие в игра за Челси се появиха Хуан Мата и Никола Анелка, с което домакините се опитаха да отговорят, но Пепе Рейна спаси последователно опасен удар с глава на Фернандо Торес, а после излезе предвидливо и спря откъсналия се сам срещу него Анелка, запазвайки вратата си суха.

Така Ливърпул се класира за полуфиналите на Карлинг Къп, където ще играе и представителят на Чемпиъншип Кардиф Сити, отстранил опашкаря в елита Блекбърн след успех с 2:0 у дома. Попаденията за уелския тим вкараха Кени Милър (’20) и Антъни Джерард (’50).

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки