1. Novsport
  2. Европейски футбол
  3. Шок! Манчестър Юнайтед изгърмя в Базел и изхвърча от Шампионската лига (видео+снимки)

Шок! Манчестър Юнайтед изгърмя в Базел и изхвърча от Шампионската лига (видео+снимки)

Швейцарците биха с 2:0 английския шампион с много търпение и дисциплина, "дяволите" се запътиха към ада

Шок! Манчестър Юнайтед изгърмя в Базел и изхвърча от Шампионската лига (видео+снимки)

Швейцарският шампион Базел хвърли бомбата в тазгодишното издание на Шампионската лига като изхвърли един от големите фаворити в турнира – Манчестър Юнайтед още в груповата фаза.

Пред препълнените тринуби на „Сейнт Якоб Парк” Базел спечели с 2:1 в пряката битка за място на 1/8 финалите и прати „червените дяволи” в ада. Марко Щрелер и Александър Фрай бяха героите на Швейцария в сряда вечер с двете си попадения , а Фил Джоунс успя да върне само един гол за Юнайтед в края.

В началните минути англйският тим овладя инициативата, но домакините имаха нужда от само около 7-8 минути, за да се окопитят.

При първия си по-сериозен шанс домакините от Базел поведоха. Както и срещу Бенфика, защитата на Юнайтед се пропука още в началните минути и швейцарците не изпуснаха да накажат грешката.

Щайнхофер центрира, Видич и Смолинг се сблъскаха в опит да изчистят, Шакири овладя отляво, но Давид Де Хеа допсуна грешка като изби право на пътя на Марко Щрелер и нападателят не сгреши за 1:0.

След попадението „червените дяволи” контролираха мача, но атаките им се развиваха в бавно темпо и изненадата в предни позиции липсваше, което улесни задачата на Базел при блокирането на нападенията им.

След половин час игра Уейн Рууни пропиля най-чистия шанс за Юнайтед през първата част. Гигс намери десетката на англичаните, той пусна към Нани, португалецът финтира съперника си по флнга и пусна прострелно към Рууни, но от чиста позиция той не можа да нацели добре топката и пощади Базел.

В края на полувремето действията се развиваха изцяло в полето на „кръстоносците”, но Юнайтед така и не можеше да пробие стената пред себе си.

За капак на всичко лошо през първата част за гостите, основният стълб в отбраната Неманя Видич се контузи лошо след сблъсък с Щрелер, който настъпи коляното на сърбина и той бе заменен от Джони Еванс в 44-ата минута.

Юнайтед започна амбицирано втората част – Гигс намери Рууни, който стреля веднага, но шутът мина встрани. После младата звезда на Базел Шакири имаше шанс да покачи на 2:0, но също би в аут.

След час игра англичаните се настаниха трайно в половината на Базел, но пак им липсваха чистите голови положения. В 64-ата минута Уейн Рууни пак прати кълбото извън рамката, а веднага след този пропуск сър Алекс пусна Дани Уелбек на мястото на Ашли Йънг.

Базел нанесе своя съкрушителен удар в 85-ата минута. Шакири шутира отдалеч, ударът бе блокира, той пак овладя, проби по крилото и достави прекрасно центриране за Фрай на задната греда и той вкара хладнокръвно за 2:0.

Юнайтед поакза дух и успя да върне един гол минута преди края. Зомер спаси мрежата на Базел, но Македа доби в гредата, а при третия опит Фил Джоунс не сбърка за 2:1.

До края драмата бе пълна, а английският шампион направи всичко по силите си да стигне до равенството, но Базел устоя на натиска и удържа една от най-великите победи в клубната си история.

Така финалистът в 3 от последните 4 издания на тунира отпадна още в групите, а Базел и Бенфика ще играят на 1/8 финалите.

В другия мач от група „C” Бенфика спечели минимално с 1:0 в мач без особено знчение и за двата тима. Оскар Кардосо вкара единственото попадение за „орлите” от Лисабон още в 7-ата минута.

 

Еди Хау: Не можем да се сравняваме с Манчестър Сити и Арсенал

Мениджърът на Нюкасъл има реална представа каква е силата на отбора му

Александър-Арнолд иска да купи френския Нант

Защитникът на Ливърпул е готов да предложи 100 милиона паунда

Легенда на Интер се подигра на Ибрахимович

"Дано Малдини не се върне в клуба", заяви Марко Матераци

Анчелоти се надява да има Камавинга на линия за дербито с Атлетико

Френският халф все още лекува контузията, която получи преди Суперкупата на Европа

Добра и лоша новина около Де Бройне

Белгиецът пропуска дербито с Арсенал този уикенд

Феновете на Рома се вдигат на бунт

Те не са доволни от уволнението на Даниеле Де Роси

Милан реши: Фонсека изхвърча, ако загуби дербито с Интер

Големият сблъсък е тази неделя

Реал Мадрид започва работа по трансфера на Флориан Виртц

Халфът на Байер Леверкузен отдавна е трансферна цел на "белия балет"

Напрежение в Милан: Фонсека и Ибрахимович не се понасят

Бъдещето на специалиста начело на "росонерите" е под сериозна въпросителна